Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή για το «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» και την άρση της απομόνωσης των ακριτικών νησιών της Δωδεκανήσου

Ερώτηση για το δρομολόγιο του «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» και τον κυβερνητικό εμπαιγμό με τις ακτοπλοϊκές γραμμές που εξυπηρετούν μικρά και ακριτικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Κάρπαθος, Κάσος, Χάλκη και Ανάφη), κατέθεσαν οι βουλευτής Νοτίου Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης και Νίκος Συρμαλένιος.

Οι νησιώτες θέλουν αξιόπιστες, ασφαλείς και οικονομικά προσιτές θαλάσσιες μεταφορικές συνδέσεις, που να λαμβάνουν υπόψη τα ειδικά γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του Νοτίου Αιγαίου.

ΕΡΩΤΗΣH

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Ναυτιλίας & Αιγαίου
  • Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
  • Οικονομικών

Θέμα: «Θα έχουμε απρόσκοπτες, ασφαλείς και ποιοτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Νότιο Αιγαίο; Να ληφθούν μέτρα για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καρπάθου, της Κάσου, της Χάλκης και της Ανάφης με τη Ρόδο, την Κρήτη και τον Πειραιά»

Οι κάτοικοι της Καρπάθου, της Κάσου, της Χάλκης και της Ανάφης, απομονωμένοι για τέταρτη συνεχή μέρα, αντιδρούν για τις συνέπειες της υλοποιούμενης αντινησιωτικής μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης στον κομβικό τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Οι τοπικές κοινωνίες ανησυχούν έντονα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της αδιαφορίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον προγραμματισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, την ασκούμενη τιμολογιακή πολιτική και την επιδότηση των λεγόμενων «άγονων» γραμμών στο Νότιο Αιγαίο.

Είναι απαράδεκτη αντιμετώπιση των νησιωτών να περιμένουν το πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗΣ», που εξυπηρετεί τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, παρέχοντας μια σημαντική δημόσια υπηρεσία στους κατοίκους και στους επισκέπτες των ακριτικών νησιών, και αυτό να παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ρόδου (04.11.14).

Οι νησιώτες βιώνουν τους χειμερινούς μήνες συνθήκες απομόνωσης. Με τη λήξη της τουριστικής περιόδου νιώθουν την πραγματικότητα της κυβερνητικής αδιαφορίας για τη νησιωτική χώρα. Ταυτόχρονα, η έλλειψη κρατικού σχεδιασμού στις συγκοινωνίες στο Αρχιπέλαγος και η μείωση των επιδοτήσεων στην ακτοπλοΐα λόγω των μνημονιακών πολιτικών, από τα 130 εκατομμύρια ευρώ το 2008 στα 80 εκατομμύρια ευρώ  το 2014, έχει οδηγήσει σε περικοπές πλοίων και δρομολογίων, πλήττοντας καίρια τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος και τη νησιωτική ενδοεπικοινωνία.

Επειδή, οι νησιώτες θέλουν αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές μεταφορικές συνδέσεις, που να λαμβάνουν υπόψη τα ειδικά γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του Νοτίου Αιγαίου.

Επειδή, η παροχή υπηρεσιών μεταφοράς θαλάσσιας μεταφοράς επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων, είναι ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες στη διασφάλιση της πλήρους προσβασιμότητας και της εδαφικής συνέχειας των νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική χώρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Πότε θα συνεχιστεί η εκτέλεση των δρομολογίων της γραμμής που εξυπηρετεί το «ΠΡΕΒΕΛΗΣ»; Προτίθενται να δώσουν εξηγήσεις για την καθυστέρηση του απόπλου του πλοίου από τη Ρόδο;
  2. Σε ποιά μέτρα προτίθενται να προβούν για να διασφαλιστεί ο ορθολογικός και με ελάχιστο για τις νησιωτικές κοινωνίες κόστος, προγραμματισμός/σχεδιασμός ακτοπλοϊκών δρομολογίων, που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μετάβαση και την επικοινωνία των κατοίκων της Καρπάθου, της Κάσου, της Χάλκης και της Ανάφης, με τη Ρόδο τη Σητεία και τον Πειραιά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Δημήτρης Γάκης

Νίκος Συρμαλένιος

-.-

Pin It on Pinterest