Φώτο & ΒΙΝΤΕΟ από το “μένος” της κακοκαιρίας στη Ρόδο

Για ακόμα μια φορά ανοχύρωτη και ανυπεράσπιστη βρέθηκε η Ρόδος μπροστά στην κακοκαιρία που πλήττει από νωρίς το βράδυ της Πέμπτης το νησί , παρότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή. Δυο ώρες ισχυρής βροχής  και  χαλαζοπτώσεων ήταν αρκετές ώστε όλοι οι δρόμοι του νησιού να μετατραπούν σε ένα απέραντο ποτάμι και ειδικά η Εθνική Ρόδου Λίνδου, που ήταν πολύ επικίνδυνη για κάθε οδηγό.

Εκεί βρέθηκε από νωρίς η Τροχαία Ρόδου και έκλεινε τον δρόμο όποτε αυτό κρινόταν αναγκαίο  αποτρέποντας έτσι τα χειρότερα. Ειδικότερα το μεγάλο πρόβλημα σημειώνεται από Κοσκινού μέχρι Αφάντου.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Rodosreport πραγματοποιήθηκε απεγκλωβισμός δυο οδηγών από ΙΧ στην Ρόδου Λίνδου και στην οδό Γρίβα, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύσουν.  Πολλά οχήματα ακινητοποιήθηκαν για αρκετή ώρα στη Ρόδου Λίνδου λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού, όπως και ένα πυροσβεστικό όχημα που συμμετείχε στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Μικρές κατολισθήσεις αναφέρθηκαν στην Αρχίπολη και στο δρόμο Τσαίρι Αεροδρομίου ενώ οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι ή γεμάτοι με φερτά αντικείμενα, μπάζα και χώματα. Συχνές διακοπές ρεύματος και συνεχείς αυξομοιώσεις της τάσης υπήρχαν κατά τη διάρκεια των ισχυρών βροχοπτώσεων σε διάφορες περιοχές της Ρόδου.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας όλες οι υπηρεσίες του νησιού, η αστυνομία, η πυροσβεστική υπηρεσία, τα συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, οι εθελοντικές οργανώσεις και γερανοφόρα οχήματα θα είναι σε πλήρη επιφυλακή και θα επεμβαίνουν όπου χρειάζεται.

Οι πολίτες καλούνται να δείχνουν τη μέγιστη προσοχή στους δρόμους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο όγκος νερού που έπεσε μέχρι στιγμής στο νησί από τον μετεωρολόγο Σεραφείμ Χατζηχριστοδούλου:

“Σφοδρή βροχόπτωση συνοδευόμενη από χαλαζόπτωσεις και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα έπληξε το Βόρειο κυρίος τμήμα του νησίου. Πίο συγκεκριμένα έπεσαν στην πόλη της Ρόδου 83.0mm και η ραγδαιότητα (σφοδρότητα) βροχής ανήλθε στα 311.4mm/hr στις 23:22 με την σφοδρή βροχή να καταμετρά 3 μόνο ώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το έδαφος να μην είναι ικανό να απορροφήσει τέτοια ποσότητα νερού και με τέτοια ένταση σε τόση λίγη ώρα. Έτσι η τιμή του συντελεστή επιφανειακής απορροής (πλημμύρα) αυξήθηκε και στο νησί σημειώθηκαν πλημμύρες κατά τόπους ισχυρές (σε κάποιες περιοχές οι δρόμοι έχουν κλείσει καθώς είναι εξαιρετικά δύσβατοι, υπήρξε απεγκλωβισμός ατόμου) καθώς σημειώθηκαν και κατολησθήσεις. Από τις κεραυνoπτώσεις υπήρξε και διακοπή ρεύματος σε κάποιες περιοχές. Παρακαλούμε δείξτε προσοχή καθώς αύριο τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι και τις απογευματινές ώρες . Σημειώνεται ότι ήδη το έδαφος είναι επιβαρυμένο και η παραμικρή μπόρα μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικό επεισόδιο.”

Οι φωτογραφίες και το βίντεο που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικά από το “μένος” της αποψινής κακοκαιρίας που ξυπνά μαύρες μνήμες από την περσινή φονική κακοκαιρία της 22ης Νοεμβρίου που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις συμπολίτες μας … Οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές…

 

rodosreport.gr