Τα φυτά έχουν «εσωτερικά ρολόγια» για να ρυθμίζουν την απελευθέρωση των αρωμάτων τους, υποστηρίζει μια νέα έρευνα. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν, ότι το φυτό πετούνια απελευθερώνει ένα άρωμα μετά τη δύση του ηλίου, για να προσελκύει τα νυκτόβια έντομα.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον βρήκαν ένα γονίδιο (LHY), που καταστέλλει την παραγωγή του αρώματος του λουλουδιού τις πρωινές ώρες.
Οι πετούνιες που δημιουργήθηκαν με χαμηλότερη δραστηριότητα LHY απελευθερώνουν το άρωμά τους τέσσερις με οκτώ ώρες νωρίτερα.
Είναι η πρώτη φορά που το γονίδιο αυτό στα φυτά –το αντίστοιχο με το κιρκαδικό ρολόι στους ανθρώπους- συνδέεται με την παραγωγή αρώματος.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, τα αποτελέσματα της έρευνας –τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό National Academy of Sciences- θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων από μηχανικές καλλιέργειες, έτσι ώστε να εκπέμπουν οσμές συγκεκριμένες ώρες ανάλογα με τα έντομα της περιοχής, για τη γονιμοποίησή τους.
Ο καθηγητής βιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, Takato Imaizumi, σχολίασε σχετικά: «Τα φυτά εκπέμπουν αυτές τις οσμές, όταν θέλουν να προσελκύσουν τους επικονιαστές τους».
Το γονίδιο LHY (Late Elongated Hypocotyl) ελέγχει πότε η πετούνια απελευθερώνει το άρωμά της.
Τα φυτά, οι άνθρωποι, ακόμη και μικροσκοπικά ζωύφια, όλα έχουν κιρκαδικά ρολόγια –γονίδια, που διατηρούν συγχρονισμένα τα κύτταρά τους επί 24ωρου βάσεως, ρυθμίζοντας τις κυτταρικές διαδικασίες και δραστηριότητες ανάλογα με τις ώρες της ημέρας.
πηγή: Newsbeast.gr