Γάκης στην Ολομέλεια της Βουλής: «Αποκεντρωμένο και ενισχυμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, η αποτελεσματικότερη κοινωνική στήριξη στη Νησιωτική Ελλάδα»

Την καθοριστική σημασία της αποκεντρωμένης δομής του συστήματος πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και κοινωνικά δίκαιου προτύπου στην Υγεία και την ιδιαίτερη στήριξη που θα πρέπει να παρέχεται στις δομές ΠΦΥ στη Νησιωτική Χώρα, επεσήμανε στην τοποθέτηση του επί του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, χθες, 3 Αυγούστου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στα κρίσιμα σημεία του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μεταρρύθμισης στη διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης στους πολίτες, μέσα από ένα αποκεντρωμένο, ισχυρό και ευέλικτο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Δημήτρης Γάκης, επεσήμανε την ιδιαίτερη προσοχή με την οποία εφαρμόζεται η ρήτρα «νησιωτικότητας» στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «με την πρόβλεψη ότι σε κάθε νησί θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Υγείας, η αποκέντρωση του συστήματος ΠΦΥ γίνεται πράξη στη νησιωτική χώρα, καθιστώντας το σύστημα πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό, ειδικά σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οργανωμένης αντιμετώπισης ενός έκτακτου συμβάντος από το δημόσιο σύστημα Υγείας, αποτελεί η αποτελεσματική και άψογα συντονισμένη λειτουργία – σε όλα τα επίπεδα – του Νοσοκομείου της Κω στις πρώτες, καθοριστικές, ώρες μετά το σεισμό που έπληξε το νησί πριν μερικές ημέρες. Αξίζουν όλοι οι εργαζόμενοι συγχαρητηρίων, είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, σημειώνοντας ότι αυτή ακριβώς η λειτουργία του Νοσοκομείου είναι που πρέπει να ενισχυθεί με κάθε δυνατό τρόπο. Στη συνέχεια ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στη σημασία που πρέπει να δίνεται στη «νησιωτική ιδιαιτερότητα» στα θέματα της Υγείας και στον – ομολογουμένως θετικό – τρόπο που αντιμετωπίζει τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα των μικρών νησιών το νομοσχέδιο.

«Κάθε πολίτης όπου και να βρίσκεται, στο ακριτικό Αγαθονήσι, στην Πάτμο, σε οποιοδήποτε μικρό νησί όπου το Κέντρο Υγείας δεν είναι στελεχωμένο με όλες τις ειδικότητες, έχει το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με έναν συμπολίτη του στην Αθήνα, ή τη Θεσσαλονίκη. Και προς αυτήν την κατεύθυνση το νομοσχέδιο κάνει ένα σημαντικό βήμα», τόνισε.

Ειδική αναφορά έκανε ο βουλευτής στο άρθρο που προβλέπει την ίδρυση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου «Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος». «Μια κοινή προσπάθεια που στηρίχθηκε αποφασιστικά από την Εκκλησία και που επιτέλους φτάνει στη θετική της ολοκλήρωση με τη ρύθμιση που εισάγεται στο νομοσχέδιο», είπε ο Δημήτρης Γάκης. Επιπλέον, προβλέπεται η έκδοση του οργανισμού του Νοσοκομείου Καρπάθου με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) τριών υπουργών και όχι με προεδρικό διάταγμα (το οποίο θα καθυστερούσε πάνω από ένα χρόνο να εκδοθεί). Με την ΚΥΑ, θα προβλέπονται ο τρόπος στελέχωσης η σύσταση των θέσεων και κάθε άλλο σχετικό θέμα με κριτήρια τους γεωγραφικούς περιορισμούς και τη νησιωτική ιδιαιτερότητα.

Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στην πολλαπλασιαστική ισχύ της συναίνεσης σε τέτοια κρίσιμα για την κοινωνική συνοχή νομοθετήματα, σημειώνοντας με αιχμηρό τρόπο προς την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι ο τομέας της Υγείας δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, αντίθετα, θα πρέπει να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία έκφρασης των συμφερόντων της κοινωνίας, καλώντας ειδικά το ΠΑΣΟΚ μέσα από ένα νομοσχέδιο της δικής του πολιτικής ιστορίας (ΕΣΥ), όπως είπε χαρακτηριστικά, να αποδεσμευθεί από τα νεοφιλελεύθερα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί.

Pin It on Pinterest