Ένταση στο Αιγαίο 20 F-16 σήκωσε η Ελλάδα σε απάντηση τουρκικών προκλήσεων

Mε μια αιφνιδιαστική αεροπορική νυχτερινή άσκηση στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ακριβώς στην έξοδο των Στενών και μεταξύ Σαμοθράκης-Λήμνου-Λέσβου, απάντησε χθες τη νύχτα η Πολεμική Αεροπορία στο χθεσινό μπαράζ παραβιάσεων των εναερίων συνόρων μας της τουρκικής Αεροπορίας στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Αργά το βράδυ, 20 μαχητικά  από την 111 ΠΜ στην Ν.Αγχίαλο  (F-16 Block 52+ και Block 50) και την 116 ΠΜ με τα F-16 Adv. “σάρωσαν” την περιοχή από την Σκύρο μέχρι tiw τουρκικές ακτές στο κόλπο του Σάρου, το βόρειο Αιγαίο εκτελώντας ποικιλία αποστολών αέρος-αέρος και αέρος-επιφανείας.

Σε επιφυλακή βρισκόταν η 130 Σμηναρχία Μάχης στην Λήμνο και η 135 Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου με αρκετά μαχητικά F-16 και Mirage 2000-5 Mk2 σε readiness σε περίπτωση που είχαν διάθεση για απάντηση οι Τούρκοι…

Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ.Αβραμόπουλος είχε δώσει τη έγκρισή του για την διενέργεια της άσκησης, μετά την τουρκική συμπεριφορά (27 παραβιασεις του ΕΕΧ και 17 παραβάσεις των κανόνων του FIR(, λίγες ώρες πριν την συνάντηση του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά με τον Ρ.Τ.Ερντογάν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα σενάρια περιλαμβάνονταν και αποστολές προσβολής προγεφυρωμάτων, αποστολές διείσδυσης και προσβολής των βασικών αεροπορικών βάσεων της τουρκικής Αεροπορίας στην Μπαντίρμα και το Μπαλίκεσιρ.

Στην Μπαντίρμα εδρεύει η 161 και 162 Filo με βασικό στόχο τις αποστολές κρούσης με LANTIRN, ενώ είναι οι Μοίρες που παρέλαβαν τα νέα F-16 Block 50+. Είναι μία κρίσιμη πολεμική βάση της τουρκικής Αεροπορίας για το Αιγαίο, η καταστροφή της οποίας μπορεί να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό την τουρκική δυνατότητα προσβολής στόχων εδάφους.

Βασικά αυτή η τουρκική βάση και η βάση του Εσκί Σεχίρ όπου εδρεύουν τα F-4E 2020 Τerminator είναι “η αιχμή του δόρατος” της τουρκικής Αεροπορίας που πρέπει να συντριβεί πάση θυσία από τις πρώτες ώρες έναρξης των επιχειρήσεων.

Αντίιθετα το Μπαλίκεσιρ είναι η τουρκική “Τανάγρα”, η βάση που είναι βασικά υπεύθυνη για την αεράμυνα της Κωνσταντινούπολης και των Στενών. To τουρκικό F-16D που είχε πέσει στο Αιγαίο το 1996 μετά από αερομαχία με ελληνικό Mirage 2000EGM προερχόταν από την 192 Filo του Μπαλίκεσιρ…

Η άσκηση παρακολουθήθηκε στενά σε όλες τις φάσεις της τόσο από τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ.Κωσταράκο, όσο και από τον Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχο Ε.Τουρνά, αλλά και τον Αρχηγό ΑΤΑ, Αντιπτέραρχο, Χ..Βαΐτση

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest