Γιατί έβρεξε τόσο πολύ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2021, 18:30


Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 01/02 δημιουργήθηκε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο μια ζώνη σύγκλισης κατά μήκος της οποίας εκδηλώνονται τοπικά ισχυρά φαινόμενα έως και τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 02/02. Σύμφωνα μάλιστα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία οι βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου θα συνεχιστούν περίπου έως το μεσημέρι της Τετάρτης 03/02.

Ως ζώνη σύγκλισης θεωρείται μια στενή ζώνη στην οποία συγκλίνουν αέριες μάζες προερχόμενες από διαφορετικές περιοχές. Από την εισροή αυτή, προκύπτει μια συσσώρευση αερίων μαζών οι οποίες βρίσκουν διέξοδο κινούμενες προς τα επάνω. Οι έντονες ανοδικές κινήσεις που προκύπτουν, οδηγούν στο σχηματισμό νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης, νέφη που με τη σειρά τους προκαλούν καταιγίδες, ενδεχομένως ισχυρές. Οι αέριες μάζες μάλιστα της σύγκλισης που σχηματίστηκε στο Ανατολικό Αιγαίο ήταν πλούσιες σε υγρασία, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω ενίσχυση των ανοδικών κινήσεων και κατ’ επέκταση των καταιγίδων. Όπως γίνεται αντιληπτό όσο περισσότερο διαρκεί η εισροή αερίων μαζών σε μια ζώνη σύγκλισης τόσο μεγαλύτερη εμμονή εμφανίζουν τα έντονα φαινόμενα.

Στην επεξεργασμένη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί και έχει ληφθεί στις 14:40 ώρα Ελλάδας, παρουσιάζονται με σκούρες μωβ αποχρώσεις τα νέφη κατά μήκος της ζώνης σύγκλισης, με κίτρινα σύμβολα η ανιχνευμένη κεραυνική δραστηριότητα και με κόκκινα βέλη ενδεικτικές διευθύνσεις ανέμων γύρω από τη ζώνη σύγκλισης, με βάση τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr σε νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Πηγή: meteo.gr