Η τοποθέτηση του Δ. ΓΑΚΗ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το Πολυνομοσχέδιο

Για τα ιδιαίτερα θέματα που αφορούν στη νησιωτική Ελλάδα, στον τουρισμό και στην Υγεία, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Δ/νήσου Δημήτρης Γάκης, στη συζήτηση επί του «Πολυνομοσχεδίου» στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής, το Σάββατο 29.03.14.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά σχολίασε τη διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, τονίζοντας ότι αποτελεί δείγμα εκφυλισμού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τη στιγμή που το πακέτο των 797 σελίδων αναρτήθηκε 10 μόλις ώρες πριν την έναρξη των εργασιών των επιτροπών. «Εκπέμπουμε, δυστυχώς, μια προσβλητική εικόνα για τη δημοκρατία» είπε αναφερόμενος στην τακτική της κυβέρνησης να συζητηθεί με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο το σχέδιο νόμου.

Ο Δημήτρης Γάκης, στη συνέχεια στάθηκε ιδιαίτερα σε μερικά σημεία του πολυνομοσχεδίου, που αφορούν στη νησιωτική Ελλάδα και τον τουρισμό, σημειώνοντας την αντιαναπτυξιακή για τον παραγωγικό ιστό και την κοινωνία «συλλογική» των διατάξεων.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Δημήτρη Γάκη στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου: «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις», το Σάββατο 29.03.14.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ

«Ο υπουργός Ανάπτυξης, μας θύμισε (με την ομιλία του) τους γνωστούς στίχους: «Όλα καλά κι όλα ωραία, χτες ήσουν µ’ άλλονε παρέα…» και είναι αλήθεια, ότι σήμερα έχει προσχωρήσει απόλυτα στη γραμμή-Σαμαρά, εγκαταλείποντας την πολιτική που ο ίδιος σαν υπουργός της ΝΔ εφάρμοσε, κατακεραυνώνοντας και αποδομώντας και ίδια την πολιτική της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ… Το περίεργο είναι ότι σ’ αυτή την τακτική δεν αντέδρασαν ούτε οι βουλευτές του ενός κόμματος ούτε του άλλου, αντίστοιχα. Στο «πολιτικό φτύσιμο» άνοιξαν ομπρέλα, γιατί νόμιζαν ότι βρέχει…

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ και στη σημερινή διαδικασία. Για το ιστορικό της υπόθεσης, να πούμε ότι νωρίς το πρωί, 01:23 (!) κατατέθηκε το «Μνημόνιο 3» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Βουλής, 797 σελίδες όλο το πακέτο του νομοσχεδίου. Στις 09:30 περίπου άρχισε να γίνεται η παραλαβή του έντυπου υλικού από τις θυρίδες των βουλευτών. Στις 13:00 ξεκίνησε η συνεδρίαση των Επιτροπών. «Πάλι καλά» θα μπορούσε κανείς να πει, θα μπορούσε να ξεκινήσει και στις 05:00 τα ξημερώματα, γιατί συνήθως τότε βγαίνουν οι «σωτήρες». Η κυβέρνηση, κύριε πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι λειτουργεί σήμερα σαν τους κλέφτες. Είναι μια κυβέρνηση της νύχτας. Φοβάται την ημέρα που έρχεται.

Θα σταθώ επιλεκτικά σε μερικά σημεία, που αφορούν στη νησιωτική Ελλάδα μέσα σ’ αυτόν το μεγάλο όγκο των πληροφοριών, των άρθρων και των υποσημειώσεων που καλούμαστε να συζητήσουμε. Για το ΤΑΙΠΕΔ, αλήθεια, γιατί αποσύρετε ή γιατί δεν συνεχίζετε να δίνετε την έγκριση των περιβαλλοντολογικών μελετών στα Δημοτικά Συμβούλια και παίρνετε την αρμοδιότητα και την μεταφέρετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Για να καμφθούν οι αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων; Αυτός είναι ο στόχος; Διότι αυτό καταλαβαίνουμε από τη μέχρι τώρα αντίδραση.

