“Έσο έτοιμοι” για όλα με την Τουρκία που προχωρά σε προκλήσεις διαρκείας

“Έσο έτοιμοι” για όλα. Η τουρκική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, στην περιοχή του Αγαθονησίου , προκαλεί προβληματισμό. Ο τρόπος με τον οποίο αγνόησαν οι Τούρκοι την ευθύνη της Αθήνας να ελέγχει και να συντονίζει τέτοιες επιχειρήσεις δεν είναι τυχαία ενέργεια.

Η επιθετική στάση των Τούρκων δεν εκφράστηκε μόνο με την επιχείρηση έρευνας διάσωσης στο Αγαθονήσι. Είχαμε κι άλλες ενδείξεις ότι η Άγκυρα έχει αρχίσει να “ανεβάζει” στροφές.

“Παράπονα για εγκλωβισμούς

Για τον εγκλωβισμό ενός τουρκικού F-16 από τα ραντάρ ζεύγους ελληνικών F-16χθες,διαμαρτύρεται το τουρκικό ΓΕΕΘΑ σε μια προσπάθεια να διατηρεί την ένταση στην περιοχή του Αιγαίου- κάτι που έκανε και σήμερα με παραβάσεις και παραβιάσεις σε παράνομες διαδικασίες έρευνας και διάσωσης που έκανε η ακτοφυλακή της γείτονος για παράτυπος μετανάστες.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου – τη οποία επικαλούνται ηλεκτρονικά ΜΜΕ- ελληνικά F-16, ”παρενόχλησαν” τουρκικό F-16 κατά τη διάρκεια ”εκπαιδευτικής” του πτήσης, στον ”διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου”.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ακόμα ότι : ”κατά τη διάρκεια της (εκπαιδευτικής) πτήσης, δύο ελληνικά F-16 παρενόχλησαν τουρκικό F-16 για 35 δευτερόλεπτα με εγκλωβισμό ραντάρ. Στην παρενόχληση, τα αεροσκάφη μας ανταποκρίθηκαν με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής”.

Βεβαίως , όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, στην πραγματικότητα πρόκειται για παραβάσεις κανόνων από την Τουρκία όσον αφορά τις πτήσεις στο FIR Aθήνας και κυρίως για παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Όπως χθες για παράδειγμα ( που αναφέρεται η παραπάνω τουρκική διαμαρτυρία για …παρενόχληση) όπου τα τουρκικά αεροσκάφη ( 6 F-16 ως σχηματισμός και ένα CN-235) έκαναν 2 φορές παραβάσεις των κανόνων του FIR και 15 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο ΒΑ, Κ. και ΒΑ Αιγαίο.Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, έιχε ανακοινώσει από χθες από το ΓΕΕΘΑ.

Τι ενοχλεί την Τουρκία

Ενοχλεί κύκλους στην Τουρκία το ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρά την κρίση και τις περικοπές δεν έχει, περιορίσει τις εναέριες περιπολίες στο Αιγαίο και τις διαδικασίες αναγνώρισης -αναχαίτισης των τουρκικών αεροσκαφών που προκαλούν – αλλά και τις αερομαχίες (εμπλοκές) όταν χρειάζεται.

Αυτό προκύπτει από άρθρο γνώμης του κ. Murat Celik στη Vatan (με τον τίτλο «Ο γείτονας δεν κάνει οικονομία στις αερομαχίες») όπου σχολιάζει ότι ο μόνος τομέας, στον οποίο η Ελλάδα δεν εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας, είναι οι αμυντικές δαπάνες.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι πέραν του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό αμυντικών δαπανών στην Ε.Ε., αυτό που προσελκύει περισσότερο την προσοχή είναι ότι η αιτιολογία για το 80% των ελληνικών αμυντικών δαπανών είναι η Τουρκία. Οι Ελληνες, σχολιάζει, για κάθε 100 ευρώ των στρατιωτικών δαπανών, τα 80 ευρώ που δαπανά είναι ενάντια στην Τουρκία καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αμυντικού προϋπολογισμού αφορά στις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο. Παρά την κρίση, συνεχίζει εκφράζοντας τους μύχιους πόθους του των σκληροπυρηνικών τουρκικών κύκλων, η Αθήνα ούτε που σκέφτεται να προβεί σε περικοπές στις αερομαχίες των πολεμικών αεροσκαφών με τα τουρκικά και σημειώνει ότι το κόστος της πτήσης μιας ώρας μόνο για ένα F – 16, ανέρχεται στις 20.000 τουρκικές λίρες.

Το άρθρο κλείνει με το σχολιασμό, μιας παλαιότερης δήλωσης του Έλληνα Πρωθυπουργού – όταν, όπως γράφει, ήταν νεότερος – ότι ”το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του”: «Η δήλωση αυτή καλά ακούγεται, όμως είναι βέβαιο ότι εν προκειμένω τα λόγια δεν ταυτίζονται με τις πράξεις (και τις παραδοσιακές κρατικές πολιτικές)», αναφέρει

Το άρθρο του Murat Celik αναδημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η Miliyet με τον τίτλο «Η Ελλάδα μόνο σε αυτό τον τομέα δεν εφαρμόζει λιτότητα», υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου είχε κάνει δυο ανακοινώσεις περί αερομαχίας ελληνικών με τουρκικά F – 16 – εμείς να σημειώσουμε ότι σήμερα εξέδωσε και άλλη.

πηγή: onalert.gr

Pin It on Pinterest