Φέτος αναμένουμε ρεκόρ Βρετανών τουριστών στην χώρα μας

Η Ελλάδα ήταν ένα από τα μέρη με τις περισσότερες επισκέψεις στη Γη το 2022

Οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου οδηγούν σε μια εξαιρετική ανάκαμψη τον τουρισμό στην Ελλάδα με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 181% πέρυσι, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας,όπως αναφέρει ο the guardian.

Σχεδόν 4,5 εκατομμύρια Βρετανοί καταγράφηκαν στα ελληνικά σημεία εισόδου, αριθμός ρεκόρ και σχεδόν 3 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2021.

Για πρώτη φορά, οι τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασαν τους Γερμανούς – οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας επισκεπτών στην Ελλάδα για δεκαετίες – σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν μια προκλητική επίδειξη του τουρισμού «εκδίκησης» μετά την πανδημία.

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι Βρετανοί πρωτοστατούν», είπε στον Guardian ο υπουργός Τουρισμού της χώρας, Βασίλης Κικίλιας. 

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου δημιούργησαν έσοδα από τον τουρισμό άνω των 3 δισ. ευρώ (2,65 δισ. £) το 2022, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού που ξόδεψαν το προηγούμενο έτος.

«Ναι, μπορεί να υπάρξει ενεργειακή κρίση, πολύ υψηλός πληθωρισμός και πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης με τα νοικοκυριά να αναγκάζονται να κάνουν αποταμιεύσεις», είπε ο Κικίλιας. «Αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι οι Βρετανοί δεν θυσιάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές».

Πριν από την πανδημία, λιγότεροι από 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019, έτος ρεκόρ κατά το οποίο 33,1 εκατομμύρια τουρίστες κατέβηκαν στη χώρα – περισσότερο από τρεις φορές τον συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας.

Η Ελλάδα ήταν ένα από τα μέρη με τις περισσότερες επισκέψεις στη Γη το 2022. Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες επέστρεψαν μαζικά , με την παρατεταμένη τουριστική περίοδο να ξεκινά τον Μάρτιο και να τελειώνει στα τέλη Νοεμβρίου.

Η ανάκαμψη της Ελλάδας που εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό – αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ της χώρας – βοήθησε την οικονομία να αναπτυχθεί κατά 5,6% το 2022, μια ανάκαμψη που ήταν αδιανόητη κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Η άνοδος έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει ο υπερβολικός τουρισμός στο περιβάλλον και στους πολιτιστικούς χώρους όπως η Ακρόπολη, όπου ο αριθμός των επισκεπτών έχει επίσης εκτιναχθεί.

«Από τις πρώιμες κρατήσεις στη Βρετανία, είναι ξεκάθαρο ότι φέτος θα είναι το ίδιο καλή, αν όχι καλύτερη, από πέρυσι», δήλωσε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδος.

«Οι τουριστικοί πράκτορες ζήτησαν περισσότερα κρεβάτια και περισσότερες πτήσεις τον Νοέμβριο, όταν παρακολουθήσαμε το World Travel Market του Λονδίνου».

Ο Κικίλιας λέει ότι «ο υπολογιζόμενος κίνδυνος» που ανέλαβε η Αθήνα άνοιξε τη χώρα στα ταξίδια το καλοκαίρι του 2020 – καθιερώνοντας ένα σύστημα πολλαπλών δοκιμών πριν από την εισαγωγή των εμβολίων – είχε βοηθήσει τους τουρίστες να δουν την Ελλάδα ως έναν ασφαλή προορισμό.

Αλλά απέδωσε επίσης την ανάκαμψη σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με βρετανικές αεροπορικές εταιρείες για επέκταση και επέκταση των δρομολογίων και των χρόνων πτήσης.

Μετά το Brexit, οι αγγλοελληνικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί επιπλέον – με τις δύο κυβερνήσεις, για πρώτη φορά, να συμμετέχουν σε συνομιλίες για την πιθανή επιστροφή στην Αθήνα του πιο αμφιλεγόμενου έργου τέχνης του δυτικού κόσμου: των μαρμάρων του Παρθενώνα του 5ου αιώνα π.Χ.

«Είναι αλήθεια ότι υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις μας», είπε ο Κικίλιας, «αλλά πηγαίνουν πολύ πίσω και το γνωρίζουμε και οι δύο».

Pin It on Pinterest