“Βροχή” πυραύλων Exocet, Penguin και Sea Sparrow στο ΠΒ Κρήτης (vid)

«Βροχή» πυραύλων ξεκινάει σε λίγο στο πεδίο βολής της Κρήτης από ΤΠΚ και φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Θα εκτοξευτούν βλήματα Exocet, Penguin και Sea Sparrow κατά θαλασσίων στόχων με πολλαπλά μηνύματα. Κυρίως προς την Τουρκία, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση λόγω της Συρίας αλλά και τη Γερμανία που καλλιεργεί κλίμα κοινής φύλαξης των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο με πρόσχημα τους μετανάστες.
Την εκτόξευση των κατευθυνόμενων βλημάτων θα παρακολουθήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και βεβαίως η στρατιωτική ηγεσία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης.
Έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτούν κατά θαλασσίων στόχων 6 κατευθυνόμενα βλήματα Exocet MM-38 και 6 κατευθυνόμενα βλήματα Penguin MK2-MOD3 από ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού. Τα πλοία του Στόλου που θα αναπτυχθούν στο Πεδίο Βολής Κρήτης θα είναι αρκετά και αυτό για να δοκιμαστούν διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση απειλής.
Ένα από αυτά θέλει φρεγάτα να παίζει το ρόλο του «αμυνόμενου» και να προχωρά στην εκτόξευση κατευθυνόμενου βλήματος επιφανείας-αέρος Sea Sparrow. Οι πληροφορίες θέλουν να εκτοξεύεται ένα τέτοιο βλήμα, καθώς τα διαθέσιμα είναι περιορισμένα ή δεν βρίσκονται κοντά στο όριο ζωής τους.
Τα βλήματα Exocet αποτελούν φόβο και τρόμο στην Τουρκία, καθώς το Ναυτικό της δεν τα διαθέτει στο οπλοστάσιο του και δεν γνωρίζει πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει σε αντίθεση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που επί χρόνια δοκιμάζει τους Exocet έχοντας ως σενάριο του τη βύθιση τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο. 
Μάλιστα, το ΠΝ έχει παραλάβει προσθέσει και τη βελτιωμένη έκδοση των Exocet, τα ΜΜ40 Exocet Block 3 που εξασφαλίζουν επέκταση της μέγιστης απόστασης βολής στα 180km (από 72 km) αλλά και ικανότητα μεταβολής πορείας σε ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής (waypoints) τα οποία κατά πληροφορίες μπορούν να υπερβούν τα 10.
Πρόκειται μάλιστα για τετραδιάστατα σημεία, όπως γεωγραφικό μήκος και πλάτος, υψόμετρο και χρόνος, επιτρέποντας την παράκαμψη νησιών ή εξάρσεων της ακτογραμμής για την αιφνιδιαστική εμφάνιση σε περιορισμένη απόσταση από τον στόχο, καθώς και για τον κορεσμό των αμυντικών συστημάτων με ταυτόχρονη άφιξη πολλαπλών βλημάτων.
Η εκτέλεση των συγκεκριμένων βολών αμέσως μετά την άσκηση «Παρμενίων» κάθε άλλο τυχαία μπορεί να είναι. Η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση λόγω της κρίσης στη Συρία, αλλά και των επιθέσεων των Κούρδων. 
Αφενός στο πρώτο μέτωπο η εμπλοκή της Ρωσίας και η υποστήριξη των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ από αέρος και εδάφους δεν αφήνει τον Ερντογάν να προχωρήσει στα σχέδια του, αφετέρου ο «πόλεμος» που έχει ξεκινήσει με το PKK φθείρει καθημερινά τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προκαλώντας βαριές απώλειες.
Επίσης, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας (YPG) και την ίδια στιγμή έρχεται η βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Η πολιτική του Ρ.Τ.Εντογάν έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα την Τουρκία και αυτό φαίνεται από την κατακραυγή ακόμη και του τουρκικού Τύπου σε βάρος του, αφού με τις πληροφορίες να φέρουν ως υπεύθυνους τους τζιχαντιστες για το αιματοκύλισμα εκτίθεται ανεπανόρθωτα για τη στήριξη που τους προσφέρει.
Η εσωτερική λοιπόν κρίση στην Τουρκία επιτάσσει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο, σε επιφυλακή και ετοιμότητα και το σκοπό αυτόν εξυπηρετούν οι σημερινές βολές, ενώ συν της άλλης στέλνεται και ένα μήνυμα πώς το Αιγαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί επ’ ουδενί «ξέφραγο αμπέλι». 
Και το μήνυμα αποστέλλεται και προς το Βερολίνο, που επιδιώκει με συνεχείς παρεμβάσεις της Άνγκελα Μέρκελ να δώσει ρόλο «ελεγκτή» των θαλασσίων συνόρων Τουρκία με αφορμή τους μετανάστες. Αν ήθελε η κ. Μέρκελ να μην περνούν στην Ευρώπη οι μετανάστες ας πίεζε τον Ερντογάν να τους κρατήσει στα εδάφη της. 
Τα περί συνεργασίας Ελλάδας-Τουκρίας στον έλεγχο των συνόρων στο Αιγαίο που εκφράζονται από το Βερολίνο άλλα σχέδια υποκρύπτουν. Πολύ πιο βαθιά στη θάλασσα του Αιγαίου… Οπότε καλό τα συστήματα των Exocet, Penguin και Sea Sparrow να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Pin It on Pinterest

Share This