Άρθρο Νίκου Γερονικόλα, υποψηφίου Δημάρχου Ρόδου με την παραταξη “Αρχή Οργάνωσης” για το νησί μας.
Εισπρακτικά η σεζόν φέτος δεν αποδίδει τα προσδοκόμενα για σημαντικό αριθμό επαγγελματιών και επιχειρηματιών της Ρόδου. Από την πόλη της Ρόδου, μέχρι τη Λαχανιά οι έμποροι, οι ιδιοκτήτες μικρής και μεγαλύτερης δυναμικότητας καταλυμάτων, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων τύπου Airbnb, αλλά και οι εστιάτορες αντιμετωπίζουν φέτος σημαντικές δυσκολίες. Πρόκειται για δυσκολίες πραγματικές, αποτυπωμένες στα ταμεία των επιτηδευματιών και όσοι ήδη έχουν σπεύσει να τους χαρακτηρίσουν «μίζερους» και να τους αποδώσουν τον τίτλο των «μονίμως διαμαρτυρόμενων» είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν γνώση του τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην αγορά και τις ευθύνες που αναλογούν στη δημοτική αρχή Ρόδου.
Ξεκινώντας από τη Νότια Ρόδο, σήμερα, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, οι ακυρώσεις των κρατήσεων έρχονται με ρυθμούς βροχής και το χειρότερο βρίσκεται αλλού: Οι ακυρώσεις γίνονται αφού οι επισκέπτες έχουν κάνει check in και με απογοήτευση διαπιστώνουν ότι στο κατάλυμά τους το νερό από τις βρύσες ρέει με το σταγονόμετρο. Η ακύρωση σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι άμεση και μάλιστα με την απαίτηση επιστροφής των χρημάτων. Η ζημιά που προκαλείται για τον επαγγελματία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά συνολική για την εικόνα της επιχείρησής του. Το πρόβλημα το βιώνουν σε διαφορετικό βαθμό τόσο οι ιδιοκτήτες οικογενειακών καταλυμάτων, όσο οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων τύπου Airbnb, καθώς επίσης και αρκετοί εστιάτορες.
Σημειώνω εδώ, ότι η οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης της Νότιας Ρόδου θα έρθει μέσα από το έργο του νότιου υδραγωγείου, όπως αυτό είχε πέρυσι δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα ολοκληρωθεί από τον εργολάβο σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα.
Η Περιφέρεια έχει επιτελέσει το ρόλο της. Ωστόσο, η δημοτική αρχή Ρόδου πού χάθηκε όλα αυτά τα χρόνια; Έπρεπε να φτάσουμε μόλις τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές να ασφαλτοστρώσει ένα χαλικόδρομο στο Γεννάδι; Και τι είδους προσωρινή λύση έδωσε για το θέμα της υδροδότησης των οικισμών στις προηγούμενες σεζόν, στη φετινή σεζόν, αλλά και σε εκείνη του 2024;
Η λύση, όπως την προβάλλουν εδώ και χρόνια οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες που ζουν το πρόβλημα, βρίσκεται στη δημιουργία, μικρών δεξαμενών νερού στα σημεία υπάρχει ανάγκη. Με τον τρόπο αυτό, όταν ταυτόχρονα θα ζητούν νερό οι αγρότες και οι επαγγελματίες, δεν θα γίνεται αποστράγγιση των κεντρικών δεξαμενών των οικισμών. Οι μικρές δεξαμενές αποτελούν πολύ μικρά έργα, τα οποία όμως αποδίδουν τεράστιο όφελος για τους επαγγελματίες της περιοχής.
Αφήνοντας πίσω τη Νότια Ρόδο και με κατεύθυνση το βόρειο γεωγραφικό τρίγωνο του νησιού μας, βρισκόμαστε ενώπιον ενός προβλήματος που ονομάζεται «ακριβή παραλία». Το θέμα συζητιέται εκτενώς στα online forum των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών της Ρόδου. Σε όλη την Ευρώπη συζητιέται το θέμα της «ακριβής παραλίας» στο νησί της Ρόδου και αυτό θα έχει επιπτώσεις. Πολύ φοβάμαι ότι θα είναι επιπτώσεις για τις οποίες θα απαιτηθεί μακριά χρονική περίοδο αποκατάστασης.
Έχει σημαντική αρμοδιότητα ο Δήμος Ρόδου για όλες τις παραλίες του νησιού. Έχει αρμοδιότητα ελέγχου για την τήρηση των κανονισμών της σχετικής ΚΥΑ. Την αρμοδιότητα αυτή η σημερινή δημοτική αρχή δεν την άσκησε ποτέ. Η τήρηση των 5 μέτρων απόστασης μεταξύ κύματος και ξαπλώστρας, μπορεί να δώσει ζωτικό χώρο για λουόμενους που δεν έχουν ή απλώς δεν θέλουν να πληρώσουν ξαπλώστρα. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ακόμα και άρση της μίσθωσης, εάν ο κανόνας των 5 μέτρων και ο αντίστοιχος της διατήρησης διαδρόμου άνετης πρόσβασης στην ακτή δεν τηρείται.
Φτάνοντας στην πόλη της Ρόδου, στο εξάμβλωμα της σειράς με τα πλαστικά κολωνάκια σε κάθε γωνιά των δρόμων, στην ασχήμια έξω από τα τείχη της μεσαιωνικής πόλης, στο απόλυτο κυκλοφοριακό χάος της πρωτεύουσάς μας, η μόνη πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή είναι εκείνη του «πονάει χέρι, κόβει χέρι». Αφού δεν μπορεί να ελέγξει τη στάθμευση, την απαγορεύει. Αντί να θέτει κανόνες στις επιχειρήσεις ενοικιάσεως οχημάτων για τη στάθμευση, η δημοτική αρχή Ρόδου τιμωρεί ολόκληρη την αγορά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα οι καταστηματάρχες στο ιστορικό κέντρο και στη μεσαιωνική πόλη παλεύουν να επιβιώσουν.
Εισπρακτικά φέτος η σεζόν δεν αποδίδει για σημαντικό αριθμό επαγγελματιών και επιχειρηματιών σε όλο το νησί. Αρκετοί από αυτούς καλούνται να πληρώσουν και έξοδα για να αποφύγουν τη δυσφήμιση. Οι λόγοι αυτής της κατάστασης είναι πολλοί κι ένας απ’ αυτούς, ίσως ο πλέον σημαντικός βρίσκεται στο κέντρο λήψης αποφάσεων του δημαρχιακού μεγάρου Ρόδου.