Φάσμα Αυτισμού: Σε ρόλο – κλειδί το μικροβίωμα του εντέρου

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Ennio Avolio, εξέτασε δύο διαφορετικές ομάδες ποντικών

Οι πρωταρχικές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί ακριβώς από τους νευροεπιστήμονες και τους ιατρικούς ερευνητές. Εκτιμάται ωστόσο, σύμφωνα με παλιότερα ερευνητικά ευρήματα, ότι αλληλεπιδρούν συγκεκριμένα γονιδία με περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Μια πρόσφατη νευροεπιστημονική μελέτη φωτίζει ακόμα μια πτυχή. Διαπιστώθηκε ότι η βιολογική σύσταση του εντέρου θα μπορούσε να συμβάλει στην εμφάνιση ορισμένων χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της διαταραχής. Πιο συγκεκριμένα, πειράματα σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι η οδός μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neuroscience, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης και του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, βασιζόμενοι σε προηγούμενα ευρήματα, διερεύνησαν τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης κοπράνων (Fecal Microbiota Transplantantion – FMT) από αυτιστικούς δότες σε ποντίκια.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Ennio Avolio, εξέτασε δύο διαφορετικές ομάδες ποντικών. Τα ποντίκια της πρώτης ομάδας (δηλαδή της πειραματικής ομάδας) έλαβαν μεταμοσχευμένο μικροβίωμα κοπράνων που προερχόταν από το έντερο παιδιών με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, ενώ τα ποντίκια της άλλης ομάδας (δηλαδή της ομάδας ελέγχου) εκτέθηκαν σε βαλπροϊκό οξύ, μια συνθετική ένωση με αντισπασμωδικές ιδιότητες, ενώ βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας τους.

«Η μεταμόσχευση μικροβιώματος κοπράνων μέσω της διατροφής σε ποντίκια από παιδιά- δότες στο φάσμα του αυτισμού, οδήγησε στον αποικισμό ενός μικροβιώματος που έμοιαζε με αυτό των διαταραχών στο φάσμα του αυτισμού και προκάλεσε αυτιστικές συμπεριφορές, σε σύγκριση με τους απογόνους των εγκύων θηλυκών ποντικιών που εκτέθηκαν σε βαλπροϊκό οξύ» εξηγούν οι ερευνητές.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον παρουσίασε για τους ερευνητές η παρατήρηση ότι τα ποντίκια της πειραματικής ομάδας παρουσίασαν ασυνήθιστες συμπεριφορές, όταν κλήθηκαν να ολοκληρώσουν διάφορες δοκιμασίες σε έναν λαβύρινθο, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς σε μελέτες νευροεπιστημών. Οι συμπεριφορές τους θα μπορούσαν να συσχετιστούν με εκείνες που παρατηρούνται σε παιδιά και ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού.

«Συνολικά, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης επιβεβαιώνουν έναν βασικό ρόλο του εντερικού μικροβώματος στις διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προτού χορηγηθούν οι κατάλληλες δίαιτες ή προβιοτικά σε άτομα με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού» καταλήγουν οι επιστήμονες.

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest