Με αφορμή την ακύρωση της δημιουργίας φοιτητικής εστίας στη Ρόδο για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Πριν μόλις μια εβδομάδα με ανακοίνωση μας ζητήσαμε την θεσμοθέτηση κινήτρων προς τους φοιτητές για να μπορούν να επιλέξουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τις σπουδές τους. Αντί αυτού σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της συνέχειας των προσπαθειών υποβάθμισής του, με την ακύρωση – απένταξη του έργου κατασκευής φοιτητικής εστίας στη Ρόδο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η ενέργεια αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη, καθώς αποτελεί μεθοδευμένη ενέργεια ενταγμένη σε ένα γενικότερο σχέδιο συρρίκνωσης και τελικά οριστικού κλεισίματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 που ολοκληρώνεται τυπικά σήμερα, είχαμε συνεχείς επιθέσεις στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, με φοιτητές, καθηγητές, γονείς και εργαζόμενους να καταδεικνύουν το μνημονιακό αδιέξοδο στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και τα περιφερειακά Πανεπιστήμια να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των καταστροφικών παρεμβάσεων σε στελέχωση (βλ. διαθεσιμότητα), σε πόρους και σε νομοθετικές παρεμβάσεις που αποδομούν τις Σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στερώντας του χρηματοδότηση για διδασκαλία και έρευνα. Αποκορύφωμα των αντιδράσεων, οι κινητοποιήσεις των φοιτητών για τη μείωση των κονδυλίων για τη σίτισή τους. Τέλος, μόλις την περασμένη εβδομάδα απελευθερώθηκαν ουσιαστικά οι μετεγγραφές φοιτητών, μέτρο το οποίο από μόνο του θα αποδυναμώσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου περισσότερο από άλλα Ιδρύματα.
Σήμερα μια αναγκαία για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Αιγαίου υποδομή, όπως είναι η φοιτητική εστία, παραπέμπεται στις καλένδες, καθιστώντας δυσκολότερη την επιλογή του από τους υποψήφιους φοιτητές αλλά και από τους ήδη φοιτούντες. Τελικά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη και τον κοινωνικό λήθαργο της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, οδηγεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συρρίκνωση και στην οριστική κατάργησης του.
Έχουμε επανειλημμένα τονίσει τη σημασία και το ρόλο του Ιδρύματος για το Αιγαίο και τα εθνικά συμφέροντα. Η δική μας πρόταση, απέναντι στην προχειρότητα και την ανευθυνότητα της συγκυβέρνησης πρεσβεύει τον εξορθολογισμό της εκπαίδευσης και την αναβάθμιση του Παν/μίου Αιγαίου.
Ειδικά για τη Ρόδο, ο ακαδημαϊκός σχεδιασμός θα πρέπει να προβλέπει σύγχρονες μεσογειακές & ανθρωπιστικές σχολές, με μεταπτυχιακά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις σημερινές προκλήσεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, τις κοινωνικές προσδοκίες για καλύτερη γνώση και εξειδίκευση, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομία των νησιών και προάγοντας τη συνέργεια μόρφωσης και πολιτισμού.
Οι σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρέπει να αποτελούν το θεμελιώδη επιστημονικό και εκπαιδευτικό ιστό που να συμβάλει στη συνοχή και τη δημιουργία αναπτυξιακών δικτύων μεταξύ των νησιών, καθιστώντας το Ίδρυμα ένα αναπτυξιακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.
Η δημόσια εκπαίδευση στη νησιωτική χώρα δεν χρειάζεται δημαγωγικές δηλώσεις ή σιωπές κυβερνητικών παραγόντων και ευχολόγια επικοινωνιακών δεσμεύσεων ευκαιριακού χαρακτήρα.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ανάγκη από εκπαιδευτικό όραμα, στήριξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, χρηματοδότηση για έρευνα και εξωστρέφεια.»