“Φοβοῦ τοὺς Δαναοὺς..” λένε οι εκπαιδευτικοί του 3ου ΓΕΛ Ρόδου για την μετατροπή του σε Ωνάσειο σχολείο

«Φοβοῦ τοὺς Δαναοὺς καὶ δῶρα φέροντας»

Την εβδομάδα που μας πέρασε και πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου Σύμβαση για τη δημιουργία 22 Προτύπων Σχολείων μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Ιδρύματος Ωνάση σε περιοχές που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, “αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις”.

Σε αυτό το Δίκτυο Ωνάσειων Σχολείων συμπεριλήφθηκαν δύο Σχολικές Μονάδες της Ρόδου, το σχολείο μας , το 3ο Γενικό Λύκειο Ρόδου (Καπνοβιομηχανία) και το 6ο Γυμνάσιο Ρόδου (Οικοκυρική).

Η επιλογή του 3ου ΓΕΛ Ρόδου προκαλεί έκδηλη ανησυχία και σκεπτικισμό μεταξύ των συναδέλφων που χρόνια τώρα υπηρετούμε με αίσθημα ευθύνης σε ένα σχολείο που μετράει σχεδόν 40 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και από το οποίο έχουν αποφοιτήσει χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, παίρνοντας τα εφόδια εκείνα που τους επέτρεψαν να συνεχίσουν τις σπουδές του στην ανώτατη εκπαίδευση ή/και να διακριθούν με τον επαγγελματισμό τους και το ήθος τους στην τοπική κοινωνία.

Η εξαγγελία της δημιουργίας Πρότυπου Ωνάσειου Σχολείου στη θέση του 3ου ΓΕΛ αλλάζει άρδην το ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί τον πνεύμονα αυτού του χώρου. Η εννεαμελής Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού που θα συσταθεί ουσιαστικά ακυρώνει την ύπαρξη του συνόλου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο σχολείο επί σειρά ετών καθώς και την προσφορά τους στο λειτούργημα της εκπαίδευσης απέναντι στους μαθητές τους.

Οι έχοντες οργανική θέση στο σχολείο θα την απωλέσουν με συνέπεια την αναζήτηση άλλης σχολικής μονάδας που διαθέτει κενή θέση γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Θεωρούμε ότι πρόκειται για περίπτωση κατάφωρης αδικίας καθώς και απαξίωσης του έργου των εκπαιδευτικών όλων ανεξαιρέτως των σχολικών μονάδων που θα υποστούν αυτές τις αλλαγές με τη δημιουργία αυτού του νέου τύπου σχολείου.

Στο 3ο ΓΕΛ Ρόδου όπως και στα άλλα σχολικά συγκροτήματα του τόπου μας, στο νησί της Ρόδου, υπάρχει έντονος πολυπολιτισμικός χαρακτήρας καθώς αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα και προκρίνουμε τη διάθεση ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης σε όλους και όλες ανεξαρτήτως οικονομικών και κοινωνικών στρωμάτων, ιθαγένειας, θρησκεύματος και μαθησιακών ικανοτήτων.

Μαθητές και μαθήτριες κάθε χρόνο φοιτούν στο σχολείο μας, στο 3ο ΓΕΛ, με τη βεβαιότητα ότι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που θεωρεί το ετερόκλητο πλήθος ως μικρογραφία της κοινωνίας που δεν αποκλείει κανέναν από τους κόλπους της αλλά αντιθέτως δίνει ίσες ευκαιρίες στη γνώση, στη διάκριση , στην επίτευξη στόχων.

Με την επικείμενη δημιουργία του Προτύπου Ωνάσειου Λυκείου η ταυτότητα του σχολείου αλλάζει ριζικά, χάνει την ποικιλομορφία της, κυρίως όμως χάνει τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν τον χαρακτήρα του δημοκρατικού Δημόσιου Σχολείου των ίσων ευκαιριών απέναντι στους δυνατούς αλλά και στους ασθενέστερους , της ανεκτικότητας και της αποδοχής βάσει όχι της κοινωνικοοικονομικής θέσης αλλά της ισότητας και της ενσυναίσθησης.

Το σχολείο μας, για όσους δεν γνωρίζουν, συστεγάζεται με το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου, σε κτίριο αρχικά κατασκευασμένο το 1926 επί Ιταλοκρατίας ως εργοστάσιο παραγωγής και επεξεργασίας καπνού, ιδιότητα που διατήρησε έως και το 1973 οπότε και έκλεισε οριστικά. Για το σύνολο, τόσο των μαθητών/-τριών που έχουν αποφοιτήσει σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του, όσο και των εκπαιδευτικών που έχουν εργαστεί και εξακολουθούν να εργάζονται υπήρξε πάντοτε πάγιο αίτημα η διάθεση πόρων για την κάλυψη αναγκών υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και χώρων που θα εξυπηρετούσαν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού. Η εξεύρεση πόρων δεν είναι μόνο αίτημα του σχολείου μας αλλά και τόσων άλλων στον ιδιαίτερα προβληματικό και ευάλωτο, λόγω γεωγραφικής θέσης, νησιωτικό χώρο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Η κάλυψη αναγκών μέσα από τη διάθεση μέρους της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση θα βελτιώσει από τη μία πλευρά αισθητά την παρούσα εικόνα στο 3ο ΓΕΛ, θα διογκώσει όμως από την άλλη την ανισότητα μεταξύ άλλων κυριολεκτικά υποβαθμισμένων σχολικών μονάδων σε αυτήν την Πολυνησία του Αιγαίου που έχουν περισσότερες ανάγκες τόσο στέγασης όσο και στελέχωσης με προσωπικό.

Δεν επιθυμούμε να χαρακτηριστούμε αγνώμονες απέναντι στην επιθυμία του Ιδρύματος Ωνάση να διαθέσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την αναβάθμιση σχολικών μονάδων ανά την Επικράτεια.

Εκφράζουμε όμως με παρρησία, ως άλλοι Λαοκόοντες, τον σκεπτικισμό μας για τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν την Κυβέρνηση σε αυτή την αιφνιδιαστική απόφαση της 20ής Ιανουαρίου 2025 ενώπιον του Ελληνικού λαού και ζητούμε διαφάνεια και ουσιαστικό διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 3ου ΓΕΛ

Pin It on Pinterest