Όσον αφορά στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, ανοίγει κατά την άποψή μας η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, κυρίως στα νησιά. Μεγαλοσυμφέροντα με επιλεκτικές επιλογές και με μοναδικό στόχο το κέρδος θα κυριαρχήσουν στην αγορά, θυσιάζοντας τις ανάγκες των νησιωτών, αφού αυτή η τακτική και η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Όλα αυτά χωρίς τη στοιχειώδη περιγραφή προδιαγραφών, παραδίνοντας την τύχη της ποιότητας της υγείας στον κάθε φορά υπουργό με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Για τον τουρισμό. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ένα κομμάτι από την εισηγητική έκθεση. Αναφέρει, ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο κλάδος προσέλκυσε το 2012 πάνω από 15 εκατομμύρια τουρίστες και ταυτόχρονα, ότι τα τουριστικά καταλύματα καλύπτουν το 5% του παραγόμενου ΑΕΠ της χώρας μας. Επομένως, θέλει  μια πολύ μεγάλη προσοχή και θα πρέπει να δείξουμε μεγάλο σεβασμό σε αυτή την ειδική κατηγορία επιχειρήσεων. Τι ρυθμίσεις γίνονται τώρα στο σχέδιο νόμου; Καταργείτε τη «λογική» ή τον χαρακτηρισμό των κορεσμένων τουριστικών περιοχών. Ξέρετε τι θα γίνει στα νησιά μας; Το «έλα να δεις». Θα χτίζει κανείς όπου θέλει, χωρίς όριο, χωρίς περιορισμό. Τέτοιο τουρισμό θέλετε; Δεύτερον, η υποχρέωση παρόχων ξενοδοχειακών υπηρεσιών ή επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες διαμονής τουριστών ή άλλων τουριστικών επιχειρήσεων, σε προηγούμενη έγκριση, γνωστοποίηση, ανακοίνωση ή ενημέρωση περί των τιμών τους στον ΕΟΤ ή στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος καταργείται. Θα ζήσουμε, «σκηνές απείρου κάλλους», η αυθαιρεσία θα φτάσει στα ύψη, οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων θα μετατραπούν σε «αλιείς» και θα ξαναγυρίσουν στα λιμάνια, όπου θα ψάχνουν πελάτες με προσφορές «όσο-όσο». Σε τι σας ενοχλούσε αυτή η ρύθμιση για την ανακοίνωση των τιμών των καταλυμάτων;

Επίσης, αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων, κατά την άποψή μας, είναι η βάναυση υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, είναι η αποδόμηση του τουριστικού προϊόντος. Το περιβάλλον, ο πολιτισμός και ο δημόσιος χώρος «είναι πολυτέλεια και πρέπει να θυσιαστεί, βέβαια, στις αγορές, στα μεγάλα συμφέροντα». Η τιμή τους είναι μικρή, η αξία τους όμως είναι μεγάλη. Καταργείτε τα πάντα φέρνοντας το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντολογικό χάος και το τραγικό είναι ότι πανηγυρίζετε, γιατί αυτοκαταργήστε. Καταργείτε δηλαδή διατάξεις, που εσείς πριν από λίγο καιρό είχατε ψηφίσει.

Επιπλέον, σήμερα, σαν Βουλή των Ελλήνων, εκπέμπουμε μια προσβλητική εικόνα για τη Δημοκρατία μας. Θα ήθελα να σας μεταφέρω το μήνυμα ενός φίλου, το οποίο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο : «Ελληνική παγκόσμια πρωτοτυπία. Βουλευτές δύο όψεων. Εκτός Βουλής, είναι με τους πολίτες και διαφωνούν κάθετα με τα μέτρα. Μέσα στη Βουλή, είναι ενεργούμενα των μεγαλοσυμφερόντων και της τρόικας και τα ψηφίζουν». Τελειώνει κλείνοντας ότι «αυτή είναι η Δημοκρατία τους». Και εγώ, είμαι ένα κομμάτι αυτής της Δημοκρατίας και θέλω να τονίσω, ότι λυπάμαι πάρα πολύ για τη σημερινή μέρα».

Pin It on Pinterest