ΦΠΑ στα νησιά: Πως θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι που θα πληγούν από την κατάργηση της έκπτωσης 30%

Tη μορφή εφάπαξ βοηθήματος, με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και αυστηρά για λίγους, θα έχουν πιθανότατα τα στοχευμένα μέτρα που προανήγγειλε χθες το υπουργείο Οικονομικών, για την αποζημίωση των κατοίκων που θα πληγούν από την κατάργηση της έκπτωσης του 30 30% του ΦΠΑ στα νησιά.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν επισήμως το βράδυ της Δευτέρας, από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ στην πρώτη ομάδα νησιών της χώρας και συγκεκριμένα στη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο και τη Σκιάθο.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε τη θέσπιση κατάλληλων και στοχευμένων μέτρων, για την αποζημίωση, όπως τονίζει, των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα, σημειώνει το υπουργείο.

Κατά τις πληροφορίες, οι ελαφρύνσεις που προανήγγειλε αφορούν στη χορήγηση ενός μικρού βοηθήματος, το οποίο θα δοθεί εφάπαξ, μέσω των φορολογικών δηλώσεων και μετά τη θέσπιση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται προσεχώς.

Μετά την κατάργηση της έκπτωσης 30%, από την Πέμπτη τα έξι λεγόμενα κοσμικά νησιά χάνουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 5%, 9% και 16%, οι οποίοι αυξάνονται σε 6%, 13% και 23% αντίστοιχα και ως εξής:

– Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% θα υπάγονται φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.

– Στον μεσαίο συντελεστή 13% θα υπάγονται ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα.

– Στον υψηλό συντελεστή 23% θα υπάγονται η εστίαση – catering και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία) και κόμιστρα ταξί.

Η κατάργηση της έκπτωσης του 30% στους συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσει για μια δεύτερη κατηγορία νησιών από 1ης Ιουνίου 2016, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε και θα καταργηθεί η έκπτωση σε μια τρίτη κατηγορία νησιών.

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν σε σφοδρό κύμα ανατιμήσεων στην αγορά για δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα. Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνει όλο το οικονομικό επιτελείο τις προσπάθειές του.

Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

πηγή: News247.gr

Pin It on Pinterest