“Παρουσίαση των Επτά Έργων ΕΣΠΑ” απο τον Γιάννη Φλεβάρη

«Αν σταθούμε όλοι στην πλευρά των μνημείων δεν θα έχουμε διαφορές μεταξύ μας».

Αυτό συνήθιζε να λέει ο αείμνηστος Ηλίας Κόλλιας που τόσα πολλά προσέφερε στην διαχρονική προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με σκέψεις όπως αυτή, πραγματοποιήθηκε στο “Κατάλυμα της Ισπανίας” η σπουδαία ημερίδα της Επιστημονικής Επιτροπής της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου με θέμα: η “Παρουσίαση των Επτά Έργων ΕΣΠΑ” της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

Mια μέρα Πολιτισμού, Αρχιτεκτονικής και Ιστορίας. Κατά την τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης ευχαρίστησε τους επιστήμονες του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, της Ε. Επιτροπής και όσους εργάστηκαν επίμονα, επίπονα και αποτελεσματικά για να ενταχθούν τα έργα στο ΕΣΠΑ, να διατεθούν στον τόπο μας και να πραγματοποιηθούν με επιτυχία, δίνοντας συνέχεια στην πορεία της Ρόδου στο παρόν και στο μέλλον.

 

Στην αρχή της Ημερίδας μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, τονίζοντας την προσπάθεια και τον αγώνα που δίνει ο Περιφερειάρχης ως κύριος διατάκτης του ΕΣΠΑ και μοχλός της κίνησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις Υπηρεσίες, στους εργαζομένους και στο πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που εργάζεται για το ΕΣΠΑ και τη συνεχή προσπάθεια απορρόφησής του και ένταξης έργων. Στον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου για “Τα έργα πολιτισμού που υλοποιούνται από το Ε.Π. Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και προγραμματίζονται από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020” αναφέρεται ότι:

 

«Κύρια αναπτυξιακή επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 ήταν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η επιλογή αυτή αφορά σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και επικεντρωνόταν στον τριτογενή τομέα και ιδιαίτερα στον τουρισμό, όπου βρίσκεται και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας, στοχεύοντας στη διαφοροποίησή του με αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

 

Έτσι λοιπόν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 διέθεσε ένα σημαντικό ποσό στον τομέα του πολιτισμού, που χρηματοδότησε δύο κατηγορίες έργων: έργα για την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (αναδείξεις μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κτλ) και έργα ανάπτυξης πολιτιστικών υποδομών (κατασκευή και βελτίωση μουσείων και σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές) Στο Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 36 έργα συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ που υλοποιούνται σε 18 νησιά της Περιφέρειας.

Στην πλειοψηφία τους τα έργα έχουν δικαιούχο τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με τα έργα αυτά γίνονται επεμβάσεις σε 32 αρχαιολογικούς χώρους και 2 αρχαιολογικά μουσεία, ενώ δημιουργούνται 1 νέο λαογραφικό μουσείο και 1 νέο πολιτιστικό – εκπαιδευτικό κέντρο.

 

Τα περισσότερα από τα έργα αυτά έχουν ολοκληρωθεί ή πρόκειται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, συμβάλλοντας στον στόχο που είχε αρχικά τεθεί να δημιουργηθούν πόλοι ανάπτυξης και διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, ιδιαίτερα στα μικρότερα νησιά.

Στη νέα προγραμματική περίοδο από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, το οποίο όπως γνωρίζετε είναι προϋπολογισμού μόλις 168,2 εκ. €, έχουν καταρχάς προβλεφθεί πόροι της τάξης των 7 εκ. ευρώ που θα διατεθούν για αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά σύμφωνα με την UNESCO προστασία, διαχείριση, ανάδειξη και προβολή μνημείων και αρχαιολογικών χώρων επιλεγμένων με αυστηρά κριτήρια (πχ. ιστορική σημασία, ύπαρξη περιβαλλοντικών κινδύνων, κλπ.) και με έμφαση στις περιοχές που εντάσσονται στους θαλάσσιους δρόμους του τουρισμού της κρουαζιέρας ενίσχυση μουσειακών υποδομών και μουσειακών συλλογών.

Επίσης προβλέπεται να διατεθούν πόροι ύψους 1,7 εκ. ευρώ για ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα του πολιτισμού για τον εμπλουτισμό του τουρισμού της εμπειρίας, όπως πλατφόρμες καταγραφής πολιτιστικών εκδηλώσεων, εφαρμογές οδηγών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, εικονική αναπαράσταση γεγονότων, ψηφιοποίηση τουριστικών και πολιτισμικών πόρων, διαδρομών, χαρτών κτλ.

 

Οι πρώτες προσκλήσεις για την ένταξη έργων πρόκειται να δημοσιευθούν στις αρχές του 2016, σύμφωνα με την εξειδίκευση και τα κριτήρια που εγκρίθηκαν κατά την 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Είναι προφανές ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν για να καλύψουν τον σχεδιασμό και τις ανάγκες του τομέα, και γι αυτό καταβάλλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια να πείσουμε ότι η Περιφέρεια έχει αδικηθεί από την πρώτη κατανομή και να καταφέρουμε να αυξήσουμε τους πόρους που θα έχουμε στη διάθεσή μας έως το 2020».

Τέλος ο κ. Φλεβάρης τόνισε ότι “είναι κοινή διαπίστωση όσων παρακολούθησαν την ημερίδα ότι η Ρόδος και το Νότιο Αιγαίο εξακολουθεί να είναι σημαντική Μεσογειακή δύναμη και με την στόχευση, εργασία και συνεργασία όλων μας μπορούμε να βαδίσουμε μπροστά”.

Pin It on Pinterest