Η λατινική του ονομασία, Salvia, σημαίνει υγιής. Οι αρχαίοι Έλληνες το έλεγαν «σφάκο» (σπασμό), επειδή γνώριζαν τις καταπραϋντικές του ιδιότητες. Γνωρίστε το μαγικό φασκόμηλο!
Οι αρχαίες ονομασίες του αποκαλύπτουν την εκτίμηση που είχε ο αρχαίος κόσμος σε αυτό το βότανο. Εκτός από καταπραϋντικό για τους σπασμούς, το φασκόμηλο ωφελεί ιδιαίτερα το εντερικό σύστημα και βοηθά στον καθαρισμό του οργανισμού από τις τοξίνες. Ο αρχαίος γιατρός Γαληνός, όπως και άλλοι συνάδελφοί του πρότειναν αφέψημα φασκομηλιάς στις κυρίες που υπέφεραν από πόνους περιόδου και κατασκεύαζαν αιμοστατικά επιθέματα για τις πληγές.
Αν μαγειρεύετε, δοκιμάστε να προσθέσετε ένα μικρό κλαράκι φασκόμηλο στο χοιρινό και στο κοτόπουλο. Για δύο μερίδες υπολογίστε ένα κλαράκι 4cm με τα φύλλα του. Εκτός από το υπέροχο άρωμα που θ’ αποκτήσει το φαγητό σας για γίνει και πιο εύπεπτο.
Ως ρόφημα το φασκόμηλο πίνεται και ζεστό και κρύο με μέλι. Οι αντιβακτηριδιακές ουσίες που περιέχονται στα φύλλα του καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό. Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό, πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει αυτό οι παλαιότεροι υποπτεύονταν: το φασκόμηλο λειτουργεί και ως ενισχυτικό της μνήμης, ενώ σας βοηθά να συγκεντρωθείτε όταν πρέπει να τα βγάλετε πέρα με δύσκολη πνευματική εργασία.
Για τον Θεόφραστο, τον μαθητή του Αριστοτέλη, το φασκόμηλο είναι το κορυφαίο βότανο επειδή ξεπλένει την ασθένεια από το σώμα. Γι αυτό οι αρχαίοι στην Ελλάδα και στη Ρώμη το χρησιμοποιούσαν στο νερό του μπάνιου τους. Μάλιστα, αν μετά το λούσιμο ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με αυτό, θα γίνουν μαλακά και λαμπερά.
Αν ζείτε σε περιοχή με ήπιο και ξηρό κλίμα, δεν θα δυσκολευτείτε να καλλιεργήσετε αυτόν τον γοητευτικό θάμνο, ο οποίος δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου φροντίδα.
Πηγή: grethexis.com