ΕΥΘΥΤΑ : Η σχολική χρονιά 2017-2018, έληξε επενδύοντας στην οδική ασφάλεια

Κατά την διάρκεια του σχολικής χρονιάς πάνω από 5.980 μαθητές και πάνω από 200 εκπαιδευτικοί, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ασφαλώς Κυκλοφορώ». Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν ενεργά, σε όλη τη διαδικασία της θεωρητικής και βιωματικής μάθησης, με αμείωτο ενδιαφέρον εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό αλλά και τον προβληματισμό τους σε σχέση με την οδική παιδεία.

Η εκπαιδευτική ομάδα, μέλη, εθελοντές πτυχιούχοι και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έκαναν τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις μοναδικές, βασισμένες σε καλές πρακτικές από προγράμματα που υλοποιούνται σε σχολεία της Ε.Ε.

Οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν σε 35 Γυμνάσια Λύκεια, ΕΠΑΛ,Ε.Ε.Ε.ΕΚ, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γ-Λ, ΣΔΕ της Ρόδου, Κρεμαστής, Έμπωνας, Αρχαγγέλου, Μάσαρι, Αφάντου, Ιαλυσού, Παραδεισίου, μέσα και από την ένταξη της οδικής ασφάλειας στη «Θεματική Εβδομάδα», σε 12 Δημοτικά Σχολεία, Ειδικό Δ. Σ, σε 14 Νηπιαγωγεία της Ρόδου και σε Γυμνάσια- Λυκειακές Τάξεις στα νησιά Καλύμνου , Καρπάθου , Πάτμου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Χάλκης, Σύμης, Λειψών. Παράλληλα έγιναν δράσεις με μαθητές Γυμνασίων στους δρόμους συμβουλεύοντας τους οδηγούς να χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας, το προστατευτικό κράνος και διανέμοντας έντυπα με συμβουλές και αλκοτέστ μιας χρήσης.Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση (χρήση ασφαλτοταπήτων προσομοίωση πρότυπου πάρκου κυκλοφοριακής Αγωγής, τάπητες για την προσομοίωση μέθης με χρήση ειδικών γυαλιών, χρήση κράνους, των πινακίδων του Κ.Ο.Κ αναγγελίας κινδύνου (Κ), ρυθμιστικές (Ρ) και πληροφοριακές (Π), σηματοδότη, αντανακλαστικών γιλέκων για το πέρασμα στη διάβαση, ειδικού εξοπλισμού (γράμματα, εικόνες, αξεσουάρ οχήματος)

Πρόκειται για ένα δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές γνωρίζουν τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν στο δρόμο και τις σωστές πρακτικές που θα τους βοηθούν να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο ως οδηγοί και ως πεζοί. Ταυτόχρονα, ενημερώνονται για τις συνέπειες που μπορεί να έχει και να προκαλέσει η μη ασφαλής οδήγηση, καθώς οι μαθητές του σήμερα θα είναι οι ευαισθητοποιημένοι οδηγοί- του αύριο. Η κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση είναι μέρος του προγράμματος σπουδών και θεωρείται ένας από τους αποτελεσματικούς τρόπους απόκτησης οδικής παιδείας, γνώσης στο θέμα της οδικής ασφάλειας. Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για ένατη συνεχή χρονιά στο Ν. Δωδεκανήσου

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ:

Ευχαριστεί από καρδιάς όλους για την υποστήριξη τους στην ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ασφαλώς Κυκλοφορώ» σχολικής χρονιάς 2017-2018

 • Το Υπουργείο Παιδείας, για ένατη χρονιά έγκρισης των παρεμβάσεων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης Ν. Δωδεκανήσου

 • Τις Ναυτιλιακές Εταιρίες: DODEKANISOS SEAWAYS, BLUE STAR FERRIS ANEK LINES

 • Τον έπαρχο Καλύμνου κ. Γιάννη Θεμέλαρο

 • Τον Έπαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Μινατσή

 • Το Δήμαρχο Χάλκης κ Μιχάλη Πατρό

 • Το Δήμαρχο Σύμης κ Λευτέρη Παπακαλοδούκα

 • Το Δήμαρχο Λειψών κ Φώτη Μάγγο

 • Το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Πάτμου

 • Τη Δημοτική Σύμβουλο Δήμου Λέρου, Κατερίνα Εμμανουήλ

 • Το Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου Εμμ. &Μαρίας Σταματίου

 • Το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου

 • Το Ε.Β.Ε Δωδεκανήσου

 • τη ΒΑΚΑΡ ΑΕ,

 • την educartoon

 • τη ΣΥΦΑΚ-ΡΟΔΟΥ

 • Τις Υπεύθυνες Αγωγής Υγείας Α/θμιας &Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Δωδ/σου κ Λόη Ποθητή & Μουλά Ευαγγελία

 • Τα μέλη της ΕΥΘΥΤΑ

 • και τους εθελοντές πτυχιούχους και φοιτητές Δημοτικής Εκπ/σης, Προς/κής Ηλικίας και Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου- εκπαιδευτική ομάδα Μάζαρη Βασίλη, Ευλαβή Κατερίνα, Μουστάκα Τσαμπίκα, Εύα Αλεξάκη, Στέλλα Βλάχου, Μαντώ Μιχελιδάκη, Χαρά Αντωνοπούλου, Χριστίνα Σκούρα, Κώστα Καραγιάννη, Δημήτρη Μεραμβελιωτάκη, Γιώργο Διακάκη, Φρυγανά Εύη, Δόριζα Όλγα, Βορρίση Νικολέτα, Λογαρά Μαρίνα, Κουμέλη Μαρία, Ρουσέττου Σεβαστιάνα, Πηλίδου Μαρκέλλα, Γρηγοράκου Γιώτα, Μαρία Σεργιαννίδου, Δημητροπούλου Νεφέλη, Ζεάκη Ειρήνη, Ανυφαντάκη Ειρήνη, Φαφουτοπούλου Παρασκευή, Μιχαέλα Γιάννενα, Μολοπόδη Ουρανία.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευελπιστεί ότι, το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα καλής εκπαιδευτικής πρακτικής προς όφελος των μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και τα μηνύματα του προγράμματος να βρουν απήχηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες. Οφείλουμε και θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε την σοβαρότητα της Οδικής Ασφάλειας, της ανάληψης πρωτοβουλιών και ευθυνών από όλους για να αλλάξουμε την τραγική κατάσταση αναφορικά με τους ανθρώπους που χάνονται στους δρόμους και τα θλιβερά αποτελέσματα των τροχαίων δυστυχημάτων στη πόλη μας… στην πόλη που ζούμε, δημιουργούμε και κυκλοφορούμε. Δίνουμε προτεραιότητα στη ΖΩΗ. Οδηγούμε Υπεύθυνα, δεν παραβιάζουμε τον ΚΟΚ, προσέχουμε στις παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ΖΩΗ μας και των υπολοίπων χρηστών του οδικού δικτύου. Καλό Καλοκαίρι με ασφαλείς διαδρομές.