Για πρώτη φορά αμερικανικές & ελληνικές δυνάμεις εκτέλεσαν κοινή άσκηση υπεράσπισης νησιού του Αν.Αιγαίου!

Μια «περίεργη» και ειδικού «πολιτικού» βάρους κοινή επιχείρηση εκτέλεσαν για πρώτη φορά ελληνικές και αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις: Η κοινή άσκηση διεξήχθη για πρώτη φορά σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου, το οποίο η Αγκυρα θεωρεί ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο και μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ όχι απλώς δεν είναι αντιδράσει στους τουρκικούς ισχυρισμούς, αλλά μάλλον τους ενίσχυαν με την στάση τους.

Από εκεί και πέρα η άσκηση είχε έναν ειδικό χαρακτήρα: Εκτελέστηκε σενάριο CSAR (Ερευνας και Διάσωσης Μάχης) πιλότου ελληνικού μαχητικού που έχει καταρριφθεί επάνω από νησί του Ανατολικού Αιγαίου και ο πιλότος του έχει πέσει μέσα σε περιοχή που έχει καταληφθεί από «εχθρικές δυνάμεις».

Επίσης το σενάριο προέβλεπε απομάκρυνση τραυματιών με αεροδιακομιδή από το νησί αυτό, από μάχες που διεξάγονται επί του εδάφους του μεταξύ αμυνόμενων και εισβολέων!

Επίσης το σενάριο προέβλεπε την μεταφορά και την ρίψη φορτίων και προσωπικού, στο νησί που είχε δεχθεί επίθεση, από τα αμερικανικά αεροσκάφη!

Δηλαδή εφοδιασμό των ελληνικών δυνάμεων που είχαν δεχθεί επίθεση!

Στο σενάριο εμπλέκονταν και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας που συνόδευαν τα τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J Super Hercules της 37 Airlift Squadron (με έδρα την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία) μαζί με δύο μεταγωγικά ειδικών επιχειρήσεων ΜC-130J Commando II της 67th Special Operations Squadron με έδρα τη βάση RAF Mildenhall στη Βρετανία.

Η άσκηση είχε κωδικό “STOLEN CERBERUS VI”. Η άσκηση είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα σε μικρότερη κλίμακα, αλλά ουδέποτε σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου.