ΓΕΛ Κρεμαστής: Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας στο σχολείο και οδηγίες για παιδιά και γονείς

Πρόγραμμα για τη Δευτέρα 14/9, πρώτη μέρα στο σχολείο.

8.15 Προσέλευση των παιδιών στο σχολείο.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση στα τμήματα για την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας και  την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας. Θα γίνει επίσης διανομή των βιβλίων και του προγράμματος της υπόλοιπης εβδομάδας. 

Αν οι δωρεάν μάσκες είναι στο σχολείο, θα γίνει διανομή τους. 

11.30 Αγιασμός σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου.

Μετά τον αγιασμό, τα παιδιά θα αποχωρήσουν.

Όλα τα παιδιά, με ευθύνη των γονέων τους θα πρέπει κατά την πρώτη μέρα να φέρουν τη δική τους μάσκα. Επίσης, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες καθαριότητας, υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Ο Διευθυντής

Δημ. Γρηγοριάδης

COVID-19 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΡΙΕΣ

Σήμερα ξεκινάει η σχολική χρονιά 2020-2021. Με τις ευχές μας η χρονιά αυτή να είναι εποικοδομητική και παραγωγική, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές ώστε να δημιουργήσουμε ένα κατά το δυνατόν ασφαλές περιβάλλον μέσα και έξω από το σχολείο.

Σκοπός μας δεν είναι να σας φοβίσουμε, να σπείρουμε τον πανικό ή να ασκήσουμε αρνητική κριτική. Είναι όμως υποχρέωσή μας, ειδικά απέναντι σε εσάς που είστε έφηβοι με ανεπτυγμένη την γνώση και την κριτική σκέψη, να εξηγήσουμε και να δώσουμε εκείνη την πληροφόρηση ώστε από την μια να αποφύγουμε τον πανικό, από την άλλη όμως να προφυλαχθούμε αποτελεσματικά. Δεν ξεχνάμε ότι προφυλάσσοντας τον εαυτό μας, προφυλάσσουμε και τους γύρω μας.

Ο Διευθυντής

Γενικά για τον ιό

Για την ομαλή μας μετάβαση στο σχολικό περιβάλλον και για να διασφαλίσουμε ότι η συνύπαρξή μας στον χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος δε θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τη δική μας, των συμμαθητών μας και καθηγητών μας αλλά και των ανθρώπων του οικογενειακού μας περιβάλλοντος πρέπει να γνωρίζουμε τα παρακάτω και να ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες.

Τι πρέπει να γνωρίζω για να προστατεύσω τον εαυτό μου και το σχολείο μου

 • Ένα άτομο που έχει COVID 19 μπορεί να εμφανίσει από πολύ ήπια συμπτώματα μέχρι πολύ σοβαρά και να χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί άνθρωποι που μπορεί να έχουν το ιό αλλά να μην εκδηλώνουν συμπτώματα (ασυμπτωματικοί φορείς) οι οποίοι όμως μπορούν να μεταδώσουν τον ιό!! Επομένως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ούτε για τον εαυτό μας αλλά ούτε και για τους γύρω μας!
 • Παρά το γεγονός ότι κυρίως νοσούν σοβαρά άτομα που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας ή είναι μεγάλης ηλικίας, καμιά φορά νοσούν βαριά ακόμα και νεαρά άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας.
 • Συμπτώματα: πυρετός, πονόλαιμος, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροιες, απώλεια γεύσης ή όσφρησης
 • Τρόποι μετάδοσης: Ο ιός εμπεριέχεται στα σταγονίδια σάλιου, τα οποία όταν το άτομο μιλάει, φωνάζει, τραγουδάει και κυρίως φταρνίζεται ή βήχει, εκτοξεύονται σε μεγάλη απόσταση που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5 μέτρο.

Ο ιός μεταδίδεται με τους 2 παρακάτω τρόπους:

 • Όταν είμαστε σε στενή επαφή με άρρωστο άτομο (ή φορέα όπως αναφέρθηκε παραπάνω), δηλαδή σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου
 • Όταν αγγίζουμε επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από άρρωστο άτομο, επειδή τα άγγιξε πιο πριν με βρώμικα χέρια ή επειδή φταρνίστηκε ή έβηξε όταν ήταν κοντά σε αυτά και μετά αγγίξουμε το πρόσωπό μας, τη μύτη μας, το στόμα ή τα μάτια μας.

Με βάση τα παραπάνω στον χώρο του σχολείου θυμόμαστε:

 • Να φοράμε προστατευτική μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους του σχολείο αλλά και στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως στο κυλικείο. Επίσης φοράμε μάσκα κατά την είσοδό μας στο σχολείο αλλά και κατά την αποχώρησή μας στο τέλος του σχολικού ωραρίου. Θυμόμαστε ότι η μάσκα αποτελεί προσωπικό μας αντικείμενο. Έχουμε λοιπόν κάθε μέρα μαζί μας τουλάχιστον δύο μάσκες τις οποίες φυλάμε σε χωριστό σακουλάκι (π.χ. τροφίμων) κάθε μία.
 • Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τους γενικούς κανόνες υγιεινής και να είμαστε καθαροί/ές. Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζουμε το χώρο μας στο σχολείο (και στο σπίτι) ώστε να είναι καθαρός.
 • Να κρατάμε αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου από τα άτομα που βρίσκονται γύρω μας στην τάξη, στο προαύλιο και γενικά στους υπόλοιπους χώρους του σχολείου.
 • Δεν αγγίζουμε επιφάνειες ή αντικείμενα που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από άλλα άτομα αν δεν έχουν απολυμανθεί. Γι’ αυτό δεν ανταλλάσσουμε στυλό, μολύβια, γόμες, μαρκαδόρους, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κτλ. με τους συμμαθητές μας. Ιδιαίτερη προσοχή στα κινητά μας τηλέφωνα καθώς αποτελούν τα πιο βρώμικα αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή! Πριν λοιπόν ξεκινήσουμε το πρωί για το σχολείο φροντίζουμε να είμαστε εξοπλισμένοι με όσα θα χρειαστούμε κατά τη διάρκεια του σχολικού μας ωραρίου.
 • Σε περίπτωση που πρέπει να δανειστούμε ή να δανείσουμε κάτι το καθαρίζουμε πολύ καλά με αντισηπτικό και στη συνέχεια πλένουμε τα χέρια μας.
 • Βήχουμε ή φταρνιζόμαστε στον αγκώνα μας ή σε χαρτομάντηλο το οποίο πετάμε αμέσως στο κάδο απορριμμάτων. Για τον λόγο αυτό φροντίζουμε πάντα να έχουμε μαζί μας χαρτομάντηλα.
 • Δεν βάζουμε τα χέρια στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια, δεν τρώμε τα νύχια μας, δεν δαγκώνουμε το στυλό ή το μολύβι.
 • Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι για 20’’, ιδιαίτερα πριν φάμε και μετά την χρήση τουαλέτας ή ζητάμε από τον καθηγητή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού.
 • Δεν συνωστιζόμαστε στις σκάλες, στην είσοδο του σχολείου, στο προαύλιο, στις τουαλέτες και φυσικά δεν σπρωχνόμαστε (ούτε για πλάκα). Στην τάξη μπαίνουμε και βγαίνουμε σε σειρά και με απόσταση ο ένας από τον άλλο.
 • Αν αισθανθούμε άρρωστοι το πρωί δεν πάμε σχολείο.
 • Αν εμφανίσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα κατά τη διάρκεια του μαθήματος ενημερώνουμε άμεσα τον καθηγητή ή τον διευθυντή του σχολείου. Επιστρέφουμε στο σπίτι και μένουμε εκεί μέχρι να είμαστε απολύτως υγιείς.

