Γαλλικές σφαλιάρες στην Τουρκία – Διαλύθηκαν οι Γκρίζοι Λύκοι στη Γαλλία

Ένα ακόμη «χαστούκι» στην πλευρά της Τουρκίας έδωσε η Γαλλία. Αυτό έγινε με τη διάλυση της ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι, η οποία ήταν αναμενόμενη, ωστόσο πλέον είναι και τελική, έπειτα από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως ανακοίνωσε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν, «το κίνημα των Γκρίζων Λύκων διαλύθηκε κατά το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις εντολές του προέδρου της Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι η οργάνωση «υποκινούσε τις διακρίσεις και το μίσος και είχε εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες».

Η συγκεκριμένη υπερεθνικισιτκή ομάδα είναι γνωστό ότι πρόσκειται στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα διερωτήθηκε για την «ψυχική υγεία» του Εμανουέλ Μακρόν.

Πολύς λόγος είχε γίνει για τους Γκρίζους Λύκους τη δεκαετία του 1970 και του 1980 κατά τη διάρκεια βίαιων ενεργειών εναντίον ακτιβιστών της αριστεράς.

Τι είναι οι Γκρίζοι Λύκοι

Η οργάνωση ιδρύθηκε στην δεκαετία του 1970 ως παραστρατιωτικό παρακλάδι του εξτρεμιστικού, φασιστικής ιδεολογίας τουρκικού κόμματος MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης). Οι Γκρίζοι Λύκοι έγιναν γνωστοί στην δεκαετία του 1980 για βίαιες ενέργειες κατά αριστερών ακτιβιστών και των μειονοτήτων.

Η οργάνωση είναι ενεργή στην Τουρκία, αλλά και εντός της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη και σήμερα πρόσκειται στον Ερντογάν, χωρίς να υιοθετεί τη θρησκευτική του ρητορική. «Πολλοί πυρήνες αυτού του κινήματος έχουν εντοπισθεί στο γαλλικό έδαφος και τα μέλη του συμμετέχουν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης», αναφέρεται στο διάταγμα διάλυσης της οργάνωσης.

Οι Γκρίζοι Λύκοι προωθούν μία ιδεολογία «διακρίσεων έως πρόκλησης βίας κατά ατόμων κουρδικής ή αρμενικής καταγωγής», αναφέρεται στο διάταγμα.

Στο κείμενο αναφέρεται μία κατασκήνωση στρατιωτικής εκπαίδευσης στην περιοχή της Αρντές τον Δεκέμβριο 2019, «ένοπλες διαδηλώσεις» κατά των μειονοτήτων αυτών, όπως στη Ρεν τον Νοέμβριο 2016 και στην Ντεσίν-Σαρπιέ, κοντά στη Λυών τον περασμένο Ιούλιο.

Νέες βίαιες ενέργειες των Γκρίζων Λύκων κατά της αρμενικής κοινότητας σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βιέν και την Ντιζόν με το πρόσχημα του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν (που υποστηρίζει η Τουρκία).

Την Κυριακή, μνημείο για την αρμενική γενοκτονία βεβηλώθηκε με την εγγραφή «Γκρίζοι Λύκοι» στην περιοχή της Λυών και νέες αντιαρμενικές εγγραφές βρέθηκαν τη Δευτέρα στο Μεζιέ και στους τοίχους του προξενείου της Αρμενίας στην Λυών.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest