Φώτης Χατζηδιάκος: “Ο Δήμος Ρόδου αποκτά μια σύγχρονη προσωπικότητα”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ RODOSREPORT

ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟ κ.ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟ

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος , έχει περάσει μέσα από “μπόρες και καταιγίδες” όλα αυτά τα χρόνια στα οποία υπηρετεί πιστά την τοπική αυτοδιοίκηση και τη Ρόδο. Έναν τόπο που  έχει αποδείξει με την πολιτική του διαδρομή ότι  τον νοιάζεται. Στη συνέντευξη του για το rodosreport, επιχειρηματολογεί , μιλάει με γεγονότα και αριθμούς .  Απαντάει για τις επιθέσεις που δέχεται, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της θητείας του, το έργο που επιτεύχθηκε από τη δημοτική αρχή και τους μελλοντικούς  στόχους που έχει θέσει η παράταξη του ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του δημάρχου Ρόδου και εκ νέου υποψήφιου Φώτη Χατζηδιάκου:

 •  Κ. Χατζηδιάκο, ας ξεκινήσουμε με κάτι απλό αλλά απόλυτα ουσιαστικό. Είναι δύσκολο το να
  είσαι δήμαρχος της Ρόδου; Και από που αντλείτε τη δύναμη για να συνεχίσετε;
Απαιτείται διαρκώς βελτίωση των δεξιοτήτων σου για να υπάρχει αποτέλεσμα στην διοικητική και πολιτική σου αποστολή

Οι διοικητικές αρμοδιότητες του Δημάρχου είναι εκ του νόμου καθορισμένες, ενώ οι πολιτικές που εφαρμόζει για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού και την προάσπιση των τοπικών συμφερόντων, εδράζονται στις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.

  Η διακυβέρνηση του Δήμου Ρόδου, κατά την πρώτη μας αυτοδιοικητική θητεία γίνεται στην βάση των αρχών αυτών. Το τοπικό συμφέρον και η νομιμότητα αποτελούσαν τα όρια της ελευθερίας μας κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Η φύση των σύγχρονων προβλημάτων και των καθηκόντων προϋποθέτουν ότι οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να έχουν γνώση, χρόνο και μπορώ να πω και εξειδίκευση. Για να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου για ένα Δήμο της εμβέλειας του Δήμου Ρόδου πρέπει να έχεις στη διάθεση σου πληθώρα πληροφοριών και γνώσεων για να ανταποκριθείς στις εναλλαγές των προβλημάτων, των αποφάσεων σε κρίσιμα και συγκρουόμενα ζητήματα, καθώς επίσης δεξιότητες για την αντιμετώπιση νομικοπολιτικών θεμάτων. Προσωπικά, η πολυεπίπεδη ενασχόληση μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η επαγγελματική ενασχόληση μου με την δικηγορία, μου έχουν δώσει τα εφόδια εκείνα, ώστε να μπορώ να ανταποκριθώ στην πολιτική εντολή, που μου έδωσε ο Ροδιακός λαός. Θεωρώ, ότι πέραν όσων προανέφερα απαιτείται διαρκώς βελτίωση των δεξιοτήτων σου για να υπάρχει αποτέλεσμα στην διοικητική και πολιτική σου αποστολή.

 • Η εμπειρία σας στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί . Ωστόσο κάποιοι σας κατηγορούν ότι δεν πράξατε τα όσα προσδοκούνταν κατά τη θητεία σας ως δήμαρχος . Ποιες ήταν οι δυσκολίες που είχατε να αντιμετωπίσετε;

 Οι ερωτήσεις είναι δικαιολογημένες, προκειμένου να διευκρινίζονται και να επισημαίνονται πράγματα, τα οποία ίσως δεν γνωρίζουν οι «κάποιοι». Σε ένα γενικό πλαίσιο, όλοι γνωρίζουμε, ότι κατά την περίοδο, που εφαρμόζονται τα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα των Μνημονίων οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι, που κατευθύνονται στις λειτουργικές δαπάνες των δομών και των υπηρεσιών μειώθηκαν έως και 60% και γενικά η συρρίκνωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποδυνάμωσαν τις δυνατότητες των Δήμων. Στον Δήμο Ρόδου λοιπόν τα δύο πρώτα χρόνια η οικονομική ασφυξία από προγενέστερους δανεισμούς Καποδιστριακών Δήμων έφθανε στα όρια να διακινδυνεύει η πορεία του Δήμου μας να τεθεί υπό την εποπτεία του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων».

