Γ.Φλεβάρης – H σημασία της δημοσκόπησης

Δεν θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστη την πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και διενεργήθηκε στην περιοχή μας από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Κάπα Research, η οποία καταγράφει τις απόψεις των πολιτών στα νησιά μας και την κοινή γνώμη με αναφορά σε ευρύ δείγμα ερωτηθέντων, σε σειρά ερωτημάτων. Το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποδοχής του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου για τον οποίο το 50% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά ενώ η αρνητική τοποθέτηση στα ερωτήματα που τον αφορούν, εντοπίζεται μόλις στο 30%. Οι συμπολίτες μας που δεν απάντησαν ανέρχονται στο 20% των ερωτηθέντων και εντός του ποσοστού αυτού αναλογικά εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις καθώς είναι σεβαστό το δικαίωμα μιας μερίδας του εκλογικού σώματος να μην απαντά σε πολιτικές ερωτήσεις.

Πενήντα τις εκατό λοιπόν για τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Εντυπωσιακό ποσοστό και σίγουρα σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει αντίλογος. Πιο απλά αν γινόταν σήμερα οι Αυτοδιοικητικές εκλογές, το ενδιαφέρον θα περιοριζόταν στο ποιος θα είναι δεύτερος και ποιος τρίτος. Φυσικά μιλάμε για επανεκλογή της παράταξής του, «Το Νότιο Αιγαίο Μπροστά» από την πρώτη Κυριακή, όποιο κι αν είναι το εκλογικό σύστημα. Δηλαδή είτε με απλή, είτε με ενισχυμένη αναλογική, ο Γιώργος Χατζημάρκος θα είναι ξανά Περιφερειάρχης.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι, ο χρόνος διενέργειας της δημοσκόπησης που έγινε σε μια περίοδο αρκετά πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και λίγο πριν τις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπου όλα τα Κυβερνητικά, Διοικητικά και Αυτοδιοικητικά σχήματα κάνουν «κοιλιά». Εντούτοις ο Περιφερειάρχης καλά κρατεί και σαρώνει στις δημοσκοπήσεις.

Η έρευνα έγινε σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, δεν έγινε για τον πολιτικό σχεδιασμό των κινήσεων της Περιφερειακής Αρχής, αλλά αφορά διερεύνηση τάσεων των εκλογέων σε ολόκληρη τη χώρα, άρα θεωρείται ανεξάρτητη από τα πρόσωπα που «μέτρησε» και έγινε από μια εταιρεία που ποτέ δεν χαρίστηκε σε Περιφερειάρχη.

Τα αποτελέσματα ανέλυσε με άρθρα του, ο Τάσος Γεωργιάδης, Γενικός Διευθυντής της Κάπα Research, και όσον αφορά την Περιφέρειά μας αυτό που πρέπει να παρατηρήσουν όσοι εμβαθύνουν και εξετάσουν τους πίνακες, είναι ότι πράγματι «ο Περιφερειάρχης κάτι κάνει σωστά».

Εν κατακλείδι, υπογραμμίζω με τη σειρά μου ότι το υψηλό και σχεδόν καθολικό ποσοστό αποδοχής αποτυπώνει και την συνολική δουλειά μιας δυνατής ομάδας που πλαισιώνει τον Γιώργο Χατζημάρκο και κινείται αποτελεσματικά σε κάθε μήκος και πλάτος του Αιγαίου και του χάρτη, εφαρμόζοντας το σχέδιο διακυβέρνησης και παράγοντας έργο που φτάνει στην κοινή γνώμη, που το μετρά, το αξιολογεί θετικά και επιθυμεί να συνεχιστεί και μετά τις Περιφερειακές εκλογές του 2019. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας και ο χρόνος που απομένει εργάζεται υπέρ του Περιφερειάρχη και της ομάδας του.

Pin It on Pinterest

Share This