Κρητηνία, το χωριό των Εθελοντών…

Γράφει η Ανδριάνα Κυπραίου

Έχω κρατήσει ισχυρούς και στενούς  δεσμούς με την Κρητηνία, τόπο καταγωγής μου από μικρό παιδί, αν και ζω και εργάζομαι στην πόλη της Ρόδου. Έτσι έχει τύχει να γνωρίσω τους κατοίκους του χωριού στις χαρές, στις λύπες, στα άσχημα, στα άδικα, στις συγκινήσεις.  Κάτοικοι με διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικά “πιστεύω”, διαφορετικές νοοτροπίες  μα πάντοτε έχοντας το πιο δυνατό κοινό σημείο, την Κρητηνία, την οποία φροντίζουν και διατηρούν “ζωντανή”.

Το μικρό χωριό της Κρητηνίας, όπως όλα τα χωριά, έχει περάσει από το στάδιο της εγκατάλειψης, αλλά και της άνθισης. Τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική κρίση και χωρίς κονδύλια,  χάρη στον εθελοντισμό των κατοίκων του, διαγράφει μια πορεία, την οποία θαυμάζει και επαινεί όλο το νησί. Πλούσιο σε ιστορία, παράδοση, λαογραφία κατάφερε όλα να τα διασώσει και να τα διαφυλάξει.

Ξεκίνησαν πέντε, έγιναν δέκα, τριάντα, πενήντα και τελικά αμέτρητοι όσοι επέλεξαν να ασχοληθούν με τα κοινά και να προσφέρουν μέσα από συλλόγους και φορείς στον τόπο τους. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητηνίας, με τα αξιοθαύμαστα μέλη του για την προσπάθεια τους, κέρδισε τον κόσμο, διατηρώντας αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις του χωριού. Βέβαια όλα αυτά, δεν θα τα πετύχαινε αν δεν είχε αρωγούς τους δεκάδες εθελοντές Κρητηνέζους και μη. Έπειτα προστίθενται και ενώνονται τα συμβούλια της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, του Αθλητικού Συλλόγου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της Τοπικής Κοινότητας Κρητηνίας. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε μια μεγάλη και αχώριστη παρέα εθελοντών.

Το τελευταίο διάστημα η Κρητηνία έγινε γνωστή μέσα από τις παραδόσεις της και  τις ιδιαίτερες  εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό.  Έχουν γίνει έργα που προάγουν τον πολιτισμό όπως η ανακαίνιση και επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης του χωριού, το πνευματικό κέντρο,  εκθέσεις και συλλογές σπάνιων παλαιών φωτογραφιών, η πολιτιστική εφημερίδα της Κρητηνίας και πολλά ακόμα,  χωρίς οικονομική ενίσχυση από φορείς. Οφείλονται όλα στην ακούραστη και ασταμάτητη προσφορά των κατοίκων.

Οι Κρητηνέζοι ανά πάσα ώρα και στιγμή αφιερώνουν τον χρόνο τους και όλο τους το “είναι” για να προσφέρουν αφιλοκερδώς, χωρίς κάποιο όφελος,  με αγάπη για τον τόπο τους στα κοινά του χωριού.  Δεν άκουσα ποτέ την λέξη “εθελοντισμός ” από τους ίδιους, δεν χρησιμοποιούν τον όρο, παρά μόνο αναδεικνύουν τις αξίες του και πορεύονται με δράσεις που βασίζονται στην ουσία της λέξης.

Παραμερίζουν τις προσωπικές τους διαφορές, τα πολιτικά τους “πιστεύω” και  ενώνουν όλοι τις δυνάμεις τους με μοναδικό σκοπό το καλό του τόπου. Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, περισσότερα από δέκα άτομα από την Κρητηνία , θα είναι  υποψήφια σε διαφορετικούς συνδυασμούς. Όμως  αυτά που τους ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Μνησικακίες, μικρότητες και πισώπλατα μαχαιρώματα δεν υπάρχουν μπροστά στην κοινή αγάπη τους, την Κρητηνία. Και αν υπάρξουν εξαιτίας της ανθρώπινης αδυναμίας, θα είναι σίγουρα ασήμαντα και παροδικά. Ο εθελοντισμός πλέον για τους Κρητηνέζους σε ότι αφορά το χωριό τους και όχι μόνο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, της καθημερινότητας τους. Η προσφορά και η αλληλεγγύη συνοδεύουν κάθε τους πράξη.

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκαν δυο τρεις δυνατές στιγμές η μία πίσω από την άλλη, τις Άγιες αυτές ημέρες στο χωριό. Το “Χριστός Ανέστη” και οι ζεστοί χαιρετισμοί μεταξύ όλων των χωριανών στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, η οικειότητα και η αγάπη με την οποία ο γείτονας χτυπάει την πόρτα σου για να σου δώσει ζεστό ψωμί κατευθείαν από τον ξυλόφουρνο κι εσύ να του δώσεις αυγά, η ένωση όλων των φορέων και οι προσπάθειες τους για να δημιουργηθεί το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Κρητηνίας και τέλος η πρόσφατη και άψογη συνεργασία τους στο παραδοσιακό πανηγύρι της Αμάρτου για χάρη της Παναγιάς της Αμαρτενής. Μια σπουδαία συνεργασία που ωφέλησε το χωριό  και πέρασε μηνύματα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση.

Η Κρητηνία αλλά και τα υπόλοιπα μικρά χωριά που προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανά, πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς φορείς αυτού του νησιού. Η Ρόδος, ο τόπος μας, πρέπει να είναι πάντα πάνω απ’ όλους και απ’ όλα,  πρέπει να είναι η κοινή συντεταγμένη στην πορεία που όλοι τους χαράζουν .

Η Κρητηνία ανοίγει το δρόμο που κάθε παράταξη και κάθε υποψήφιος πριν και μετά τις εκλογές πρέπει να ακολουθήσουν…

Pin It on Pinterest