Φάρμακα για το στομάχι αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικών προβλημάτων

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, φάρμακα ευρείας χρήσης για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νεφρικών προβλημάτων σύμφωνα με αμερικανική ανασκόπηση που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας στη Νέα Ορλεάνη.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων μειώνει την παραγωγή των γαστρικών υγρών και είναι μεταξύ των φαρμάκων που συνταγογραφούνται συχνότερα, παγκοσμίως.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Bassett της Νέας Υόρκης εξέτασαν στοιχεία από πέντε ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 537.000 άτομα.

Η συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι τα άτομα που έκαναν χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν πάρει ποτέ τα συγκεκριμένα φάρμακα.

«Η μελέτη αποδεικνύει τη σημαντική σχέση μεταξύ των αναστολέων αντλίας πρωτονίων με τον αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου και νεφρικής ανεπάρκειας», τόνισαν οι ερευνητες και επεσήμαναν την ανάγκη να εξετάζεται λεπτομερώς η αναγκαιότητα χορήγησης της θεραπείας σε κάθε ασθενή, ειδικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο Δρ Ερνέστο Μολμεντι, διευθυντής Μεταμόσχευσης Νεφρού Παίδων και Ενηλίκων σχολιάζει ότι «είναι πάντα σημαντικά να εξετάζουμε τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, όχι μόνο των φαρμάκων αλλά κάθε θεραπείας γενικότερα».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr