ΓΕΕΘΑ: 2.032 τουρκικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων το 2019

Εκτός από τον εναέριο χώρο οι Τούρκοι έχουν αυξήσει τις παραβιάσεις τους και στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο συνεχώς αυξάνονται και από τη θάλασσα, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ μέσα στο 2019 έχουν ήδη φτάσει τις 2.032.

Το βίντεο που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα με την τουρκική ακτοφυλακή να παρενοχλεί Έλληνες αλιείς την ώρα που εκείνοι ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα κατά στα Ιμια αποδεικνύει για άλλη μία φορά την προκλητικότητα των Τούρκων.

Η περίφημη «μάχη της τσιπούρας» φαίνεται να μην έχει τέλος και μέσα στη χρονιά που πέρασε η Τούρκοι φαίνεται πως αποφάσισαν να ακολουθήσουν ακόμα πιο επιθετική και προκλητική στάση, αφού αύξησαν κατά 553 τις παραβιάσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τα στοιχεία που έχει στην ιστοσελίδα του το ΓΕΕΘΑ είναι ενδεικτικά. Το 2018 οι παραβιάσεις ήταν 1.479, ενώ για το 2019 έχουν φτάσει τις 2.032. Προφανώς η επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία έχει να κάνει και με το θέμα της ΑΟΖ και της άκυρης συμφωνίας που υπέγραψε η Αγκυρα μες την κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη.

Οι πίνακες με τα στοιχεία από το ΓΕΕΘΑ για τις τουρκικές παραβιάσεις το 2019

Το Ιούλιο του 2019 οι Τούρκοι παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα 368 φορές.

Οι πίνακες με τα στοιχεία από το ΓΕΕΘΑ για τις τουρκικές παραβιάσεις το 2018

Τον Οκτώβριο του 2018 σημειώθηκαν οι περισσότερες παραβιάσεις στον ελληνικά χωρικά ύδατα από την Τουρκία για εκείνος το έτος, καθώς έφτασαν τις 143.