Πυρά γιατρών για τις συνταγές από νοσηλευτές

Απόφαση Βορίδη να «συνταγογραφούν» αναλγητικά, αντιπυρετικά και αναλώσιμα

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται από χθες γιατροί και νοσηλευτές. Αιτία είναι μία υπουργική απόφαση με υπογραφή του Μάκη Βορίδη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και επιτρέπει σε νοσηλευτές να «συνταγογραφούν» αναλγητικά και αντιπυρετικά και αναλώσιμα υλικά, όπως γάζες και σύριγγες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, που υποστηρίζει ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών, κατηγορεί τον υπουργό Υγείας για απόφαση προεκλογικού χαρακτήρα και δηλώνει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά της, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος συνιστά στους γιατρούς «να αποδεχθούν ότι δεν είναι ούτε οι μόνοι επαγγελματίες στον χώρο της Υγείας ούτε οι μόνοι που έχουν αποφοιτήσει από ίδρυμα της ανωτάτης εκπαίδευσης».

Η υπουργική απόφαση ορίζει καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών και τους επιτρέπει, κατά τη νοσηλεία κατ’ οίκον, να συνταγογραφούν φάρμακα και υγειονομικά υλικά «όπως: ήπια αναλγητικά – αντιπυρετικά, βιταμίνες, σίδηρο, φυσιολογικό ορό 0,9%, αντιβηχικά σιρόπια, ηπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, επιδεσμικό υλικό, οξυζενέ, αντισηπτικά διαλείμματα, επιθέματα, σύριγγες, συσκευές ορού, υλικό καθετηριασμού ουροδόχου κύστης, three way, σπρέι κατακλίσεων και τραυμάτων», όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, καθώς –όπως αναφέρει– μόνο ο γιατρός μπορεί να παρακολουθεί τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατηγορεί τον υπουργό ότι ικανοποιεί αιτήματα επαγγελματικών κλάδων του χώρου της Υγείας λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Αναρωτιέται δε: «Αν η προεκλογική περίοδος είχε μεγαλύτερη διάρκεια, θα επέτρεπε στους νοσηλευτές ακόμα και να χειρουργούν, με αντάλλαγμα μερικές εκατοντάδες ψήφους;».

«Αδικαιολόγητες» χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις η Ενωση Νοσηλευτών-τριών Ελλάδος (ΕΝΕ), που απαντά ότι η απόφαση «αποκαθιστά πλήρως τη νομιμότητα στον χώρο της Υγείας, δίνοντας στους νοσηλευτές το αυτονόητο δικαίωμα της άσκησης των όσων διδάσκονται».

Για μία πρόβλεψη «άνευ ουσίας και αντικειμένου» κάνει λόγο η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, καθώς, όπως επισημαίνει, «σήμερα δύναται ο οποιοσδήποτε πολίτης να προμηθευτεί απλά παυσίπονα ή επιδεσμικό υλικό από το φαρμακείο της γειτονιάς του, χωρίς ιατρική συνταγή». Χαρακτηρίζει, ωστόσο, την απόφαση «μνημείο λαϊκισμού απέναντι στους νοσηλευτές για την υφαρπαγή της ψήφου τους».

Pin It on Pinterest