Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Ρόδο, το νησί που λατρεύουν οι Γερμανοί, δεν έχουν φύγει από τη θεματολογία των γερμανικών εφημερίδων παρά το ό,τι έχουν περάσει μερικές εβδομάδες.
Ο Τομπίας Τσικ, αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung, πήγε ο ίδιος στο νησί αναζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα γιατί κάηκαν τόσα δάση στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι. Στο νησί μιλά με ντόπιους και καταγράφει τον πόνο τους. Λένε ότι δεν θέλουν να πατήσουν το πόδι τους στις καμένες περιοχές, αλλά ακόμη και σε αυτές που το δάσος έχει μείνει δάσος.
“Τα δάση αφέθηκαν στην τύχη τους”
“Πουθενά αλλού δεν παραδόθηκε στις φλόγες τόση γη όση στη Ρόδο. Μήπως αυτό δεν ήταν στην πραγματικότητα τίποτα άλλο παρά μια πράξη ανωτέρας βίας;” θέτει το ρητορικό ερώτημα.
“Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε τις λέξεις που επιλέγουν οι πρωθυπουργοί όταν τους ξεφεύγει ο έλεγχος: “Είμαστε σε πόλεμο”, ανακοίνωσε μπροστά στο κοινοβούλιο και τις τηλεοπτικές κάμερες.
Και “η κλιματική κρίση είναι εδώ,θα εκδηλωθεί παντού στη Μεσόγειο επιφέροντας όλο και μεγαλύτερες καταστροφές”. Πράγματι, η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει μαζικά τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών στην περιοχή, όπως επιβεβαιώνει μελέτη πολλών ινστιτούτων κλιματικών ερευνών σε μεσογειακές χώρες, στην οποία συμμετείχε από την Ελλάδα ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο στην Αθήνα”. Στο άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρεται και στις δομικές αδυναμίες, στο ότι “η διοίκηση δασών της Ελλάδας συρρικνώθηκε και ότι τα δάση παραμελήθηκαν και αφέθηκαν στην τύχη του, όπως προειδοποιούν εδώ και πολλά χρόνια πολλοί, ανάμεσα στους οποίους και ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ένας από τους πιο γνωστούς δασολόγους της Ελλάδας λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να έχει καλό τέλος”.
Στην συνομιλία του με τον Γερμανό δημοσιογράφο, ο Έλληνας δασολόγος καυτηριάζει την απόφαση μεταφοράς της ευθύνης για τη δασοπυρόσβεση από τη δασική διοίκηση στην πυροσβεστική υπηρεσία.
Όπως υποστηρίζει “δεν ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένη, η συνέπεια ήταν ότι παραμελήθηκε η πρόληψη, καταργήθηκαν οι δοκιμασμένες μέθοδοι, όπως καταπολέμηση της φωτιάς με φωτιά. Τώρα βασίζονται μόνο στο νερό, στα ακριβά πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Το κόστος αυξάνεται όλο και περισσότερο, αλλά οι καταστροφές εξακολουθούν να συμβαίνουν”.
Ψηφίστε εδώ: Ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο για Δήμαρχο Ρόδου!