Ο Δήμος Ρόδου είναι οικονομικά ανεξάρτητος και ισχυρός.

Πρώτος στόχος λοιπόν το οικονομικό νοικοκύρεμα του Δήμου μας. Επειδή μου αρέσουν οι αριθμοί, σας αναφέρω: Παραλάβαμε δανεισμό 64.000.000,00 ευρώ, συν 10.000.000,00 ευρώ οφειλές προς τρίτους. Μειώσαμε κατά 70% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν προχωρήσαμε σε δανεισμό, εξυπηρετούμε τα προηγούμενα, δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΑΜΕΙΑΚΟ: 44.641.396,00 ευρώ.Ο Δήμος Ρόδου είναι οικονομικά ανεξάρτητος και ισχυρός.

 • Επισημάνθηκε από κάποιους συμπολίτες μας αλλά και από πολιτικούς σας  αντιπάλους ότι πολλά έργα ζωτικής σημασίας για το νησί γίνονται τώρα για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς.
  Τι απαντάτε σε αυτό;

Αρχικά θέλω να σας επισημάνω, ότι εκ χαρακτήρος, πάντα προβλέπω, οργανώνω και τακτοποιώ τις υποθέσεις μου: ΧΘΕΣ. Κάποιοι οι οποίοι θεωρούν  ότι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που έχουν σχέση με το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), με το ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου, με την κατασκευή των βρεφονηπιακών σταθμών: Σορωνής, Αφάντου, Ιαλυσού, με την αναβάθμιση του ΗΧΟΣ & ΦΩΣ, με το Πάρκο του Ροδινιού, με τις 1.200 θέσεις στάθμευσης, τις  750 στην Ακαντιά, με τα έργα οδοποιίας και τόσα όλα έργα, που υλοποιούνται, είναι έργα προεκλογικών μεθοδεύσεων, το κάνουν λόγω έλλειψης θέσεων και για να εξυπηρετήσουν το αφήγημα τους.   Θέλω να τους αναφέρω λοιπόν, ότι η πολυπλοκότητα και οι δυσκολίες για την υλοποίηση κάθε έργου, είναι πολύχρονες και πολυδαίδαλες. Από την έγκριση μελέτης ενός μόνο έργου μέχρι την ανάθεση εκτέλεσης του, κυμαίνεται από 16-19 μήνες και προαπαιτούνται 27 ή και περισσότερες διοικητικές και ελεγκτικές ενέργειες! Έχουμε εργαστεί αμέτρητες ώρες, ένας αδιάκοπος αγώνας διεκδικήσεων,  όλα αυτά τα χρόνια για να υλοποιηθούν και να δρομολογηθούν έργα και υποδομές.

 • Ποια ήταν τα σημαντικότερα έργα που επιτεύχθηκαν  κατά τη διάρκεια της θητείας σας για
  εσάς προσωπικά;

Σε κάποιο βαθμό η προηγούμενη απάντηση αφορά και την παρούσα ερώτηση.  Όλα τα προαναφερθέντα έργα είναι από τα σημαντικότερα, που έχουν γίνει. Επιπλέον η ενεργειακή αναβάθμιση του οδικού φωτισμού, με την αντικατάσταση 30.400 φωτιστικών με λάμπες  LED, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του έτους.  Οργανώσαμε 1.500 πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των συμπολιτών μας, με την συνεχή λειτουργία όλων των προνοιακών μας δομών, Βοήθεια στο σπίτι, συσσίτιο, κοινωνικά φροντιστήρια, ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που ξεκίνησε το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΤΕΒΑ, λειτουργούμε 21 βρεφονηπιακούς σταθμούς και κατασκευάζουμε 3 νέους.   Αντιμετωπίσαμε μόνοι μας το θέμα του προσφυγικού, χωρίς κρατική ή άλλη βοήθεια με μόνη στήριξη αυτή  των εθελοντών και της τοπικής κοινωνίας και διαχειριστήκαμε την διέλευση στη Ρόδο 23.000 προσφύγων, και δεκάδες ακόμη έργα και δράσεις τα οποία αναφέρονται με λεπτομέρεια στο πρόγραμμα της παράταξης μας.

 • Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας και δεν έχει δοθεί ακόμα ουσιαστική λύση; Και ποιο είναι το πρώτο βήμα για την επόμενη μέρα των εκλογών αν είστε εκ νέου εσείς ο δήμαρχος της Ρόδου ;

 Το σύνθημα της παράταξης μας «ΜΙΛΑΜΕ με ΕΡΓΑ», εμπεριέχει ένα λεπτομερή κατάλογο, που αφορά: Tο παρελθόν: τι υποσχεθήκαμε. To παρόν: τι υλοποιούμε. Το μέλλον: τι προγραμματίζουμε. Επειδή και ο νέος κύκλος των προγραμματικών μας δεσμεύσεων είναι μακρύς και επειδή «τα γραπτά μένουν» έχουν ήδη δοθεί στην δημοσιότητα, μέσα από τον απολογισμό των πεπραγμένων, στις προεκλογικές μας ομιλίες και στο έντυπο υλικό της παράταξης μας. Θα σας παραπέμψω στην ιστοσελίδα της παράταξης μας – www.rhodes2019.gr – για να έχετε σαφή εικόνα.

 • Θα αλλάξετε κάτι στη διοίκηση του δήμου Ρόδου αν εκλεγείτε δήμαρχος ; Ή θα παραμείνετε σταθερός στο μοντέλο διοίκησης που εφαρμόσατε την πενταετία που πέρασε ;

Στον τομέα των διοικητικών υπηρεσιών ο σχεδιασμός μας, επικεντρώθηκε στην κάλυψη των μεγάλων κενών που δημιουργήθηκαν σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού τόσο από συνταξιοδοτήσεις όσο και από την μετακίνηση  κάποιων υπαλλήλων,  µε το μέτρο της ενδοδηµοτικής  κινητικότητας σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού έχουμε ήδη μελετήσει το νέο σύστημα «Κλεισθένης Ι» και η νέα θητεία θα μας βρει έτοιμους με βάση τα νέα δεδομένα και τη νέα πραγματικότητα. Το βέβαιο είναι ότι θα τοποθετηθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Στο ψηφοδέλτιο μας συμμετέχουν αξιόλογες προσωπικότητες, έμπειροι αυτοδιοικητικοί, αλλά και νέοι άνθρωποι, με γνώσεις και διάθεση προσφοράς. Στελέχη με υψηλό πολιτικό και προσωπικό ήθος. Η απλή λογική όμως και λιγότερο η απλή αναλογική επιβάλλει τον διάλογο, τις ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και συνεργασίες.

 • Ένα από τα βασικότερα σημεία του “Κλεισθένη”είναι η απλή αναλογική. Κάποιοι το θεωρούν
  μεγάλο μειονέκτημα, κάποιοι το θεωρούν κάτι πολύ δίκαιο. Ποια η άποψη σας;

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών αποτελεί ένα ζήτημα, στο οποίο έχουμε τοποθετηθεί στη βάση αρχών και αξιών, πέραν από μικροκομματικές ή μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες. Επιχειρήματα υπέρ και κατά της απλής αναλογικής έχουν ακουσθεί και αναλυθεί στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, στην Κ.Ε.Δ.Ε., ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να πορευτούμε στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές με βάση τον Νόμο «Κλεισθένη Ι». Είναι δεδομένο πλέον ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η υλοποίηση αναπτυξιακού σχεδιασμού για τον Δήμο επιβάλλουν και επιτάσσουν την συνεννόηση όλων των δυνάμεων, όμως αυτό προϋποθέτει την γνώση και την εμπειρία της πραγματικότητας, και εκεί είναι η μεγάλη δυσκολία για κάποιους.

