Να δοθεί άμεσα λύση από την κυβέρνηση για την Ροδιακή Έπαυλη ζητάει ο Δημήτρης Γάκης

Γραπτή ερώτηση με θέμα: «Θα προχωρήσει έγκαιρα και με την απαραίτητη χρηματοδότηση η αποκατάσταση, ανάπλαση και αξιοποίηση της Ροδιακής Έπαυλης, ή το κτήριο θα καταρρεύσει εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας;», κατάθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Γάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου επαναφέρει μετά από την άκαμπτη στάση  της κυβέρνησης το κρίσιμο ερώτημα παραχώρησης του ακινήτου στο Δήμο Ρόδου. Στην ερώτηση του ο βουλευτής Δ/νήσου τεκμηριώνει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από το κράτος, ώστε να αξιοποιηθούν άμεσα οι χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση και ανάπλαση του κτηριακού συγκροτήματος της Ροδιακής Έπαυλης, προς όφελος της ροδιακής κοινωνίας.

Τουριστική ανάπτυξη δεν γίνεται με ‘επικοινωνιακές φιέστες’ που προβάλλουν μόνο την όμορφη εικόνα των νησιών μας. Στη Ρόδο του πολιτισμού και των πλούσιων παραδόσεων, ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας, με εικόνες που προβάλλουν την πολυμορφία των δράσεων της τοπικής κοινωνίας σε όλους τους τομείς πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων. Και μαζί με τους κατοίκους της Ρόδου, στέλνουμε στην κυβέρνηση το μήνυμα: «Δώστε λύση – ΤΩΡΑ. Η Ροδιακή Έπαυλη, ανήκει στους ροδίτες και θα πρέπει αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία σαν πολυθεματικός χώρος τέχνης και πολιτιστικών δράσεων».

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣH

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Οικονομικών

  • Εσωτερικών

Θέμα: «Θα προχωρήσει έγκαιρα και με την απαραίτητη χρηματοδότηση η αποκατάσταση, ανάπλαση και αξιοποίηση της Ροδιακής Έπαυλης, ή το κτήριο θα καταρρεύσει εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας;»

Η «Ροδιακή Έπαυλη», γνωστή και ως Villa Del Governatore, είναι ένα κτηριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου και χρονολογείται από την εποχή της τουρκοκρατίας. Στη διάρκεια της ιταλοκρατίας, χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του ιταλού κυβερνήτη και έγιναν επεμβάσεις στο κτήριο (στα μέσα της δεκαετίας του 1920). Έτσι, η Ροδιακή Έπαυλη απέκτησε τη σημερινή της μορφή με συνολικό κτηριακό εμβαδό περίπου 1.000 τ.μ. και κήπο 24 στρεμμάτων. Από το 1947, η Ροδιακή Έπαυλη ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και τη φροντίδα του έχει αναλάβει ο Δήμος Ρόδου.

Η «περιπέτεια» όμως του κτηρίου, συνεχίζεται και στον 21ο αι. Το κράτος, αδιαφορεί, για την ιστορία, τη συνέχεια και την τοπική κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα: Για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου και την ανάπλαση του κήπου, έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Δήμο Ρόδου 1.800.000 ευρώ από το Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου για το έργο: «αποκατάσταση και διάσωση του ιστορικού κτηρίου και του κήπου της Ροδιακής Έπαυλης».

Για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία, ο Δήμος Ρόδου, έχει επίσημα ζητήσει την παραχώρηση της  χρήσης του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου της Ροδιακής Έπαυλης από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), προκειμένου να υλοποιηθεί το ως άνω συγχρηματοδοτούμενο έργο, το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί και εκκρεμεί η υπογραφή σύμβασης, λόγω της μη παραχώρησης του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου.

Η κοινωνία της Ρόδου ανησυχεί έντονα για την καθυστέρηση του έργου, ιδιαίτερα μετά τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για ενδεχόμενη υπαγωγή της Ροδιακής Έπαυλης στο ΤΑΙΠΕΔ για μελλοντική ‘αξιοποίηση’ – ξεπούλημα του κτηρίου. Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Α. Γούναρης με έγγραφο του προς την ΕΤΑΔ εξέφρασε την σύμφωνη γνώμη του για την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο Ρόδου (σχετ. έγγραφο της ΓΓΔΠ με ημερομηνία 29/4/2013). Ωστόσο, η ΕΤΑΔ συνεχίζει μέχρι σήμερα να μην προχωράει τη διαδικασία για την παραχώρηση.

Το έργο, προβλέπει την αποκατάσταση του κτηρίου και την ανάπλαση του κήπου, που παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές, ώστε να αποκτήσουν ξανά την αίγλη που τους αξίζει ως μοναδικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα στην πόλη της Ρόδου. Ο κύριος στόχος των παρεμβάσεων είναι η Ροδιακή Έπαυλη να μετατραπεί σε πολυθεματικό πάρκο πολιτισμού, δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να εκθέτουν τα έργα τους και στους φορείς εκπαίδευσης να το αξιοποιούν για βιωματική μάθηση, ενώ παράλληλα θα προστατευτεί η χλωρίδα και η πανίδα του κήπου, λειτουργώντας προς όφελος της ροδιακής κοινωνίας και των επισκεπτών της πόλης.

Επειδή, η τοπική κοινωνία ανησυχεί έντονα από τις εξελίξεις και την άκαμπτη στάση  του υπουργείου Οικονομικών και την απαίτησή του να ενοικιάσει με υψηλό μίσθωμα το ακίνητο στο Δήμο Ρόδου.

Επειδή,  τα χρονικά περιθώρια για τις καταληκτικές ημερομηνίες για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ είναι περιορισμένα (όπως φαίνεται και από τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Ρόδου, σχετ. εξ. επείγον έγγραφο της ΕΔΑ / Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς το Δήμο Ρόδου, με αρ. πρωτ. 203/16-01-2014).

Επειδή, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει στην υπ’ αρ. πρωτ. 326/30-07-2013 Ερώτησή μας, την επανακαταθέτουμε ως έχει.

Στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεται να παραχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών τη Ροδιακή Έπαυλη στο Δήμο Ρόδου; Αν ναι, γιατί καθυστερεί η διαδικασία;

  2. Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν για να μην χαθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης και ανάπλασης του ακινήτου από το ΕΣΠΑ;

  3. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την αξιοποίηση του αρχιτεκτονικού κοσμήματος  – Ροδιακή Έπαυλη – της πόλεως της Ρόδου, για χρήση και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας;

  4. Ευσταθούν τα δημοσιεύματα που θέλουν να έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο της Ροδιακής Έπαυλης στο ΤΑΙΠΕΔ; Αν ναι, πότε και με ποιά διαδικασία; Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα μεταβίβασης (πρακτικά και αλληλογραφία);

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Γάκης

-.-

Pin It on Pinterest