Φθηνό και ποιοτικό νερό στους κατοίκους της Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά!

Με αφορμή τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν για την “Β’ Φάση στο φράγμα  Γαδουρά” επισημαίνουμε τα εξής:

1) Μετά την υδροδότηση του” Βορείου τριγώνου” της Ρόδου με την ολοκλήρωση της Α’ φάσης του έργου, είναι κοινά αποδεκτό ότι- το συντομότερο δυνατό- πρέπει να καλυφθούν και οι ανάγκες του υπολοίπου νησιού. Αναφερόμαστε στις περιοχές που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη (Νότια Ρόδο, Λίνδος, Αφαντου, Αρχάγγελος κτλ) και οι ανάγκες περαιτέρω  υδροδότησης τους πιέζουν, ιδιαίτερα τους μήνες της τουριστικής περιόδου !
 Η κλιματική αλλαγή, οι νέες ανάγκες που προέκυψαν και η  μεγάλη κατανάλωση νερού έχει εξαντλήσει τις γεωτρήσεις και το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης είναι σε αρκετές περιπτώσεις ανεπαρκές και προβληματικό.

2)Η Β’ φάση του έργου έχει την συμπαράσταση όλων των θετικά  σκεπτόμενων πολιτών και ιδιαίτερα όσων έχουμε συμβάλλει στην υλοποίηση της Α’ φάσης!  Πρέπει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να τηρηθούν με πλήρη διαφάνειπα οι όροι υλοποίησης του προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος (αξιόλογη έκπτωση κατά τη δημοπράτηση, τήρηση χρονοδιάγραμματος, ποιοτικό έργο κτλ)

3) Με δεδομένα ότι η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά πρόβληματα λόγω της πρωτοφανούς ακρίβειας και το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, καλούμε την Διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ) και την ηγεσία της Περιφερειας Νότιου Αιγαίου (Π. Ν. Α.) που συνεργάζονται στενά για το έργο της Β’ Φάσης και της Υδροδότησης της Ρόδου, να διαθέσουν σε χαμηλή τιμή το νερό και να διασφαλισουν την ποιότητα του!

4) Με δεδομένο επίσης ότι το νερό του Φράγματος Γαδούρα θα διανεμηθεί και σε άλλες περιοχές του νησιού, απαιτείται να γίνουν σωστές μελέτες και  ορθολογική διανομή του ώστε να μην έχουμε απώλειες που θα οδηγήσουν σε έλλειψη νερού αν περιοριστούν οι βροχοπτώσεις (όπως έχει συμβεί τα τελευταία έτη  λόγω της κλιματικής αλλαγής).

Στα μεγάλα ζητήματα και έργα απαιτείται συνεργασία και επιβάλλεται να υλοποιηθούν  προς όφελος των πολιτών. Επιβάλλεται να μείνει η διαχείριση του νερού στον έλεγχο  του δημοσίου γεγονός που  εκπορεύεται και από την πρόσφατη  απόφαση του ΣτΕ!

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

-Επικεφαλής του Ανεξάρτητου Περιφερειακου Συνδυασμού “ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”.
-Περιφερειακος Σύμβουλος Π Ε. Ρόδου
– Αντιπρόεδρος Εποπτικου Συμβουλίου ΕΝΠΕ

Pin It on Pinterest

Share This