Εθνικό Θέατρο Ρόδου: Δημοπρατείται η αποκατάσταση και επαναλειτουργία του

H  συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου με ομόφωνη απόφασή της, έδωσε το «πράσινο φως» για την δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του εμβληματικού Εθνικού Θεάτρου Ρόδου.

Η σημασία της σημερινής συνεδρίασης, με μοναδικό θέμα την έγκριση των όρων δημοπράτησης του έργου, καταδεικνύεται και από την συμμετοχή (μέσω τηλεδιάσκεψης) της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Η υπουργός αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία του έργου, όσον αφορά το πολιτιστικό κεφάλαιο όχι μόνο της Δωδεκανήσου, αλλά και της χώρας συνολικά, γεγονός που δικαιολογεί και την απόφαση χρηματοδότησής του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρά τον πολύ υψηλό προϋπολογισμό του, χρηματοδότηση η οποία «ξεκλείδωσε» χάρη στον ίδιο τον  Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου, ήδη από τον Νοέμβριο του 2021, οπότε και το επισκέφθηκε, μαζί με την κα Μενδώνη και ενημερώθηκε για την ιστορία και τους συμβολισμούς που το συνοδεύουν.

Το έργο «Αποκατάσταση και επαναλειτουργία Εθνικού Θεάτρου Ρόδου»  που θα ξαναδώσει ζωή στο εμβληματικό, ιστορικό κτίριο, είναι συνολικού αρχικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 17.235.000,00 €.  Χρηματοδοτείται με το ποσό των 16.800.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με το ποσό των 400.000,00 € από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με το ποσό των 35.000,00 € από τον Δήμο Ρόδου.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για όλους μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω, διότι το γεγονός ότι το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας όλων μας.

Πιστεύω ότι είναι ένα από τα έργα που πραγματικά δικαιώνουν τον ορισμό και τις επιλεξιμότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότας.

Είναι ένα έργο αναπτυξιακό, βαριά πολιτιστικό, το οποίο έχει πολύ μεγάλο κοινωνικό αντίκρισμα, όχι μόνο για την Ρόδο αλλά για ολόκληρο το Αιγαίο, ένα έργο που έχει συνδεθεί ιστορικά με πολύ σημαντικές στιγμές του λυρικού θεάτρου και της όπερας. Εκτός από την πολιτιστική του διάσταση, θα τονώσει ιδιαίτερα το τουριστικό προϊόν της Ρόδου και πραγματικά θέλω να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία.

Επειδή ο προϋπολογισμός του είναι μεγάλος για έργο πολιτισμού, η υιοθέτηση της πρότασής μας από τον Πρωθυπουργό, ήταν αυτή που «ξεκλείδωσε» όλη την διαδικασία για την χρηματοδότησή του. Θέλω να ευχηθώ να έχουμε ανάδοχο το συντομότερο δυνατόν και  μέχρι το τέλος του 2025, να είμαστε όλοι γεροί για να το εγκαινιάσουμε».

Τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς την Υπουργό Πολισμού, Λίνα Μενδώνη και δια μέσου αυτής και προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,  εξέφρασε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

«Είναι μεγάλη η χαρά μας που η νέα χρονιά μπαίνει “με το δεξί”. Χωρίς την δική σας καταλυτική παρέμβαση, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτή την εξαιρετικά ευχάριστη θέση. Μέσα από αυτό το ερείπιο που σύντομα θα πάψει να μας ντροπιάζει, μας δώσατε την υπέροχη είδηση για την διάσωση του Εθνικού Θεάτρου.

Ενός μνημείου, εξαιρετικά σπουδαίου, για το πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου και της χώρας μας, που για χρόνια το βλέπαμε να ρημάζει», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, δήλωσε:

«Η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου, είναι ένα μεγάλο έργο για τη Ρόδο, το Νότιο Αιγαίο και για ολόκληρη τη χώρα μας. Πρόκειται για ένα εμβληματικό τοπόσημο το οποίο φιλοξένησε στο παρελθόν περίφημες παραστάσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες και που στέγασε το Πνεύμα στον τόπο μας.

Η Ρόδος αποκτά μία στέγη πολιτισμού, πνεύματος, μόρφωσης και προσφοράς στο Ροδίτη στη Ροδίτισσα, στο Δωδεκανήσιο και στη Δωδεκανήσια, στους Πολίτες του Ν. Αιγαίου, σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και σε όλους τους Ευρωπαίους που προσδοκούμε να μας επισκεφθούν και να χαρούν με το αποτέλεσμα που σύντομα θα κληθούμε να εγκαινιάσουμε».

Οι κύριοι άξονες στους οποίους βασίζεται η πρόταση επέμβασης είναι οι εξής:

  • Αντιμετώπιση του κτηρίου ως μνημείου και η αποκατάστασή του κατά το δυνατόν πλησιέστερα στην αρχική του μορφή, με τον απαραίτητο τεχνολογικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό.
  • Αποκατάσταση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του και η ανάδειξη του θεατρικού χώρου στο πνεύμα της αρχικής ιδέας.
  • Λειτουργική μετατροπή του σε κέντρο πολιτισμού, ανοικτό για το κοινό ανεξαρτήτως παραστάσεων, με αίθουσες θεάτρου (λυρικού και πρόζας), χορού και μουσικής, αίθουσες μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, χώρους πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο και χώρο αναψυχής.
  • Πλήρης αξιοποίηση χώρων αποκλειστικά για παρουσίαση θεαμάτων και δρώμενων με θέμα τον πολιτισμό και την παράδοση.
  • Δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων όχι μόνο μεγάλου, αλλά και μικρού βεληνεκούς, και δυνατότητα πειραματικών εφαρμογών.
  • Εναλλακτικές δυνατότητες πολλαπλών και ανταποδοτικών χρήσεων, που θα συνάδουν το επίπεδο ποιότητας του χώρου (π.χ. οι τακτικές παρουσιάσεις της Ρόδου σε επισκέπτες).
  • Αξιοποίηση του αρχικού σχεδιασμού του και του αυθεντικού υλικού με γνώμονα την αειφόρο λειτουργία του ΕΘΡ.
  • Χρήση συμβατών σύγχρονων συστημάτων, ΑΓΙΕ και εφαρμογή συστημάτων φυσικού φωτισμού και δροσισμού στα πλαίσια των σύγχρονων απαιτήσεων λειτουργικότητας.
  • Ορθολογική λειτουργία με το μικρότερο δυνατό κόστος συντήρησης σε βάθος χρόνου, αλλά και ανάδειξη του κτηρίου όχι μόνο ως «δοχείου πολιτισμού», αλλά και ως αντικειμένου με δική του πολιτιστική υπεραξία.

Pin It on Pinterest

Share This