Η Τουρκία στρέφεται στα γαλλικά α/α SAMP-T Aster 30 για να “στριμώξει” την Π.Α. στο Αιγαίο

Στροφή στο γαλλο-ιταλικό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς SAMP-T Aster 30 Mamba κάνει η Τουρκία σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει διαπραγματευτικά την αρχική επιλογή του κινεζικού συστήματος FD-2000 (HQ-9), η οποία ματαιώνεται υπό τις αντιδράσεις του ΝΑΤΟ, για να πετύχει μια καλύτερη τιμή και να αποκτήσει ένα σύστημα α/α το οποίο απουσιάζει από το οπλοστάσιο της.

Σε μία τέτοια βέβαια περίπτωση η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία θα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, καθώς το γαλλικό αντιαεροπορικό σύστημα θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του Αιγαίου με το βεληνεκές του να φθάνει τα 100 χιλιόμετρα και θα μπορεί να εγκλωβίζει τα ελληνικά μαχητικά.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς Τούρκοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε προχωρημένες επαφές με την εταιρεία Eurosam για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος, το οποίο ήρθε δεύτερο στο διαγωνισμό που διεξήχθη πέρυσι, με πρώτο το κινεζικό σύστημα της εταιρείας China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC).

Οι Κινέζοι κέρδισαν τον διαγωνισμό με μία πρόταση 3 δις ευρώ για το πυραυλικό σύστημα HQ-9, στο οποίο συμμετείχαν επίσης, πέραν της Eurosam, οι συνεργαζόμενες Raytheon και Lockheed Martin με τα Patriot και η ρωσική Rosoboronexport με τους S-300.

H Τουρκία υποστήριξε πρόσφατα ότι υπάρχουν προβλήματα στις τελικές διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους για θέματα συμπαραγωγής, που είναι πολύ σημαντικά για την τουρκική βιομηχανία και μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε μία πρόταση από τον Eurosam.

Όλοι όμως γνωρίζουν ότι οι αμερικανικές πιέσεις είναι ο ουσιαστικός λόγος. Η CPMIEC περιλαμβάνεται σε λίστα κυρώσεων από τις ΗΠΑ διότι έχει πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα και στη Συρία.

Αρχικά επισκέφθηκε τη Γαλλία και συναντήθηκε με στελέχη της Eurosam ο διευθυντής του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας İsmail Demir, ενώ στη συνέχεια, όπως αποκαλύπτει ο τουρκικός Τύπος, υπήρξαν και άλλες επαφές μεταξύ Γάλλων και Τούρκων για την απόκτηση 12 πυροβολαρχιών SAMP/T Aster 30 Mamba.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν με την επίτευξη χαμηλότερου κόστους και συγκεκριμένα κάτω των 4 δισ. δολαριών.

Το ευρωπαικό σύστημα SAMP/T Aster 30 Mamba, που σίγουρα θα αμβλύνει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ παρ’ ότι δεν επιλέγεται το Patriot PAC-3 βρίσκεται σε υπηρεσία στις γαλλικές και ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις και μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί και να ολοκληρωθεί με το ΝΑΤΟικό σύστημα αεράμυνας.

Το σύστημα αποτελείται από το ραντάρ επιτήρησης Master M3R ThalesRaytheonSystems, το ραντάρ Ελέγχου Πυρός 3D Arabel FCU της εταιρείας Thales, το Κέντρο Ελέγχου Πυρός (BC2) και 6 εκτοξευτές επί τροχοφόρων οχημάτων με 8 εγκιβωτισμένα κάθετα εκτοξευόμενα βλήματα Aster 30 Block 1 έκαστο. Η εμβέλεια του βλήματος Aster 30 για την αναχαίτιση αεροσκαφών φτάνει τα 100 χλμ, και για την αναχαίτιση βλημάτων cruise τα 25 χλμ.

Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος του βλήματος είναι τα 20 χλμ, η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει φτάνει τα 4,12 Mach, ενώ το βλήμα μπορεί να αντέξει επιτάχυνση μέχρι 60g. Το μήκος του βλήματος είναι 4,9 μέτρα, το βάρος του φτάνει τα 510 κιλά, ενώ η διάμετρος του είναι 18 εκατοστά. Το βλήμα προωθείται από ένα πυραυλοκινητήρα δύο σταδίων στερεών καυσίμων.

Το ραντάρ μπορεί να παρακολουθεί άνω των 100 στόχων την ίδια στιγμή, ενώ η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχων και ιχνηλάτησης είναι 80-100 χλμ. Το ραντάρ Arabel μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως 10 στόχους, καθοδηγώντας προς αυτούς μέχρι και 16 βλήματα Aster 30 Block 1, ενώ μία πλήρη πυροβολαρχία SAMP/T Aster 30 Mamba (6 εκτοξευτές εξοπλισμένοι με 48 βλήματα) μπορεί να εκτοξεύσει 8 βλήματα μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

To Κέντρο Ελέγχου Πυρός (BC2) μίας πυροβολαρχίας SAMP/T Aster 30 Mamba αποτελείται από ένα κλωβό, ο οποίος φέρεται επί ενός φορτηγού και διαθέτει δύο σταθμούς εργασίας. Οι λειτουργίες του Κέντρου Ελέγχου είναι αναγνώριση ίχνους, αξιολόγηση απειλής, παρουσίαση στοιχείων βολής, κατανομή των στόχων στα επιμέρους βλήματα και πυροδότηση.

Μπορεί τα πράγματα να είναι πιο εύκολα για την Ελλάδα από τη στιγμή, όπως φαίνεται που απορρίπτεται το άγνωστο στις Ένοπλες Δυνάμεις κινεζικό αντιαεροπορικό σύστημα, ωστόσο δεν παύει και αυτό να είναι άκρως επικίνδυνο για την Πολεμική Αεροπορία η οποία σε συνδυασμό και με την απόκτηση από την Τουρκία των αεροσκαφών F-35 «στριμώχνεται» ιδιαίτερα.

Η απάντηση στο σύστημα SAMP/T Aster 30 Mamba θα μπορούσε να είναι η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών Fremm, αφού τα πλοία χρησιμοποιούν τους πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Aster-30.

Ίδωμεν λοιπόν για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest