“Φωτιά” τα καύσιμα σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Εν μέσω παγετού +36,6% στο πετρέλαιο θέρμανσης – «Φωτιά» η μετακίνηση +25,7% στο ντίζελ και +21,6% στην αμόλυβδη – Μεγαλύτερες οι πραγματικές ανατιμήσεις

Καθημερινά βλέπουν να αυξάνονται οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων οι πολίτες, καθώς η αγορά των καυσίμων έχει αφεθεί έρμαιο των διαθέσεων διυλιστηρίων και χονδρεμπόρων. το πλήγμα για το πορτοφόλι των νοικοκυριών και τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων είναι τεράστιο, καθώς οι ανατιμήσεις τροφοδοτούν τον πληθωρισμό αυξάνοντας στο κόστος στέγασης, την διανομή και εμπορία προϊόντων και την προσφορά υπηρεσιών, σε όλους τους κλάδους.

Τα τελευταία στοιχεία δύο εβδομάδες πριν (21 Ιανουαρίου), τα οποία δημοσιεύει σήμερα το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων (fuelprices.gr), καταγράφουν τις τεράστιες ανατιμήσεις ήδη από τις αρχές του 2021 και ταυτόχρονα είναι πολύ μεγαλύτερες για τους καταναλωτές που δεν ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Όπως περιγράφει μιλώντας στο Open η πρόεδρος των πρατηριούχων της Αττικής Μαρία Ζάγκα, οι περισσότεροι καταλανωτές «βάζουν» μέχρι 20 ευρώ στα οχήματά τους. «Έχουν επαληθευτεί οι φόβοι που είχαμε, η τιμή του brent πήγε στα 90 δολάρια ανά βαρέλι -και υπάρχει και φόβος ότι θα φτάσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, το λένε εδώ και πολύ καιρό. Αρχές Ιανουαρίου η τιμή του ήταν 78 δολάρια και ήδη η τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,72-1,74 ευρώ ανά λίτρο. Τώρα είναι 1,8-1,83 κατά μέσο όρο σε Αττική και Θεσσαλονίκη … στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 1,12 ευρώ ανά λίτρο ενώ τώρα είναι 1,22-1,25 ευρώ ανά λίτρο … οι παραγγελίες είναι πλέον μικρές, ένα βυτίο με 4.000 λίτρα έχει 14-16 πελάτες στους οποίους θα παραδώσει … καθένας παίρνει λίγο».

Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων

Η μέση τιμή ήδη αγγίζει το 1,8 ευρώ πανελλαδικά (1,796 ευρώ ανά λίτρο), με αύξηση 21,6% σε σχέση με τα 1,477 ευρώ ανά λίτρο την ίδια περίοδο πέρυσι. Αγγίζει ήδη τα 2 ευρώ ανά λίτρο σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Στην πράξη, τα πιο εύκολα προσβάσιμα πρατήρια στην Αττική ήδη πουλάνε ακόμη στα 1,9 ευρώ ανά λίτρο, ενώ τα αντίστοιχα στη νησιωτική Ελλάδα φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 2,1 ευρώ ανά λίτρο.

Πετρέλαιο κίνησης

Η μέση τιμή ήδη ξεπερνά το 1,5 ευρώ πανελλαδικά (1,539 ευρώ ανά λίτρο), με αύξηση 25,7% σε σχέση με τα 1,224 ευρώ ανά λίτρο την ίδια περίοδο πέρυσι. Ξεπερνά ή αγγίζει ήδη τα 1,7 ευρώ ανά λίτρο σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Στην πράξη, τα πιο εύκολα προσβάσιμα πρατήρια στην Αττική ήδη πουλάνε στα 1,6 ευρώ ανά λίτρο, ενώ τα αντίστοιχα στη νησιωτική Ελλάδα φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 1,8 ευρώ ανά λίτρο.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Η μέση τιμή ήδη ξεπερνά το 1,2 ευρώ πανελλαδικά (1,205 ευρώ ανά λίτρο), με αύξηση 36,6% σε σχέση με τα 0,882 ευρώ ανά λίτρο την ίδια περίοδο πέρυσι. Ξεπερνά ή αγγίζει ήδη τα 1,3 ευρώ ανά λίτρο σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Πηγή: open

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest