Εθνικός κίνδυνος και για ακόμα δύο καλώδια – Σε κίνδυνο και διασύνδεση της Ρόδου;

Η κυβέρνηση δίνει… άδεια στην Τουρκία να απαιτήσει να μην προχωρήσει δίχως την έγκρισή της και το διπλό έργο της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων και του ΒΑ Αιγαίου

Εκτός από εθνική ταπείνωση και ευθεία απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, η υποχώρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις τουρκικές απειλές για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για ολόκληρο το πλέγμα ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας. Η Κάσος, δυστυχώς, είναι μόνο η αρχή. Υπάρχει και συνέχεια…

Με το πάγωμα του έργου -το οποίο θα προχωρήσει «όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει», κατά την ντροπιαστική δήλωση Γεραπετρίτη-, οι παρενέργειες δεν είναι μόνο διπλωματικές. Η Ελλάδα οδηγείται να βάλει την ουρά στα σκέλια και για άλλα δύο καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης, και μάλιστα εντός εθνικής επικράτειας… Οπως επισημαίνουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές (αν και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός), με τη στάση που τηρούν Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης προσφέρουν το «δικαίωμα» στην Τουρκία να απαιτήσει να μην προχωρήσει δίχως την έγκρισή της και το (διπλό) έργο της διασύνδεσης τόσο των Δωδεκανήσων όσο και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να ποντίσει μέσα στα επόμενα χρόνια τα συγκεκριμένα καλώδια, που θα συνδέουν τα νησιά του Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα (καθώς και μεταξύ τους), αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες το όλο project, αν μη τι άλλο, «βραχυκυκλώνει»…

Από τη στιγμή που οι γείτονες απειλούν με πολεμικά πλοία κάθε κίνηση για την Κάσο και ο κ. Μητσοτάκης υψώνει λευκή σημαία, θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα αποθρασυνθεί και για τα υπόλοιπα. Διπλωματικοί παράγοντες έχουν επισημάνει αυτόν τον τεράστιο (συμπληρωματικό) κίνδυνο, αλλά το Μαξίμου έχει πάθει κώφωση… Η διπλή αυτή διασύνδεση έχει εθνικές, οικονομικές, κοινωνικές και ενεργειακές διαστάσεις και «απλώνεται» από τη Θράκη έως τη Ρόδο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, είναι δηλαδή μια πολλαπλή θωράκιση των ανατολικών συνόρων μας από τον Βορρά έως τον Νότο.

Οσον αφορά τα Δωδεκάνησα, ο σχεδιασμός προβλέπει απόκτηση πρόσβασης στο ηπειρωτικό σύστημα της Ρόδου και εμμέσως Χάλκης, Καρπάθου, Κάσου, Σύμης, Κω – Καλύμνου και εμμέσως των Ψερίμου, Τελένδου, Νισύρου, Τήλου, Λέρου, Λειψών και Γυαλιού, Πάτμου και Αρκιών, καθώς και του Μαραθίου. Ως σημείο διασύνδεσης έχει οριστεί το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κορίνθου. Για το βορειοανατολικό Αιγαίο προβλέπεται ότι το ΚΥΤ Νέας Σάντας στην Κομοτηνή θα διασυνδεθεί με τη Λήμνο, η Λήμνος με Λέσβο, η Λέσβος με Χίο και Σκύρο, η Σκύρος με το ΚΥΤ Αλιβερίου στην Εύβοια, η Χίος με Σάμο και η Σάμος με Κω. Ενας επιπλέον βάσιμος φόβος είναι ότι τα περισσότερα από τα νησιά αυτά η Τουρκία θεωρεί (θρασύτατα και παράνομα) ότι είναι «υπό ελληνική κατοχή» και δεν παύει να απαιτεί ενδιαμέσως την αποστρατιωτικοποίησή τους!

Πηγή: dimokratia.gr

Pin It on Pinterest