Γιώργος Χατζημάρκος: Η πορεία έχει πια χαραχθεί και είναι μπροστά. Τα νησιά μας, δεν γυρίζουν πίσω

Δύο μέρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες ο Γιώργος Χατζημάρκος μιλάει για όλα στο Rodosreport .

Με σιγουριά για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης , αναφέρεται στην πορεία που έπρεπε να χαράξει η Περιφέρεια εν μέσω οικονομικής κρίσης , στα μεγάλα έργα που έγιναν στα νησιά μας , στην αξιοποίηση όλων των οικονομικών πόρων αλλά και στο “ξεκλείδωμα” κοινοτικών κονδυλίων για το Νότιο Αιγαίο.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στις επιθέσεις που δέχεται σωρηδόν απο πολύ συγκεκριμένα κέντρα όπως αναφέρει.

 

Η συνέντευξη:

Κύριε Περιφερειάρχη, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, ποιο είναι το κλίμα για την παράταξή σας;

Το κλίμα είναι εξαιρετικά καλό. Είναι πολύ ζεστή η υποδοχή μας παντού, σε όλα τα νησιά. Έχω την ηρεμία του ανθρώπου που 48 ώρες πριν από τις εκλογές, πολύ χαλαρά περιμένω το βράδυ της Κυριακής να αποτυπωθεί αυτό που έχω εισπράξει σε όλα τα νησιά και που είναι πραγματικά, πάρα πολύ καλό.  Όλη αυτή η μαύρη προπαγάνδα, ο λαϊκισμός και η χυδαιότητα την οποία έχω αντιμετωπίσει και όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και πολύ πριν από αυτή, από πολύ συγκεκριμένα κέντρα, δεν βρήκε τελικά πρόσφορο έδαφος, όπως ευελπιστούσαν οι εμπνευστές της. Δεν πέρασε στον κόσμο, ο οποίος καταλαβαίνει πια, τι και ποιους υπηρετεί ο καθένας και τα αξιολογεί.

 

Δεν είχαμε πρόγραμμα, όπως συνηθίζουν όλοι, είχαμε σχέδιο. Που θέλουμε να πάμε τα νησιά μας και πως θα φτάσουμε ως εκεί.

 

Σήμερα, κοιτάζοντας πίσω, είστε ικανοποιημένος από το έργο σας; Πιστεύετε ότι καταφέρατε να εκπληρώσετε τις δεσμεύσεις που αναλάβατε το 2014;

Ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών από το έργο που παρήχθη την τελευταία τετραετία  στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα μετρηθεί την Κυριακή στις κάλπες.   Και όπως σας είπα, από το κλίμα που εισπράττω σε όλα τα νησιά, η αποτίμηση θα είναι θετική. Εκείνο που μπορώ να κάνω εγώ σήμερα είναι να μετρήσω σε ποιο βαθμό καταφέραμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2014, όταν ζητήσαμε από τους νησιώτες να εμπιστευτούν  το σχέδιό μας. 

Δεν είχαμε πρόγραμμα, όπως συνηθίζουν όλοι, είχαμε σχέδιο. Που θέλουμε να πάμε τα νησιά μας και πως θα φτάσουμε ως εκεί. Εν γνώσει μας ότι αυτό που ξεκινούσαμε τότε, ήταν ένα “πείραμα”. Όχι μόνο λόγω της συγκυρίας της οικονομικής κρίσης, που εξ αντικειμένου διαμόρφωνε ένα πεδίο άσκησης πολιτικής με πρωτοφανή χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως, γιατί εμείς αποφασίσαμε να τα κάνουμε όλα διαφορετικά, για να βάλουμε οριστικά τέλος σε πρακτικές και νοοτροπίες που οδήγησαν το Νότιο Αιγαίο σε μια μακρά περίοδο χαμένων ευκαιριών και εν τέλει στη στασιμότητα και την παρακμή. Τον στόχο της αλλαγής πλεύσης και νοοτροπίας, τον κερδίσαμε. 

