Φάρμακα για την καούρα συνδέονται με 44% αύξηση σε εγκεφαλική νόσο

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν γίνει μια λύση για όσους υποφέρουν από καούρα συχνά. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη, ένας δημοφιλής τύπος φαρμάκων για την καούρα θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας.

Η λήψη αναστολέων αντλίας πρωτονίων για την καούρα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology αναζήτησε οποιαδήποτε πιθανή σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης άνοιας και των αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPI), που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή συνήθως για τη θεραπεία της καούρας, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και των πεπτικών ελκών.

Μια ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 73.679 συμμετέχοντες ηλικίας 75 ετών και άνω, οι οποίοι επιβεβαιώθηκε ότι δεν έπασχαν από άνοια. Στη συνέχεια, έλεγξαν τη χρόνια πρόσληψη PPI, όπως η ομεπραζόλη, η εσομεπραζόλη και η παντοπραζόλη, η οποία ορίστηκε ως η χρήση τουλάχιστον μιας συνταγής κάθε τρεις μήνες σε διάστημα 18 μηνών.

Στη συνέχεια, η ομάδα επανεξέτασαν τους συμμετέχοντες μετά από οκτώ χρόνια, για να αξιολογήσουν το πόσοι είχαν διαγνωστεί με γνωστική έκπτωση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπαιρναν τακτικά PPI φάρμακα για την καούρα είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έπαιρναν τα φάρμακα αυτά.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί σχέση αιτίας και αποτελέσματος
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν επίσης ότι:

  • οι άνδρες που έπαιρναν φάρμακα PPI για την καούρα διέτρεχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες
  • οι συμμετέχοντες που έπαιρναν τέτοια φάρμακα μόνο περιστασιακά, διέτρεχαν συνολικά πολύ χαμηλότερο κίνδυνο

Ωστόσο, παρά τα ευρήματα, οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ότι απαιτείται πιο ενδελεχής έρευνα για να επιβεβαιωθεί μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος, πέρα από μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ της φαρμακευτικής αγωγής για την καούρα και της άνοιας.

“Για να αξιολογηθεί μια συσχέτιση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της μακροχρόνιας χρήσης PPI και των πιθανών επιπτώσεων στη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους, απαιτούνται τυχαιοποιημένες, κλινικές δοκιμές”, είπε δρ. Britta Haenisch, μία από τις συγγραφείς της μελέτης από το Γερμανικό Κέντρο για Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα.

Διευκρίνισε επίσης, ότι προς το παρόν, “οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες για τη συνταγογράφηση PPI, για να αποφευχθεί η υπερβολική συνταγογράφηση PPI και η ακατάλληλη χρήση τους”.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα PPI φάρμακα για την καούρα μπορεί να επηρεάσουν τα ένζυμα στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την άνοια

Αν και υπάρχει ακόμα ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η σχέση μεταξύ της φαρμακευτικής αγωγής για την καούρα και της άνοιας, που παρατηρήθηκε στην μελέτη, έχει διερευνηθεί και παλιότερα.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι τα PPI φάρμακα μπορεί να είναι σε θέση να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό πιο εύκολα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας καθώς γίνεται πιο πορώδης. Αυτό επιτρέπει στα φάρμακα αυτά να αλληλεπιδράσουν με συγκεκριμένα ένζυμα και τελικά να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων των πρωτεϊνών αμυλοειδούς-βήτα και Τ, που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Και άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η χρήση φαρμάκων PPI μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία σχετίζεται επίσης με την άνοια.

“Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί που παίζουν ρόλο και είναι άγνωστοι”, δήλωσε ο δρ. Houman Javedan, κλινικός διευθυντής στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. “Αλλά αυτή η μελέτη εγείρει το ερώτημα εάν η χρόνια χρήση φαρμάκων PPI για την καούρα είναι ασφαλής, ειδικά στον ηλικιωμένο πληθυσμό”.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest