Ερώτηση του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας στη Ρόδο

Για να δοθούν συγκεκριμένες λύεις στα προβλήματα στελέχωσης και οργάνωσης των δομών Υγείας στη Ρόδο παρενέβη με πρωτοβουλία του Δ. Γάκη ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης, Ι. Ζερδελής και Ν. Μιχαλάκης, επανακατάθεσαν την ερώτηση τους με θέμα: «Ενδεχόμενη μείωση  Κέντρων Υγείας στη Ρόδο». Οι βουλευτές, ζητούν – επιτέλους – απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό, για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας στη Ρόδο και για το νέο σχεδιασμό του υπουργείου για τους τομείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα δημιουργηθούν στη Δωδεκάνησο.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

<Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης>

Γραφείο Δωδεκανήσου: Εθνικής Αντίστασης 83,

Τ.Κ. 85100 – Ρόδος

Τηλ.: + (30) 22410 25050 ♦ Fax. : +(30) 22410 25051

Γραφείο Αθηνών: Σέκερη 1, Τ.Κ. 10671 – Αθήνα

Τηλ.: + (30) 210 3675820 ♦ Fax. : +(30) 210 3675619

e-mail: dgakis@parliament.gr, dgakis@otenet.gr

Ιστοσελίδα: http://dimitrisgakis.blogspot.gr

Αθήνα, 15.04.2014

ΕΡΩΤΗΣH

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ενδεχόμενη μείωση Κέντρων Υγείας στη Ρόδο»

Στις διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος ν.4238/2014 (ΦΕΚ 38 A’/17.02.2014) για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), προβλέπεται η ύπαρξη ενός τουλάχιστον Κέντρου Υγείας (Τομέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), ανά δήμο. Στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, στη διαμόρφωση της περιοχής ευθύνης κάθε Κέντρου Υγείας, δεν ορίζονται ρητά και με σαφήνεια, τα κριτήρια με τα οποία θα συσταθούν/λειτουργούν οι νέες πρωτοβάθμιες δομές υγείας, πολύ περισσότερο, δεν γίνεται αναφορά στις ειδικές γεωγραφικές συνθήκες των νησιωτικών περιοχών.

Η Ρόδος, που μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» (ν.3852/2010) αποτελεί ενιαίο δήμο που καλύπτει το σύνολο της νήσου, διαθέτει δύο (2) – υπολειτουργούντα – Κέντρα Υγείας: Κ.Υ. Αρχαγγέλου, Κ.Υ. Έμπωνα και ένα κλειστό πλέον πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ στην πόλη της Ρόδου. Δομές, που σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και υγειονομικής ένδειας, εξυπηρετούσαν τις ανάγκες σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των περίπου 115.000 μόνιμων κατοίκων στη Ρόδο και του υπερπολλαπλάσιου πληθυσμού που φιλοξενεί το νησί στη διάρκεια της θερινής/τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι η γεωμορφολογία και η κατανομή του πληθυσμού, με δεκάδες οικισμούς και κωμοπόλεις διασπαρμένες σε όλο τη νησί, καθιστούν τη λειτουργία και την ενίσχυση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενέργειες, άκρως απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών τους.

Επειδή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο αρμόδιος υπουργός Υγείας δεν έχει απαντήσει στην υπ. αριθμ. 6587/26.02.14 ερώτησή μας, την επανακαταθέτουμε ως έχει.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Υγείας Αρχαγγέλου και Έμπωνα;

  2. Στο σχεδιασμό του Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ρόδου, στο πλαίσιο του ν.4238/2014 για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), θα συμπεριληφθούν όλες οι προϋπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις αντίστοιχες οργανικές θέσεις, ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Δημήτρης Γάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Νίκος Μιχαλάκης

-.-

Pin It on Pinterest