Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή για τη Ροδιακή Έπαυλη

«Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή για τη Ροδιακή Έπαυλη. Να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου. Άμεσα και με διαφάνεια να ξεκαθαριστούν τα κυβερνητικά σχέδια για το ζήτημα της παραχώρησης και αξιοποίησης του αρχιτεκτονικού κοσμήματος της Ρόδου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας»
Σε παρέμβαση κοινοβουλευτικού ελέγχου για τη «Ροδιακή Έπαυλη» προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη «αβεβαιότητα» για το μέλλον του κτηρίου στη Ρόδο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δ. Γάκης κατέθεσε ερώτηση με θέμα: «Να αποσαφηνιστεί άμεσα η κατάσταση με τη «Ροδιακή Έπαυλη» και να προχωρήσουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης, ανάπλασης και αξιοποίησης του κτηρίου». Ο βουλευτής στην ερώτηση του τεκμηριώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτιστικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό – τουριστικό ρόλο της «Ροδιακής Έπαυλης» στη ζωή της πόλης και ζητάει – ΑΜΕΣΑ – ενημέρωση του ροδιακού λαού για την καθυστέρηση στην παραχώρηση του κτηριακού συγκροτήματος στο Δήμο Ρόδου, καθώς επίσης τη λήψη μέτρων που να διασφαλίσουν τη απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου για την αξιοποίηση της «Ροδιακής Έπαυλης» προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-
<Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης>

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2014
ΕΡΩΤΗΣH
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Οικονομικών
Εσωτερικών
Θέμα: «Να αποσαφηνιστεί άμεσα η κατάσταση με τη «Ροδιακή Έπαυλη» και να προχωρήσουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης, ανάπλασης και αξιοποίησης του κτηρίου».
Η «Ροδιακή Έπαυλη», βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα, αποτελώντας – δυστυχώς – για μια ακόμα φορά αντικείμενο «επικοινωνιακής μικροπολιτικής» και δείγμα της κυβερνητικής αδιαφορίας, όπως φαίνεται από πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο που σημειώνουν, ότι «… καταρχήν, ο κ. Κουσουρνάς (Δήμαρχος Ρόδου), χθες (20.06.14), ανέφερε ότι η Ροδιακή Έπαυλη, κατά την ενημέρωση που έκανε προχθές η Διαχειριστική Αρχή, αναφέρθηκε ότι είναι μέσα στα πέντε έργα που θα απενταχθούν. Στη συνέχεια, έκανε γνωστό ότι, η ΕΤΑΔ,  έστειλε, προχθές,  απόφαση του Συμβουλίου της που ανακαλεί την προηγούμενη με την οποία, ως γνωστόν, ζητούσε υπέρογκο ενοίκιο για να παραχωρήσει το εμβληματικό ακίνητο στο Δήμο…». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται, ότι « … απορρίφθηκε (την 19η Ιουνίου 2014) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου η ειδική προσφυγή της ΕΤΑΔ κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου για την εκτέλεση εργασιών στη Ροδιακή Έπαυλη δίχως να έχει γίνει η παραχώρησή της».
Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο, με κίνδυνο να απαξιωθεί το αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλεως της Ρόδου και να χαθεί η ευκαιρία ανάδειξης, αξιοποίησης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου επ’ ωφελεία του τόπου και των πολιτών.
Για το μείζον αυτό ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει φέρει έγκαιρα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου το κρίσιμο ερώτημα παραχώρησης του ακινήτου στο Δήμο Ρόδου. Στη σχετική ερώτηση του βουλευτή Δ/νήσου Δ. Γάκη (αρ. πρωτ. ΒτΕ 5538/20-1-14), είχε τεκμηριωθεί η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από το κράτος, ώστε να αξιοποιηθούν άμεσα οι χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση και ανάπλαση του κτηριακού συγκροτήματος της «Ροδιακής Έπαυλης», προς όφελος της ροδιακής κοινωνίας. Δυστυχώς, οι απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών, αντί να διευκρινίσουν το θέμα, συνέχισαν να συντηρούν το πλαίσιο της αβεβαιότητας για την τύχη του έργου.
Η κοινωνία της Ρόδου, ανησυχεί έντονα για την καθυστέρηση του έργου, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον ροδιακό Τύπο που αφήνουν να εννοηθεί ότι τα «γραφειοκρατικά προβλήματα» – κωλύματα στη διαδικασία, μπορεί να οδηγήσουν το συγκρότημα της «Ροδιακής Έπαυλης» στο ΤΑΙΠΕΔ για μελλοντική «αξιοποίηση» – ξεπούλημα του κτηρίου, αντί της εκμετάλλευσής του από το Δήμο προς όφελος των πολιτών και των χιλιάδων επισκεπτών της Ρόδου.
Επειδή, το μοναδικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα ανήκει στην πόλη και τους πολίτες της Ρόδου.
Επειδή, ο κύριος στόχος των παρεμβάσεων είναι η «Ροδιακή Έπαυλη» να μετατραπεί σε πολυθεματικό πάρκο πολιτισμού, συμβάλλοντας στην συνοχή της ροδιακής κοινωνίας και την προβολή του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος της Ρόδου στους επισκέπτες της πόλης.
Επειδή, η τοπική κοινωνία ανησυχεί έντονα από τις εξελίξεις και την άκαμπτη στάση του υπουργείου Οικονομικών να συνεργαστεί για την αξιοποίηση του και από την απαίτησή του να ενοικιάσει με υψηλό μίσθωμα το ακίνητο στο Δήμο Ρόδου.
Επειδή, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ και το κτηριακό συγκρότημα να απαξιωθεί.
Επειδή, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει επί τη ουσίας του προβλήματος στην υπ’ αρ. πρωτ. 5538/20-1-14 Ερώτηση του βουλευτή Δ/νήσου Δ. Γάκη.
Στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Γιατί καθυστερεί επιδεικτικά η διαδικασία παραχώρησης της «Ροδιακής Έπαυλης» στο Δήμο Ρόδου; Προτίθεται ή όχι να παραχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών τη «Ροδιακή Έπαυλη» στην πόλη της Ρόδου;
2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να ενημερώσει για τις προθέσεις της στο κρίσιμο αυτό θέμα τους πολίτες του νησιού, σεβόμενη τις ανησυχίες της ροδιακής κοινωνίας για την μελλοντική τύχη ενός σημαντικού πολιτιστικού θησαυρού του νησιού που είναι η «Ροδιακή Έπαυλη»;
3. Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να μη χαθεί «για γραφειοκρατικούς λόγους» η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης και ανάπλασης του ακινήτου από το ΕΣΠΑ; Σε τι άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την αξιοποίηση της «Ροδιακής Έπαυλης», για χρήση και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας;
4. Αληθεύουν τα συνεχή δημοσιεύματα που θέλουν να έχει μεταβιβαστεί / βρίσκεται σε κατάλογο για να μεταβιβαστεί, το ακίνητο της «Ροδιακής Έπαυλης» στο ΤΑΙΠΕΔ; Αν ναι, πότε και με ποιά διαδικασία; Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα μεταβίβασης (πρακτικά συνεδριάσεων και το πακέτο της αλληλογραφίας των εμπλεκόμενων φορέων);
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Γάκης
-.-

Pin It on Pinterest