 

Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά αυτού του “πειράματος” διακυβέρνησης του Νοτίου Αιγαίου, όπως το χαρακτηρίζετε; 

Χαρακτηριστικά του ήταν οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε:

Να υπηρετήσουμε την αλήθεια,  να δώσουμε καθαρές λύσεις, να βάλουμε τέλος στο σερί των χαμένων ευκαιριών, να βάλουμε τέλος στον λαϊκισμό  στην παλαιοκομματική λογική, να μην κρυφτούμε πίσω από την εύκολη δικαιολογία  των αρμοδιοτήτων και της έλλειψης πόρων, να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος, να λειτουργήσουμε με αίσθηση της πολιτικής ευθύνης, την οποία αναλάβαμε ακόμα κι όταν αυτή δεν μας ανήκε. Στόχος μας από την πρώτη μέρα της θητείας μας ήταν να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική αντίληψη και ταυτόχρονα να “εκπαιδεύσουμε” τους πολίτες στην αλήθεια.

 

Το “ραντεβού” στις 26 Μαΐου με ό,τι παλιότερο έχει ο τόπος να επιδείξει, εμείς το  προκαλέσαμε γιατί αυτό θέλαμε πάντα να ξεριζώσουμε

 

Αυτή η αλλαγή πολιτικής, πόσο πέτυχε και τι αντιστάσεις συνάντησε;

 

Υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες που με αντικειμενικό και πέραν πάσης αμφισβήτησης τρόπο, τεκμηριώνουν το αποτέλεσμα. Πρωταθλητής το Νότιο Αιγαίο στον τουρισμό, πρωταθλητής και στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, πρωταθλητής στην συνεργασία με όλους τους φορείς υλοποίησης έργων, πρωταθλητής στην σύναψη και υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων συνεργασίας για την υλοποίηση έργων που δεν είναι της αρμοδιότητας μας, πρωταθλητής στην ανάδειξη του πολιτισμού, πρωταθλητής στην στήριξη του αθλητισμού και βέβαια πρωταθλητής στην εξωστρέφεια.

Όμως υπάρχει και κάτι ακόμη που επιβεβαιώνει ότι αυτή η αλλαγή πολιτικής πέτυχε: η αντίσταση του τοπικού παραγοντικού συστήματος, του πιο παλιού πολιτικού κατεστημένου, που συναντήσαμε. Απολύτως αναμενόμενη αντίδραση, από τη στιγμή που αντιλήφθηκαν ότι ο δικός μας τρόπος άσκησης πολιτικής, ξεγύμνωνε τις δικές τους προθέσεις και κίνητρα και φανέρωσε την ανεπάρκειά τους. Στην αρχή, ξεκίνησαν υπό μορφή ανταρτοπόλεμου τον οποίον κλιμάκωναν σε κάθε ευκαιρία. Τελικά αποκαλύφθηκαν, μέσα από την  λυσσαλέα προσπάθεια να εμποδίσουν το έργο μας, να δυναμιτίσουν τις μεγάλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη το τόπος. Η περίπτωση του Φράγματος Γαδουρά, όπως και ο ηλεκτροφωτισμός του οδικού δικτύου της Ρόδου, είναι κορυφαία παραδείγματα του τρόπου που αντιδρά ένα σύστημα, όταν ψυχορραγεί, όταν αντιλαμβάνεται ότι χάνει τα κακώς εννοούμενα “κεκτημένα” δεκαετιών. Η μεγάλη μας επιτυχία είναι ότι τους αναγκάσαμε να αποκαλυφθούν. Οι ίδιοι, τα κίνητρά τους, τα συμφέροντα που υπηρετούν. Το “ραντεβού” στις 26 Μαΐου με ό,τι παλιότερο έχει ο τόπος να επιδείξει, εμείς το  προκαλέσαμε γιατί αυτό θέλαμε πάντα να ξεριζώσουμε. Όμως έπρεπε πρώτα να το αποκαλύψουμε, να το γυμνώσουμε από το προσωπείο του και να το αναγκάσουμε να σχηματοποιηθεί δημόσια. Όπως και έγινε.

 

 Ποια ήταν η πιο δύσκολη κατάσταση που κληθήκατε να διαχειριστείτε στη διάρκεια της θητείας σας μέχρι και σήμερα; 

Σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης για τη χώρα, αντιλαμβάνεστε ότι ολόκληρη η θητεία μας ήταν πορεία σε αχαρτογράφητα νερά. Τα προβλήματα και οι αιφνιδιασμοί ήταν και παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.  Ωστόσο, αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα πρόβλημα από όσα κληθήκαμε να διαχειριστούμε, θα σας έλεγα φυσικά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Η Περιφέρειά μας επωμίστηκε δυσανάλογα και το κόστος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Προσπαθήσαμε να το διαχειριστούμε με απόλυτη υπευθυνότητα, με ένα τρόπο σχεδόν χειρουργικό, για να αποφύγουμε τα χειρότερα και να αποκρούσουμε κατά το δυνατόν την καταστροφή της εικόνας των νησιών μας στο εξωτερικό, σεβόμενοι ταυτόχρονα την ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος και υπηρετώντας τις κλασσικές αξίες του πολιτισμού μας.  Το καταφέραμε. Όταν όλοι προέβλεπαν την καταστροφή των νησιών μας ως τουριστικούς προορισμούς, εκείνα έσπαγαν το ένα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων μετά το άλλο, για τρία συνεχόμενα χρόνια.  

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την τουριστική σαιζόν;

Δεν έχουμε κανένα λόγο ανησυχίας. Τα νησιά μας έκαναν συνεχόμενα ρεκόρ την τελευταία τριετία και αυτό οφείλεται στο ότι δουλέψαμε με σχέδιο, με πάρα πολύ μεγάλο προϋπολογισμό, με επιμονή, με επαγγελματισμό, με πολλή αγάπη.

Αποτέλεσμα, την περίοδο 2016 – 2018, το Νότιο Αιγαίο να αναδειχθεί σε πρωταθλητή και ατμομηχανή του ελληνικού τουρισμού, σε επίπεδο αφίξεων, διανυκτερεύσεων και τουριστικών εσόδων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.   

 

 

Η οικονομική κρίση, πόσο ανασταλτικά λειτούργησε για σας και για το έργο σας;

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, είναι αλήθεια ότι η αρνητική συγκυρία μας βοήθησε. Ήταν τόσο αρνητική, που μας έδωσε την δυνατότητα να σπάσουμε τα δεσμά και να πάμε σε μια νέα προσέγγιση του όρου πολιτική, που ουδεμία σχέση ή ομοιότητα έχει με το παρελθόν. Είναι αλήθεια ότι είχαμε εκατοντάδες λόγους για να δικαιολογήσουμε αδράνεια, ακινησία, στασιμότητα. Θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε πρόβλημα πολιτικό, οικονομικό, διοικητικό, δημοσιονομικό, εθνικό, διεθνές. Η αδράνεια δεν ήταν ποτέ επιλογή μας. Δεν μπήκαμε στον πειρασμό να υποκύψουμε στη νωθρότητα της απλής διαχείρισης των διασφαλισμένων πόρων. Η δυσκολία των συνθηκών μας ανάγκασε να σκεφτούμε διαφορετικά, να γίνουμε πιο τολμηροί. Απαντήσαμε με “επιθετική” πολιτική εξωστρέφειας σε όλους τους τομ

είς, αλλά και άνοιγμα θεμάτων που μέχρι την ώρα που εμείς τα ανοίξαμε κανένας δεν διανοήθηκε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο διεκδίκησης. 

