Παλαιό Γερμανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο κρυμμένο στη Ρόδο

Ένα σχετικά άγνωστο μέρος – μνημείο για πολλούς στη Ρόδο, είναι ένα παλαιό Γερμανικό στρατιωτικό νοσοκομείο από τον πόλεμο του ’40. Το γερμανικό νεκροταφείο, βρίσκεται στο δρόμο για την Αρχαία Κάμειρο, 100 μ. πριν την είσοδο για την αρχαία πόλη – κράτος, στο αριστερό σας χέρι.

Δεν είναι ορατό από το δρόμο, καθώς πρέπει να περπατήσετε ένα μικρό χωματόδρομο εκατόν μέτρων περίπου για να αντικρίσετε το νεκροταφείο. Στην είσοδο του χωματόδρομου, σήμερα υπάρχει μνημείο χτισμένο από τους φαρμακοποιούς Ρόδου.

Κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έζησαν τα χρόνια του πολέμου, μας διηγήθηκαν ότι το στρατιωτικό αυτό νεκροταφείο φτιάχτηκε από τους Γερμανούς το Καλοκαίρι του 1942 κι εκεί έθαβαν τους νεκρούς Γερμανούς στρατιώτες, μεταξύ αυτών και πολλούς που πολέμησαν στη μάχη της Κρήτης.  Δεν τους παραξενεύει η περιοχή στην οποία φτιάχτηκε το νεκροταφείο, ερημικά μέσα στο βουνό, καθώς στην παραλία λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκονταν κρυμμένες οι βάσεις πυροβολικών των Γερμανών.

Το νεκροταφείο αυτό διηγούνται πως ήταν πάντοτε όμορφο και περιποιημένο με μια επιβλητική είσοδο, στην οποία δεξιά και αριστερά υπήρχε από ένα άγαλμα – στρατιώτης που κρατούσε ένα σπαθί σε στάση “προσοχής” και πολλά σκαλιά που οδηγούσαν στο εσωτερικό. Εσωτερικά υπήρχαν οι τάφοι των Γερμανών στρατιωτών και στο βάθος ένας ξύλινος σταυρός ύψους πάνω από δέκα μέτρα.

Επίσης μας πληροφόρησαν ότι τα οστά  από το γερμανικό  νεκροταφείο, μεταφέρθηκαν λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο, τη δεκαετία του ’50, στο Γερμανικό Νεκροταφείο της Ραπεντώσας στο Διόνυσο, καθώς το χωράφι στο οποίο είχε φτιαχτεί, ήταν παράνομα απαλλοτριωμένο από τους Γερμανούς και τώρα είναι ιδιόκτητο.  Η ακριβής χρονολογία  αναγραφόταν σε μια πινακίδα ακριβώς έξω από το χώρο του νεκροταφείου, η οποία έχει διαγραφεί από τη σκουριά.

Σήμερα από το παλαιό γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο, έχουν μείνει μόνο ερείπια και ορισμένες πλάκες τάφων, καλυμμένες από άγρια χόρτα. Πέρα από τη φθορά του χρόνου, το νεκροταφείο καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά του 2008, με αποτέλεσμα να απομείνει μόνο η πέτρινη περίφραξη και η σκουριασμένη πινακίδα στην οποία διακρίνει κανείς τις λέξεις ” Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καμείρου”.

** Σας επισημαίνουμε ότι όλες οι πληροφορίες στο συγκεκριμένο άρθρο δεν είναι επιβεβαιωμένες από βιβλιογραφία, αλλά μας γνωστοποιήθηκαν από διηγήσεις κατοίκων και υπάρχει περίπτωση κάποιας ανακρίβειας.

Pin It on Pinterest