Φάτε λιναρόσπορο! Μάθετε για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία μας

Ο λιναρόσπορος καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου για την παραγωγή ινών που χρησιμοποιούνται σε είδη ένδυσης, για την παραγωγή λαδιού για ιατρικούς σκοπούς, καθώς και για τα θρεπτικά του οφέλη ως προς την υγεία.

Η ιστορία του
Το λινάρι (Linum usitatissimum) ανήκει στην οικογένεια Linaceae και είναι ένα ετήσια ανθισμένο βότανο που παράγει μικρούς επίπεδους σπόρους που ποικίλουν, από χρυσοκίτρινο έως κοκκινωπό καφέ χρώμα.

Το λινάρι με χρυσοκίτρινο χρώμα έχει ένα διαφορετικό έλαιο από το κοκκινωπό λινάρι και δεν είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Ο λιναρόσπορος ονομάζεται και λινόσπορος.

Ο λιναρόσπορος χρησιμοποιείται ως τρόφιμο, ενώ αντίθετα ο λινόσπορος χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και ως ζωοτροφή. Ο Καναδάς μέχρι στιγμής είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας λιναρόσπορου στον κόσμο. Άλλες χώρες που καλλιεργούν λιναρόσπορο είναι η Ινδία, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αιθιοπία.

Τα διατροφικά χαρακτηριστικά του
– Πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων (μια κουταλιά ελαίου από τον σπόρο του λιναριού περιέχει 8 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων).

– Πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

– Πλούσια πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

– Πλούσια πηγή πρωτεϊνών.

– Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών (κυστεΐνη και μεθειονίνη) που βοηθούν στη μείωση κινδύνου του καρκίνου.

– Χαμηλό σε υδατάνθρακες.

– Καλή πηγή φαινολικών, που έχουν αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. – Καλή πηγή μετάλλων (ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο) και πολύ χαμηλό σε νάτριο.

– Καλή πηγή ενέργειας, καθώς περιέχει 534 θερμίδες ανά 100 γρ. – Καλή πηγή βιταμινών, κυρίως του συμπλέγματος Β, όπως φολλικό οξύ (Β9), που συμβάλλει στη πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

– Πλούσια πηγή βιταμίνης Ε που υπάρχει ως γ-τοκοφερόλη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την οξείδωση του λίπους και της πρωτεΐνης, βοηθά στην απέκκριση νατρίου στα ούρα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιαγγειακών παθήσεων και Αλτσχάιμερ.

– Περιέχει 100 φορές περισσότερες λιγνάνες από άλλα τρόφιμα. Οι λιγνάνες έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και ανήκουν στην κατηγορία των φυτοοιστρογόνων. Κυρίως τις λιγνάνες τις βρίσκουμε στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα όσπρια αλλά σε χαμηλή ποσότητα.

Υγεία και λιναρόσπορος
* Τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αθηροσκλήρωσης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άσθματος.

* Ο λιναρόσπορος και τα έλαια του λιναριού μειώνουν την ανάπτυξη όγκων σε μεταγενέστερο στάδιο καρκινογένεσης λόγω της υψηλής περιεκτικότηταά τους σε άλφα-λινολενικό οξύ.

* Μειώνει την κακή χοληστερόλη.

* Έρευνες δείχνουν ότι διατροφές υψηλές σε φυτοοιστρογόνα μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου (προστάτη, μαστού) που συνδέονται με τις ορμόνες, την οστεοπόρωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

* Βοηθά στη μείωση της υπέρτασης.

* Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα λόγω των φυτικών ινών που περιέχει.

* Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης και στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης λόγω των λιγνάνων, δρώντας ως αδύναμα οιστρογόνα.

* Βοηθά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και στην εκκολπωματική νόσο λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Συστήνεται όμως να συμβουλευτείτε έναν κλινικό διαιτολόγο πριν από την κατανάλωσή του.

Συστάσεις και συμβουλές:

– 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο ή έλαιό του καθημερινά βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών που αναφέραμε.

– Καλύτερα το έλαιο του λιναριού να μην χρησιμοποιείται σε υψηλές θερμοκρασίες (μαγείρεμα) γιατί οξειδώνεται και χάνει όλα τα θρεπτικά του συστατικά.

– Ενώ ο λιναρόσπορος καλό θα είναι να καταναλώνεται ψημένος καθώς έρευνες έδειξαν ότι τα θρεπτικά του συστατικά δεν επηρεάζονται κατά τη διάρκεια υψηλής θερμοκρασίας ή μαγειρέματος.

– Υπάρχουν 2 είδη στην αγορά λιναρόσπορου: σε σπόρους ή αλεσμένος. Καλύτερο όμως είναι να αγοράζεται σε μορφή σπόρων ούτως ώστε να μην έχουν υποστεί καμία επεξεργασία και χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά. Μπορούν να αλεστούν στο σπίτι.

– Διατηρείται σε δροσερό και ξηρό μέρος για να αντέχει πολλούς μήνες.

– Πριν από την κατανάλωση, οι σπόροι μπορούν να μουλιάσουν στο νερό για να μαλακώσουν ή να προστεθούν έτσι στο φαγητό.

– Προσοχή στις εγκυμονούσες! Υπάρχει αλληλεπίδραση με διάφορες ορμόνες, γι’ αυτό είναι καλύτερα να συμβουλεύονται τον γυναικολόγο τους.

Πώς μπορούν να καταναλωθούν;

– Σε γιαούρτι με φρούτα.

– Στα δημητριακά προγεύματος. – Σε γλυκίσματα ή άλλα αρτοσκευάσματα. – Σε smoothies.

– Επάνω ή μέσα στο ψωμί.

Πηγή:politis.com.cy

Pin It on Pinterest