Ενιαίο Δωδεκανησιακό μέτωπο για το ΦΠΑ- Κατάθεση ερώτησης για να υπάρξουν εξαιρέσεις

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: ‘’Ενιαίο Δωδεκανησιακό μέτωπο για το ΦΠΑ- Κατάθεση ερώτησης για να υπάρξουν εξαιρέσεις από τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ’’

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με αφορμή τους σχεδιασμούς για την θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής εκφράζει την αντίθεσή του στην οποιαδήποτε πρόθεση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην αύξηση των συντελεστών σε υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, όπως οι υπηρεσίες των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και της εστίασης.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι στον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ δεν μπορούν να ενταχθούν φάρμακα και είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης αφού κάτι τέτοιο θα συνδεθεί με ανατιμήσεις και αυξήσεις τιμών.
Αντίθετα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι σε ένα ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 18 ή 19% θα μπορούσαν να ενταχθούν κλάδοι και υπηρεσίες όπως η οικοδομή, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ευεργετικό για την επανεκκίνηση του συγκεκριμένου κλάδου.
Ο Μάνος Κόνσολας θέτει, επίσης, και ζήτημα αλλαγών στην κοινοτική οδηγία που ρυθμίζει ζητήματα ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους και τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:
«Θέλω να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου για τα σενάρια που διακινούνται.
Η θέση μου για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαπραγμάτευτη και την έχω εκφράσει και από το βήμα της Βουλής.
Χρειάζεται, όμως, να διαμορφωθεί και ένα ενιαίο και αρραγές Δωδεκανησιακό μέτωπο, απέναντι στο ενδεχόμενο να επικρατήσουν ακραίες λογικές που εκφράζονται με την κατάργησή τους.
Από εκεί και πέρα, έχοντας και το προηγούμενο της κάκιστης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ, όλοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Ιδιαίτερα στο Υπουργείο Οικονομικών.
Οριζόντιες ρυθμίσεις και αποφάσεις για ενιαίο ΦΠΑ δεν μπορούν να υπάρξουν. Όταν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και στα φάρμακα. Όταν ο τουρισμός μας είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και ο μόνος κλάδος που άντεξε και αντέχει στην κρίση, δεν μπορούμε να συζητάμε αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες των ξενοδοχείων και των ενοικιαζομένων δωματίων και της εστίασης.
Αυτό θα σημαίνει ανατιμήσεις, αύξηση τιμών και μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
E Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: ‘’ Εξαιρέσεις από την ενδεχόμενη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ’’

Κύριε Υπουργέ,
Με έντονο προβληματισμό πληροφορήθηκα τα σενάρια που διακινούνται σχετικά με τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ της τάξης του 18 ή 19%, ενδεχομένως και 21%.
Έχοντας το κακό προηγούμενο με τον κάκιστο και ανορθολογικό τρόπο υπολογισμού και εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ, πρέπει να κυριαρχήσουν αντικειμενικά και ορθολογικά κριτήρια. Κυρίως, να κυριαρχήσει η σύνεση, να υπάρξει αντιστοίχηση με την πραγματικότητα στην οικονομία και στην κοινωνία.
Ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία, ενώ τα δημοσιονομικά οφέλη θα είναι ελάχιστα μπροστά στο κόστος από την συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά, την πτώση των φορολογικών εσόδων και την αύξηση της ανεργίας.
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου δεν αποτελούν προνόμιο αλλά αντιστάθμιση στο υψηλό κόστος μεταφοράς αγαθών και υπηρεσιών στις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και στα προβλήματα που δημιουργεί η γεωγραφική ασυνέχεια.
Δυσμενής εξέλιξη θα ήταν και η μετάταξη των υπηρεσιών των ξενοδοχείων, των καταλυμάτων και της εστίασης στον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ. Σήμερα για τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων υπάρχει ΦΠΑ 6.5%. Αν μεταταγούν σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αυξήσεις και ανατιμήσεις που θα πλήξουν καίρια την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.
Στη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ υπάρχει και η κοινωνική διάσταση. Είναι αδιανόητο να μεταταγούν στον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ βασικά είδη διατροφής και φάρμακα.
Αντίθετα, θα ήταν ευεργετική για την εθνική μας οικονομία η μετάταξη στον ενιαίο συντελεστή κλάδων όπως η οικοδομή, που σήμερα ο ΦΠΑ είναι στο 23%. Σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθούν προοπτικές επανεκκίνησης του συγκεκριμένου τομέα και συνακόλουθης αύξησης των φορολογικών εσόδων.
Με δεδομένο ότι η κρίση έχει αγγίξει όλες τις χώρες του Νότου στην ευρωζώνη, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και για την αλλαγή της κοινοτικής οδηγίας για το ΦΠΑ που ισχύει μέχρι σήμερα, αφού σήμερα καμία χώρα δεν μπορεί να αλλάξει τους συντελεστές ΦΠΑ χωρίς την έγκριση της αντίστοιχης επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό, όμως, δεν αντιμετωπίζονται τα ιδιαίτερα προβλήματα των οικονομιών των χωρών του Νότου, όπως η Ελλάδα.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Εάν υπάρχει πρόθεση να ισχύσει αδιακρίτως ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ με οριζόντια ρύθμιση και αν έχουν συνυπολογιστεί οι επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα και στους ρυθμούς ανάπτυξης.
2. Εάν υπάρχει πρόθεση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
3. Εάν το Υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και στα φορολογικά έσοδα, από μία ενδεχόμενη μετάταξη των υπηρεσιών των ξενοδοχείων, των καταλυμάτων και της εστίασης σε ένα ενιαίο ή αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ.
4. Εάν το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την εξαίρεση από τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ και τη θέσπιση χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα.
5. Ποιες είναι οι προτάσεις του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής ΦΠΑ της Ε.Ε, στην οποία θα συζητηθούν οι ενδεχόμενες αλλαγές στην κοινοτική οδηγία που ρυθμίζει ζητήματα ΦΠΑ.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Pin It on Pinterest