 

Υπήρξαν στιγμές στην πορεία σας που να σκεφτήκατε ότι ίσως η “πεπατημένη” είναι η πιο εύκολη και ασφαλής οδός;

Δεν υπήρξα ποτέ οπαδός της ήσσονος προσπάθειας. Είμαι οπαδός της άποψης ότι τις μάχες πρέπει να τις δίνεις ακόμη κι όταν μοιάζουν εντελώς παράτολμες ή και καταδικασμένες ακόμη. Χαμένες μάχες είναι μόνο αυτές που δεν δόθηκαν ποτέ. Κορυφαίο παράδειγμα η απόφασή μας να διεκδικήσουμε στις Βρυξέλλες το χρηματοδοτικό status του Νοτίου Αιγαίου. Όταν το βάλαμε στο τραπέζι, κάποιοι μπορεί να το θεώρησαν επικοινωνιακό τρικ. Κάποιοι άλλοι μπορεί να γέλασαν ειρωνικά. Το σίγουρο είναι ότι όλοι αυτοί πίστευαν ότι  πρόκειται για το ακατόρθωτο. Σήμερα έχουμε πετύχει την  επαναφορά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών (Transition Regions) από την

 κατηγορία των Πιο Ανεπτυγμένων  Περιφερειών  (Μore Developed Regions) που βρίσκεται μέχρι σήμερα, κάτι που από το 2020, μπορεί να επιφέρει ακόμη και διπλασιασμό των κοινοτικών πόρων για τα νησιά μας, ενώ παράλληλα “ξεκλειδώνει” η πρόσβαση και σε άλλες κατηγορίες προγραμμάτων. Η απόφαση αυτή, θα αλλάξει την πορεία του Νοτίου Αιγαίου. 

Ταυτοχρόνως, κατορθώσαμε να ανοίξουμε νέους δρόμους μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που έκανε αποδεκτή την πρότασή μας για χρηματοδότηση έργων που τόση ανάγκη έχουν τα νησιά μας. Μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες, προ ημερών  υπέγραψα το Συμβόλαιο Συνεργασίας της Περιφέρειάς μας με την ΕΤΕ. Ανοίξαμε έτσι μια λεωφόρο νέων ευκαιριών και δυνατοτήτων για τα νησιά μας, αφού όλα τα έργα που έχουν ανάγκη, μπορούν πια να βρουν χρηματοδότηση.

Σήμερα, κάνοντας τον απολογισμό σας, ‘έχετε “πιάσει”  τους στόχους που είχατε θέσει στο ξεκίνημά σας;

Ευθέως σας απαντώ “ναι”. Σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που κληθήκαμε να διαχειριστούμε.  Ανοίξαμε όλα τα μέτωπα, βάλαμε όλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι. Σπάσαμε τα στεγανά των αρμοδιοτήτων, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί.  Χαράξαμε συγκεκριμένο σχέδιο και το εφαρμόσαμε με προσήλωση. Η δράση της Περιφέρειας, παρά την σοβαρή υποστελέχωση  και υποχρηματοδότησή της αναπτύχθηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ως αποτέλεσμα της ορθής χρήσης των διαθέσιμων πόρων, εθνικών, ευρωπαϊκών και ιδίων. Οδικό δίκτυο, υγεία, σχολεία, αθλητικές υποδομές, μεταφορές, υποδομές,  περιβάλλον, ενέργεια, πρωτογενής τομέας, επενδυτικό περιβάλλον,όλα τέθηκαν σε προτεραιότητα και σε ισορροπία με τις δράσεις στήριξης του Τουρισμού, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. 

Θεσπίσαμε οικονομικά κίνητρα εξ ιδίων πόρων, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού στα νησιά.

Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για έργα συντήρησης των σχολικών μονάδων των δήμων.

Χρηματοδοτήσαμε το μεγαλύτερο πανελλαδικά πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων στα νησιά.

Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων βελτίωσης, συντήρησης και εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου.

