Φυτικά έλαια: 4 λόγοι που δεν ωφελούν την υγεία

Προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως είναι η κανόλα, η καρύδα, το καλαμπόκι, η ελιά και η σόγια και στην πλειονότητά τους θεωρούνται περισσότερο υγιεινά, συγκριτικά με τα έλαια ζωικής προέλευσης.

Το φοινικέλαιο, το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο είναι τα πιο δημοφιλή φυτικά έλαια, αν και οι απόψεις για το πόσο υγιεινό και ωφέλιμο είναι το φοινικέλαιο διίστανται, εξαιτίας του ότι υφίσταται υδρογόνωση, μια διαδικασία που έχει σαν στόχο να το διατηρήσει φρέσκο και ανθεκτικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δημιουργεί τρανς λιπαρά.

Αυτά ανεβάζουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης, επιβαρύνουν τον οργανισμό και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φοινικέλαιο περιέχει κορεσμένο λίπος σε ποσοστό περίπου 48%.

  • Φλεγμονή: Ορισμένα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό και ευνοούν την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών.
    Απώλεια μνήμης: Το βρωμιωμένο φυτικό έλαιο (γνωστό και ως BVO) είναι ένα συστατικό που έχει χρησιμοποιηθεί ως σταθεροποιητής σε ποτά με γεύση φρούτων. Το BVO περιέχει βρωμιούχο, στοιχείο που έχει βρεθεί σε επιβραδυντικά φλόγας. Σύμφωνα με τη Mayo, η υπερβολική κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν BVO, οδηγεί σε απώλεια μνήμης, προκαλεί προβλήματα στο δέρμα και τα νεύρα.
  • Καρδιακές παθήσεις και καρκίνος: Τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και ορισμένων τύπων καρκίνου.
  • Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές φυτικών ελαίων που μπορείτε να χρησιμοποιείτε στην μαγειρική, όπως είναι το παρθένο ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και το έλαιο από αβοκάντο. Αυτά ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ περιορίζουν και τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Με πληροφορίες από: Medical Daily & Mayo Clinic
πηγή:www.onmed.gr

Pin It on Pinterest