ΦΠΑ 13% στην εστίαση και το 2015

Έρχεται «λίφτινγκ» στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκέφτεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου με την τρόικα και το θέμα της μείωσης των υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί φέτος οι αυτοαπασχολούμενοι.

Οι βελτιωτικές κινήσεις στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιτηδευματιών που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ενταχθούν στο πακέτο της σταδιακής μείωσης της φορολογίας στα εισοδήματα, τα επιχειρηματικά κέρδη και την κατανάλωση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο στους επικεφαλής της τρόικας.

Για τον ΦΠΑ στην εστίαση η κυβέρνηση δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο 23%. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13% «ζέστανε» την κατανάλωση και ενίσχυσε τα ταμεία του Δημοσίου και όπως αναφέρει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «Όσο περνούν οι μήνες, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση έχει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει να διακρίνουμε εάν αυτό οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης λόγω μείωσης των τιμών ή/και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Η εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση λήγει κανονικά στο τέλος του 2014, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα διατηρηθεί και το επόμενο έτος, ενώ η κυβέρνηση θέλει να μειώσει σταδιακά τους συντελεστές με ενδεχόμενο πρώτο βήμα τον περιορισμό του 23% στα επίπεδα του 18% – 19%.

Πηγή : imerisia.gr

Pin It on Pinterest