Για τη μεγάλη διάρκεια των καταιγίδων στη Ρόδο, κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας Bora, μιλά σε ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς.
Ο διευθυντής της ΕΜΥ ανάρτησε σχετικό χάρτη και εξήγησε τον μηχανισμό της ατμόσφαιρας που διατήρησε για τόσο πολύ, τις καταιγίδες, για τις οποίες τονίζει ότι «δεν ήταν ακραίας έντασης».
Εν κατακλείδι, αφήνει αιχμές για τη σύγκριση αυτής της κακοκαιρίας με αυτή της Βαλένθια, λέγοντας ότι «καλό είναι να αποφεύγεται».
Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:
«Οι συγκλίσεις των αερίων μαζών μεταξύ επιφάνειας και κατωτέρων σταθμών της ατμόσφαιρας συνέβαλαν στη διατήρηση των καταιγίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Ρόδου.
Στην επιφάνεια έπνεαν ΝΑ άνεμοι, ενώ στις κατώτερες στάθμες η ροή της ατμόσφαιρας ήταν Ν-ΝΔ . Αυτό οδήγησε σε εμμονή των καταιγίδων -που χωρίς να είναι ακραίας έντασης – προκάλεσαν πολύ μεγάλα ύψη υετού που έφταναν τα 174mm σε 12 περίπου ώρες το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024. Η κατάσταση αυτή διατηρήθηκε και το πρωί της Κυριακής όπου προστέθηκαν περί τα 140 mm βροχής. Σε όλες τις μεγάλες πλημμύρες στο νησί αυτή η τοπικότητα δημιουργεί πάντοτε προβλήματα.
Οι συγκρίσεις αυτής της κακοκαιρίας με αντίστοιχες άλλων περιοχών πρέπει να αποφεύγονται».
Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) December 1, 2024
Οι συγκλισεις των αερίων μαζών μεταξύ επιφάνειας και κατωτέρων σταθμών της ατμόσφαιρας συνέβαλαν στη διατήρηση των καταιγίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Ρόδου. Στην… pic.twitter.com/oEBV0bBnKj