δεν ονειρεύομαι, αλλά σκέφτομαι και δρω με ρεαλισμό, υπευθυνότητα και στρατηγική στόχευση
 • Κλείνοντας , πως οραματίζεται ο Φώτης Χατζηδιάκος το νησί της Ρόδου τα επόμενα χρόνια;

Η αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος της εφαρμοσμένης πολιτικής. Ως εκ τούτου δεν ονειρεύομαι, αλλά σκέφτομαι και δρω με ρεαλισμό, υπευθυνότητα και στρατηγική στόχευση για την υλοποίηση όσων προανέφερα. Με πυξίδα τον πραγματισμό, ακολουθώ με συνέπεια, τεσσεράμισι χρόνια τώρα, πολιτικές, που συνδέονται με την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της Ρόδου, ως ενιαίας οικονομικής, περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής οντότητας. Προτάσσουμε την υλοποίηση ολοκληρωμένων σχεδίων, τα οποία συνδέουν τα μικρά με τα μεγάλα και προσδίδουμε στο Δήμο μας ισχυρή πολιτική, κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση. Εστιάζουμε σε παρεμβάσεις και προοπτικές αναπτυξιακές. Ο Δήμος Ρόδου αποκτά μια σύγχρονη προσωπικότητα που στηρίζεται στη σύνθεση της ιστορικής διαδρομής του με τη δημιουργικότητα που είναι αναγκαία για να οικοδομήσει η νέα γενιά το μέλλον της.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Α. Οικογενειακή κατάσταση.

Γεννήθηκε στη Ρόδο στις 26-4-1959. Είναι παντρεμένος με την Αγάπη Καλομοίρη, Συμβολαιογράφο Ρόδου και έχουν ένα γιό τον Στέργο, απόφοιτο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ασκούμενο δικηγόρο, μεταπτυχιακό φοιτητή στο London School of Economics.

Β. Σπουδές – Επαγγελματική  δραστηριότητα.

-Πτυχιούχος Νομικής Σχολής του  Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

-Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

-Κάτοχος Μεταπτυχιακού το 2008 στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

-Δικηγόρος «παρ΄ Αρείω Πάγω».

– Γνωρίζει την Γερμανική και Αγγλική γλώσσα.

Γ.  Αυτοδιοικητική  δραστηριότητα.

 1. Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από 01-01-2011 έως 31-08-2014.
 2. Νομαρχιακός Σύμβουλος Δωδεκανήσου από 1-1-1999 μέχρι 31-12-2010.

α)Μέλος  Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Α.Δ. από1-1-1999 έως 31-12-2002.

β)Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ν.Α.Δ. από 5-1- 2003 έως 20-9-2007.

γ)Αντινομάρχης πρωτογενούς τομέα και παραγωγικών  δραστηριοτήτων της Ν.Α.Δ.  από 26-9-2007  έως 31-12-2011.

δ)Πρόεδρος της Νομαρχιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΦΥΤΩΡΙΟ Α.Ε. από 26-9-2007 έως Ιουνιο 2011.

ε)Αντιπρόεδρος της  Νομαρχιακής  Εταιρείας ΠΡΟΟΔΟΣ Α.Ε. (2003-2006).

στ)Μέλος του Δ.Ο.Τ.  και του  Κ.Ε.Κ. ΓΕΝΗΜΑΤΑΣ Α.Ε.  (2005-2006).

ζ)Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δωδεκανήσου (ΑΝΔΩ Α.Ε.) από 15-1-2008 και  της  Ενεργειακό Γραφείο Α.Ε. από 1-10-2009 μέχρι Ιούνιο του 2011.

η)Αντιπρόεδρος στα ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου από 15-3-2008 έως 03-06-2011.

 1. Μέλος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (1999-2010).
 2. Μέλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος από το έτος 2011 μέχρι 31-08-2014.
 3. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ.

α)Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

β)Πρόεδρος ΠΡΟΤΟΥΡ.

Γ)Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δωδεκανησιακού Ιδρύματος Υποτροφιών.

Δ. Κοινωνική δραστηριότητα.

-Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου (1990) και του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Ρόδου (1997-1999).

-Αντιπρόεδρος του κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου (1984-1987).

-Μέλος  και αντιπρόεδρος της Ε.Π.Σ.Δ (1995-2001).

-Μέλος του Δ. Σ της ΚΑΙΡ  (1997-1998).

-Μέλος Πολιτιστικών Συλλόγων Κρητών και Απολλώνων και του Αθλητικού Συλλόγου Απολλώνων.

Εκλέχθηκε Δήμαρχος Ρόδου στις 25 Μαΐου 2014.