Η διασφάλισης της υγείας και της ζωής της δικής μας και των συνανθρώπων μας δεν είναι αστείο πράγμα και δεν χωράνε αστεία και πλάκες στους παραπάνω κανόνες! Προστατεύοντας τον εαυτό μας προστατεύουμε και τους γύρω μας! Προστατεύουμε τους φίλους μας, τους συμμαθητές μας, τους καθηγητές μας και φυσικά την οικογένειά μας. Ενημερωνόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

ΓΙΑΤΙ ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΑ

Γιατί περιορίζει την εκτόξευση και διασπορά των σταγονιδίων σάλιου που εκπέμπονται όταν μιλάμε, φωνάζουμε, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Έτσι

 • Μας προφυλάσσει από το να κολλήσουμε τον ιό όταν είμαστε κοντά σε άτομα που έχουν κολλήσει και «φιλοξενούν» τον ιό στον φάρυγγά τους
 • Προστατεύει τους γύρω μας από εμάς που μπορεί να έχουμε κολλήσει αλλά δεν το ξέρουμε επειδή νιώθουμε καλά. Έτσι, δείχνουμε τον σεβασμό μας απέναντι στην υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε καθώς όπως αναφέρθηκε, παρά το γεγονός ότι κυρίως νοσούν σοβαρά άτομα που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας ή είναι μεγάλης ηλικίας, καμιά φορά νοσούν βαριά ακόμα και νεαρά άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας.
 • Η χρήση μάσκας από όλους μας θα αποτρέψει νέο μεγάλο κύμα πανδημίας και την ανάγκη λήψης πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην περιοχή όπου ζούμε.
 • Η χρήση μάσκας, η διατήρηση της απόστασης και η υγιεινή των χεριών είναι το χρυσό τρίπτυχο για να συνεχίσουμε ήρεμα τη ζωή μας

ΠΩΣ ΦΟΡΑΜΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ

 • Πριν εφαρμόσουμε τη μάσκα στο πρόσωπό μας πλένουμε προσεκτικά τα χέρια μας ή τα τρίβουμε καλά με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό, ακολουθώντας τις οδηγίες που μας έχουν δωθεί.
 • Αφαιρούμε τη μάσκα από το σακουλάκι που τη φυλάμε πιάνοντάς την από το λαστιχάκι και την εφαρμόζουμε στο πρόσωπο ώστε η εσωτερική πλευρά να ακουμπήσει τη μύτη και το στόμα.
 • Τοποθετούμε προσεκτικά τα λαστιχάκια στα αυτιά μας και τραβάμε απαλά την κάτω πλευρά της μάσκας ώστε να αγκαλιάσει το πηγούνι μας
 • Ελέγχουμε αν η μάσκα έχει εφαρμόσει καλά και νιώθουμε άνετα. Δοκιμάζουμε να μιλήσουμε για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν θα πέσει από τη μύτη μας
 • ΤΙP!!! Κάντε εφαρμογή από το σπίτι σας μπροστά σε καθρέφτη για να δοκιμάσετε τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσετε

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

 • Να έχουμε τουλάχιστον δύο μάσκες μαζί μας, σε ξεχωριστά σακουλάκια η κάθε μία
 • Να φοράμε μάσκα που δεν είναι χαλαρή στο πρόσωπό μας
 • Να φοράμε πάντα καθαρή μάσκα
 • Να πλένουμε τις μάσκες που έχουμε χρησιμοποιήσει κάθε μέρα στους 60C τουλάχιστον και όταν στεγνώσει να τη σιδερώνουμε καλά και να την τοποθετούμε σε καθαρό σακουλάκι
 • Να χρησιμοποιούμε σακουλάκια μεγαλύτερων διαστάσεων από τη μάσκα για να διευκολύνονται οι κινήσεις μας
 • Να μην αφαιρούμε τη μάσκα όταν βρισκόμαστε σε απόσταση μικρότερη από ενάμιση μέτρο από άλλο άτομο
 • Να μην κατεβάζουμε τη μάσκα όταν θέλουμε να μιλήσουμε σε άλλο άτομο
 • Να μην αγγίζουμε το μπροστινό μέρος της μάσκας
 • Να μην κατεβάζουμε τη μάσκα στο πηγούνι μας ούτε να αφήνουμε έξω τη μύτη ή το στόμα, παρα μόνο αν έχει δοθεί άδεια από τον εκπαιδευτικό
 • Να μην μοιραζόμαστε τη μάσκα μας με κανένα άλλο άτομο ακόμα κι αν είναι το πιο κοντινό μας και να μην την αφήνουμε εκτεθειμένη στα αγγίγματα άλλων
 • Να μην αφήνουμε τη μάσκα μας σε επιφάνειες (καρέκλες, θρανία, τραπεζάκια κτλ)
 • Δεν αποθηκεύουμε την καθαρή μάσκα σε σακουλάκια που προηγουμένως είχαμε αποθηκεύσει βρώμικη μάσκα

COVID-19 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Τη Δευτέρα 14/9 ξεκινάει για τα παιδιά όλης της χώρας η διδακτική χρονιά 2020-2021. Με τις ευχές μας η χρονιά αυτή να είναι εποικοδομητική και παραγωγική για τα παιδιά σας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές ώστε να δημιουργήσουμε ένα κατά το δυνατόν ασφαλές περιβάλλον μέσα και έξω από το σχολείο.

Σκοπός μας δεν είναι να φοβίσουμε, να σπείρουμε τον πανικό ή να ασκήσουμε αρνητική κριτική. Είναι όμως υποχρέωσή δική μας και δική μας, ειδικά απέναντι στους εφήβους με ανεπτυγμένη την γνώση και την κριτική σκέψη, να εξηγήσουμε και να δώσουμε εκείνη την πληροφόρηση ώστε από την μια να αποφύγουμε τον πανικό, από την άλλη όμως να προφυλαχθούμε αποτελεσματικά.

Με την έναρξη λοιπόν της νέας σχολικής χρονιάς και με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας COVID19, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για όσα μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να βοηθήσετε το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς να προστατέψουν τα παιδιά σας, την οικογένεια σας και τη σχολική κοινότητα στο σύνολό της. Δεν ξεχνάμε ότι προφυλάσσοντας τον παιδιά μας, προφυλάσσουμε και όλους τους γύρω μας.

Ο Διευθυντής

Δημ. Γρηγοριάδης

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΣΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΤΕ

 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίρνουν μέτρα προφύλαξης από τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου
 • Να φορούν προστατευτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους αλλά και εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμό, π.χ. στον χώρο του κυλικείου. Επίσης να φορούν τη μάσκα όταν προσέρχονται στο σχολείο αλλά και όταν αποχωρούν από αυτό. Ενημερώστε τα παιδιά από το σπίτι για τη σωστή εφαρμογή και χρήση της μάσκας, παρ’ όλο που θα ενημερωθούν και από το σχολείο την πρώτη μέρα. Επιμείνετε ότι η μάσκα είναι αυστηρά προσωπικό αντικείμενο και δεν πρέπει να την μοιράζονται με κανέναν άλλο.
 • Να αποφεύγουν την κοντινή επαφή με άτομα που δεν ανήκουν στο οικογενειακό σας περιβάλλον τηρώντας τη μέγιστη δυνατή απόσταση από φίλους, γνωστούς και άγνωστους.
 • Να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά με την επιστροφή στο σπίτι, πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 • Να κρατούν με ευλάβεια αποστάσεις από τους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας – πρέπει να τους προστατέψουμε!
 • Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου
 • Να βήχουν και να φταρνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντηλο, το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
 • Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά και ενημερώστε το σχολείο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

ΓΙΑΤΙ ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΑ

Γιατί περιορίζει την εκτόξευση και διασπορά των σταγονιδίων σάλιου που εκπέμπονται όταν μιλάμε, φωνάζουμε, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Έτσι

 • Μας προφυλάσσει από το να κολλήσουμε τον ιό όταν είμαστε κοντά σε άτομα που έχουν κολλήσει και «φιλοξενούν» τον ιό στον φάρυγγά τους
 • Προστατεύει τους γύρω μας από εμάς που μπορεί να έχουμε κολλήσει αλλά δεν το ξέρουμε επειδή νιώθουμε καλά. Έτσι, δείχνουμε τον σεβασμό μας απέναντι στην υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε καθώς όπως αναφέρθηκε, παρά το γεγονός ότι κυρίως νοσούν σοβαρά άτομα που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας ή είναι μεγάλης ηλικίας, καμιά φορά νοσούν βαριά ακόμα και νεαρά άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας.
 • Η χρήση μάσκας από όλους μας θα αποτρέψει νέο μεγάλο κύμα πανδημίας και την ανάγκη λήψης πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην περιοχή όπου ζούμε.
 • Η χρήση μάσκας, η διατήρηση της απόστασης και η υγιεινή των χεριών είναι το χρυσό τρίπτυχο για να συνεχίσουμε ήρεμα τη ζωή μας

ΠΩΣ ΦΟΡΑΜΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ

 • Πριν εφαρμόσουμε τη μάσκα στο πρόσωπό μας πλένουμε προσεκτικά τα χέρια μας ή τα τρίβουμε καλά με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό, ακολουθώντας τις οδηγίες που μας έχουν δωθεί.
 • Αφαιρούμε τη μάσκα από το σακουλάκι που τη φυλάμε πιάνοντάς την από το λαστιχάκι και την εφαρμόζουμε στο πρόσωπο ώστε η εσωτερική πλευρά να ακουμπήσει τη μύτη και το στόμα.
 • Τοποθετούμε προσεκτικά τα λαστιχάκια στα αυτιά μας και τραβάμε απαλά την κάτω πλευρά της μάσκας ώστε να αγκαλιάσει το πηγούνι μας
 • Ελέγχουμε αν η μάσκα έχει εφαρμόσει καλά και νιώθουμε άνετα. Δοκιμάζουμε να μιλήσουμε για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν θα πέσει από τη μύτη μας
 • ΤΙP!!! Κάντε εφαρμογή από το σπίτι σας μπροστά σε καθρέφτη για να δοκιμάσετε τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσετε

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

 • Να έχουμε τουλάχιστον δύο μάσκες μαζί μας, σε ξεχωριστά σακουλάκια η κάθε μία
 • Να φοράμε μάσκα που δεν είναι χαλαρή στο πρόσωπό μας
 • Να φοράμε πάντα καθαρή μάσκα
 • Να πλένουμε τις μάσκες που έχουμε χρησιμοποιήσει κάθε μέρα στους 60C τουλάχιστον και όταν στεγνώσει να τη σιδερώνουμε καλά και να την τοποθετούμε σε καθαρό σακουλάκι
 • Να χρησιμοποιούμε σακουλάκια μεγαλύτερων διαστάσεων από τη μάσκα για να διευκολύνονται οι κινήσεις μας
 • Να μην αφαιρούμε τη μάσκα όταν βρισκόμαστε σε απόσταση μικρότερη από ενάμιση μέτρο από άλλο άτομο
 • Να μην κατεβάζουμε τη μάσκα όταν θέλουμε να μιλήσουμε σε άλλο άτομο
 • Να μην αγγίζουμε το μπροστινό μέρος της μάσκας
 • Να μην κατεβάζουμε τη μάσκα στο πηγούνι μας ούτε να αφήνουμε έξω τη μύτη ή το στόμα, παρα μόνο αν έχει δοθεί άδεια από τον εκπαιδευτικό
 • Να μην μοιραζόμαστε τη μάσκα μας με κανένα άλλο άτομο ακόμα κι αν είναι το πιο κοντινό μας και να μην την αφήνουμε εκτεθειμένη στα αγγίγματα άλλων
 • Να μην αφήνουμε τη μάσκα μας σε επιφάνειες (καρέκλες, θρανία, τραπεζάκια κτλ)
 • Δεν αποθηκεύουμε την καθαρή μάσκα σε σακουλάκια που προηγουμένως είχαμε αποθηκεύσει βρώμικη μάσκα

Ακολουθεί αφίσα με το ποσοστό επικινδυνότητας από φορέα (αριστερά) σε υγιές άτομο (δεξιά)

Pin It on Pinterest