Γάλλος ΥΠΕΞ: «Απολύτως απαράδεκτη» η παραβίαση από την Τουρκία θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας

Ως «απολύτως απαράδεκτη» χαρακτήρισε την παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε ομιλία του στο Παρίσι. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγιο ενώ εκεί ήταν ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας.

Ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν συμπλήρωσε στο σεμινάριο εργασίας των πρέσβεων της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές χώρες, συμπληρώνοντας: «Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σε έναν ολοένα και σκληρότερο κόσμο που ανασυντίθεται, υπό την επήρεια ξεκάθαρων παιχνιδιών εξουσίας και συστηματικής διάλυσης των πολυμερών πλαισίων.

Η Ευρώπη οφείλει επιτέλους να αφήσει πίσω της την εποχή της αθωότητας και της αφέλειας και να διαμορφώσει το δικό της πεπρωμένο. Ειδάλλως, άλλες δυνάμεις θα το διαμορφώσουν αντ’ αυτής» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, ο Λε Ντριάν τόνισε πως «όταν ένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολιτική τετελεσμένου γεγονότος, μια πολιτική επιθετική και αδικαιολόγητη, οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά, διότι πρόκειται για μια απειλή ενάντια στην κυριαρχία και στα συμφέροντα της Ένωσης που παραβιάζει το θαλάσσιο χώρο κράτους- μέλους της ΕΕ».

«Εδώ και πολύ καιρό η Ευρώπη έδινε την εντύπωση μιας δύναμης που οπισθοχωρεί, παρότι είμαστε φορείς οικουμενικών αξιών και πρέπει να στοχεύουμε στην επιρροή των εξελίξεων, ορίζοντας τους κανόνες και τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αντί να υφιστάμεθα τις συνέπειες.

Η θέση μου είναι σαφής: Πρέπει να αφήσουμε τις οπισθοχωρήσεις στο παρελθόν, να πράξουμε ανάλογα της ισχύος μας και να διασφαλίσουμε τη σύζευξη της εσωτερικής μας συγκρότησης με την εξωτερική μας αποφασιστικότητα», σημείωσε ο Λε Ντριάν.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