Εστίαση: Τα τρία σήματα που θα χρησιμοποιούν τα μαγαζιά

Από τις 16 Ιουλίου και ως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι διασκέδασης, η εστίαση, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγώς για εμβολιασμένους και μέχρι το 85% της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τον κορονοϊό από τα αρμόδια υπουργεία, το μεσημέρι της Τρίτης.

«Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης, επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την άλλη, «οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς χώροι, είτε μικτοί. Για τα υπαίθρια, επαναλαμβάνω, όχι για τα κλειστά. Ό,τι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μικτή λειτουργία, ό,τι είναι κλειστό έχει υποχρεωτικά αμιγή λειτουργία»

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα σήματα«τα οποία θα μπορεί η κάθε επιχείρηση (…) να τα φορτώνει και να το χρησιμοποιεί από το gov.gr».

Τα σήματα αυτά θα τοποθετούν σε εμφανές σημείο στις επιχειρήσεις και έτσι οι πολίτες θα ενημερώνονται για το αν ο εκάστοτε χώρος είναι Covid-free ή μεικτός αλλά και αν το προσωπικό του είναι πλήρως εμβολιασμένο. Είναι τα εξής:

Αναφορικά με το τελευταίο από τα παραπάνω σήματα, εκείνο που αφορά στον εμβολιασμό του προσωπικού των επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως «σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι».

«Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο καθένας μας να αποφασίζει και να κρίνει εάν θέλει να εισέλθει σε έναν κλειστό χώρο ή όχι και θα γνωρίζει ακριβώς και το μέγεθος του κινδύνου τον οποίο αναλαμβάνει», τόνισε ο ίδιος.