Χρηματοδοτήσαμε με ευρωπαϊκούς πόρους την προμήθεια  μέσων σύγχρονης τεχνολογίας σε όλα τα σχολεία των νησιών.

Εξοπλίσαμε  με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τα Νοσοκομεία και όλες τις  δομές υγείας .

Χρηματοδοτήσαμε  την προμήθεια ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικών Οχημάτων  για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, Περιπολικών και λοιπού εξοπλισμού της ΕΛΑΣ στα νησιά .

Η πορεία έχει πια χαραχθεί και είναι μπροστά. Τα νησιά μας, δεν γυρίζουν πίσω

Σε επίπεδο τεχνικών έργων ποια ξεχωρίζετε; 

Δεν είναι εύκολη η απαρίθμησή τους σε μια Περιφέρεια 48 κατοικημένων νησιών και με δεδομένο ότι υλοποιούμε το ΕΣΠΑ με ταχύτατους ρυθμούς και με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των πόρων πανελλαδικά.

Ωστόσο, θα ξεχωρίσω το Φράγμα Γαδουρά ως έργο ορόσημο για την Περιφέρειά μας. Όχι μόνο λόγω του μεγέθους και της κρισιμότητάς του, αλλά κυρίως για την συμβολή του στο να αποκαλυφθεί, μέσω της πολεμικής που ασκήθηκε, το τοπικό παραγοντικό σύστημα που σας περιέγραψα νωρίτερα. Ένα τεράστιο έργο που  παραλάβαμε, σταματημένο αφού πέρασαν δεκαετίες από την έναρξή του και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όχι μόνο ολοκληρώθηκε, αλλά λειτούργησε, λειτουργεί και δίνει το καλύτερο νερό που ήπιε ποτέ η Ρόδος. Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε, με στόχο να ακυρωθεί και η μεγάλη όσο και κρίσιμη για την ασφάλεια του οδικού δικτύου της Ρόδου, παρέμβαση για τον ηλεκτροφωτισμό του. Ίδιοι άνθρωποι, ίδια επιχειρήματα, ίδιες μέθοδοι, ίδια πολεμική. Η προσπάθειά τους και αυτή τη φορά, έπεσε στο κενό. Ένα  έργο μεγάλης σημασίας, ξεκίνησε και υλοποιείται. Όπως έγινε και το φράγμα, όπως έγινε και η γέφυρα Αφάντου, όπως έγινε το λιμάνι στη Σύμη, το Νοσοκομείο στην Κάρπαθο, όπως προχωράνε τα έργα αποχέτευσης σε νησιά που τα περίμεναν για δεκαετίες, όπως προχωράνε τα έργα ύδρευσης στα νησιά που είχαν ώριμες μελέτες και αναζητούσαν πόρους, όπως προχωρούν τα έργα αναβάθμισης δεκάδων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως προχωράνε τα έργα συντήρησης όλων σχεδόν των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων των νησιών μας.

 

…τα νησιά μας βλέπανε ψηλά και μακριά, δεν γυρίζουν πίσω στο χθες των χαμένων ευκαιριών.  Βλέπουν μόνο μπροστά

 

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι ποιόν δρόμο θα πάρει το Νότιο Αιγαίο από την επομένη των εκλογών. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο ιστορικό σταυροδρόμι και πρέπει να αποφασίσουμε αν θα πάμε πίσω ή μπροστά. Και επειδή πάντα τα νησιά μας βλέπανε ψηλά και μακριά, δεν γυρίζουν πίσω στο χθες των χαμένων ευκαιριών.  Βλέπουν μόνο μπροστά. Στις 26 Μαΐου, Δωδεκάνησος και Κυκλάδες θα συνεχίσουμε  να κινούμαστε μόνο μπροστά, προς ένα μέλλον καλύτερο, το μέλλον που αξίζουμε. Η πορεία έχει πια χαραχθεί και είναι μπροστά.

 

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest