Τα ευεργετικά ροφήματα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα

Ο χειμώνας έρχεται και είναι ευκαιρία να αρχίσουμε να πίνουμε περισσότερα ροφήματα τα οποία θα μας ζεστάνουν, θα θεραπεύσουν και θα αποτοξινώσουν τον οργανισμό μας.

Ζεστή Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι ένα από τα καλύτερα ελιξήρια του χειμώνα. Είναι νόστιμη, θερμαίνει το σώμα και εάν επιλέξετε μαύρη σοκολάτα, σας βοηθά να χάσετε και βάρος. Πέραν αυτού, η σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος. Βοηθά στην αποκατάσταση της ελαστικότητας των αρτηριών, ενώ αποτρέπει τη «συγκόλληση» των λευκών αιμοσφαιρίων στα τοιχώματα των αγγείων –δύο κοινές αιτίες της απόφραξης των αρτηριών.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, περιέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Και τέλος, μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και ανεβάζει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Τσάι του Βουνού

Το κλασικό τσάι του βουνού που παλιά δεν έλειπε από κανένα σπίτι και ήταν το πρώτο αφέψημα που ετοίμαζε κάποιος για το κρυολόγημα, βρίσκει σιγά σιγά την θέση του και επιστημονικά ανάμεσα στα ευεργετικά ροφήματα για τον οργανισμό. Το τσάι του βουνού επιδρά ευεργετικά σε κρυολογήματα, φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού και στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών. Θεωρείται αντισπασμωδικό, αναλγητικό, επουλωτικό, αντιοξειδωτικό και αγχολυτικό. Το τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα συστατικών όπως φλαβονοειδή, διτερπένια, φαινυλοπροπάνια, ιριδοειδή, μονοτερπένια. Τέλος, καταπολεμά και προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ. Ιδανικός συνδυασμός είναι το τσάι του βουνού με τίλιο και κρόκο κοζάνης.

Χαμομήλι

Το κοινό χαμομήλι αναφέρεται ότι έχει άφυσες, αντισπασμωδικές, ελαφρώς ηρεμιστικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και αντικαταρροϊκές ιδιότητες. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις φουσκώματος στο στομάχι (τυμπανισμός), ναυτίας του ταξιδιώτη, ρινικής καταρροής (συνάχι), διάρροιας, κόπωσης, αιμορροΐδων, μαστίτιδας, ελκών στα πόδια και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γαστρεντερικών ενοχλήσεων συνδυαζόμενες με νευρικότητα σε παιδιά .

Κλασσικό Τσάι

Το κλασικό τσάι το βρίσκουμε σε 3 βασικά είδη ανάλογα με το βαθμό ζύμωσης που έχουν υποστεί τα φύλλα του φυτού Camellia Sinensis. Έτσι στο πράσινο τσάι τα φύλλα δεν περνούν καμία διαδικασία ζύμωσης, διατηρώντας το πράσινό τους χρώμα, στο μαύρο τσάι έχουμε πλήρη ζύμωση των φύλλων που αποκτούν έτσι μαύρο χρώμα, ενώ στο λευκό τσάι τα πιο τέλεια φύλλα συλλέγονται πριν καν ανοίξουν εντελώς, διατηρώντας στην κορυφή τους ένα λευκό χρώμα στο οποίο το τσάι αυτό οφείλει την ονομασία του. Προφανώς και το λευκό τσάι, όπως και το πράσινο δεν έχει υποστεί καμία ζύμωση. Η ζύμωση του τσαγιού αναφέρεται στην ελεγχόμενη διαδικασία οξείδωσης που λαμβάνει χώρα κατά την έκθεση των φύλλων στον ατμοσφαιρικό αέρα και σταματά μέσω ξήρανσης.

Βασικά συστατικά των διαφόρων ειδών τσαγιού είναι οι κατεχίνες, η καφεΐνη, η θεανίνη και το βουτυρικό οξύ. Οι κατεχίνες αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και ανευρίσκονται σε μεγαλύτερα ποσά στο πράσινο και στο λευκό τσάι, από ότι στο μαύρο (φαίνεται πως η διαδικασία της ζύμωσης μειώνει την περιεκτικότητα σε κατεχίνες). Από τις κατεχίνες που γνωρίζουμε έως σήμερα, η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) ασκεί την πιο έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η EGCG είναι 25-100 φορές πιο ισχυρή από ότι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες E και C.

Το κόκκινο τσάι αν και εμπίπτει σε παρόμοια διαδικασία παραγωγής με το κλασικό τσάι, δεν έχει καμία σχέση με το φυτό Camelia Sinensis. Στη Νότια Αφρική, από όπου και προέρχεται, το Rooibos (κόκκινο τσάι), χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως όπλο έναντι πολλών αλλεργικών συμπτωμάτων, ενώ ερευνητικά δεδομένα το καθιστούν εξαίσιο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά Rooibos δεν περιέχει καφεΐνη, αλλά ούτε και οξαλικό οξύ και έτσι μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

Δίκταμος ή Έρωντας

Ο Δίκατμος είναι δυσεύρετος διότι ο τόπος που το παράγει είναι μικρός και  υπήρξε ένα βότανο µε ιδιαίτερη οικονοµική σηµασία στο παρελθόν -όπως άλλωστε και σήµερα – που η υπερβολική και αλόγιστη εκμετάλευση του άγριου βοτάνου προκάλεσε µείωσή του ακόµα και εξαφάνισή του σε ορισµένες περιοχές… Χρησιμοποιείται  ως τονωτικό αφέψημα για να καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, τις νευραλγίες και τις στομαχικές διαταραχές. Επίσης, καταπολεμά τις παθήσεις του συκωτιού αλλά είναι και εμμηναγωγό… Το έγχυμα από ολόκληρο το φυτό χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ατονίας, για αναζωογόνηση, σαν αφροδισιακό, για τα κρυολογήματα και το βήχα. Τέλος, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, επουλωτικές παυσίπονες, αντιμικροβιακές, και αντιπυρετικές ιδιότητες.

Yogi Tea

Για τους λάτρεις των Αγιουρβεδικών βοτάνων. Τσάι με εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι ενεγειακό, αντιοξειδωτικό, καθαρίζει το αίμα, κατά της γρίπης, τονώνει το νευρικό σύστημα. Η συνταγή έχει δοθεί από τον Yogi Bhajan.

Συστατικά

4 λίτρα νερό
30 γαρύφαλα
30 ολόκληρους σπόρους κάρδαμο
30 κομμάτια πιπέρι μαύρο ολόκληρο
4 – 5 ξυλάκια καννέλα
10 λεπτές φετούλες πιπερόριζα
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο τσάι
Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε γάλα και/ ή μέλι. Ωστόσο το γάλα θα εξουδετερώσει σε κάποιο βαθμό την αποτελεσματικότητα του ροφήματος.

Οδηγίες

Βράζετε το νερό. Προσθέστε όλα τα μπαχαρικά αλλά όχι το τσάι και αφήστε να βράσουν μισή ώρα σκεπασμένα. Όσο περισσότερο το αφήσετε, τόσο πιο δυνατό θα γίνει το τσάι σας. Πορσθέστε το μαύρο τσάι και αφήστε το να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά.

Pin It on Pinterest