Εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για προσαύξηση της σύνταξής τους μέσω νέας πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ

Το πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για τους εργαζόμενους συνταξιούχους που έχουν διακόψει την εργασία τους και επιθυμούν να προσμετρήσουν τα επιπλέον ένσημα για την αύξηση της σύνταξής τους.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διευκολύνει αρκετούς συνταξιούχους οι οποίοι είχαν καταθέσει αιτήματα για την προσαύξηση της σύνταξής τους, τα οποία παρέμεναν εκκρεμή για αρκετά χρόνια.

Παρά τις καθυστερήσεις, ο e-ΕΦΚΑ ενεργοποίησε τελικά το σχετικό λογισμικό και οι συνταξιούχοι που αποφασίζουν να σταματήσουν την εργασία τους θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα προκειμένου να λάβουν προσαύξηση στη σύνταξή τους, ανάλογα με τον επιπλέον χρόνο εργασίας τους.

Η καθυστέρηση της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι τουλάχιστον οκτώ χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν χιλιάδες αιτήματα συνταξιούχων που εκκρεμούν και περιμένουν την προσαύξηση της σύνταξής τους. Η νέα πλατφόρμα θα επιτρέπει στους συνταξιούχους που εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους να δηλώσουν την απασχόλησή τους και να υποβάλουν αίτηση για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους. Η προσαύξηση αφορά τόσο την κύρια σύνταξη όσο και την επικουρική σύνταξη, με τον υπολογισμό να γίνεται σύμφωνα με τα ποσοστά αναπλήρωσης που
αντιστοιχούν σ τον επιπλέον χρόνο απασχόλησης που έχει διανυθεί μετά τσυνταξιοδότηση.

Συγκεκριμένα, το ποσό της προσαύξησης στην κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές που αντιστοιχούν στον χρόνο απασχόλησης του συνταξιούχου, και τα αποτελέσματα της προσαύξησης θα εφαρμοστούν από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα μετά την υποβολή της αίτησης. Το ίδιο ισχύει και για την προσαύξηση της επικουρικής σύνταξης, η οποία θα υπολογίζεται με βάση τον ίδιο τρόπο. Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει την απασχόλησή τους στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους δικαιούνται την προσαύξηση της σύνταξής τους. Συνολικά, περίπου 230.000 συνταξιούχοι στην Ελλάδα έχουν δηλώσει ότι εργάζονται και αναμένουν την προσαύξηση της σύνταξής τους.

Πώς θα υπολογίζεται

Η προσαύξηση αυτή υπολογίζεται με βάση τη διάρκεια της απασχόλησης, με το ποσοστό
αναπλήρωσης να είναι 0,77% για το πρώτο έτος απασχόλησης και να αυξάνεται για κάθε επιπλέον έτος.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που εργάστηκε για επτά χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση θα δικαιούται προσαύξηση 5,39% στην ήδη καταβαλλόμενη σύνταξή του (0,77% επί 7 έτη). Σημειώνεται ότι για τους “παλαιούς” εργαζόμενους συνταξιούχους που είχαν ξεκινήσει την εργασία τους πριν τις 12 Μαΐου 2016 και συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι σήμερα, ο χρόνος εργασίας τους θα υπολογίζεται βάσει των διατάξεων των προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων και όχι με τους συντελεστές των νόμων Βρούτση ή Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστούν οι συντελεστές υπολογισμού που
ισχύουν για τους νέους συνταξιούχους μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.
4387/2016).

Για τις περιπτώσεις συνταξιούχων που εργάστηκαν για κάποιο διάστημα πριν το 2016 και στη συνέχεια ανέλαβαν νέα δραστηριότητα μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, εφαρμόζονται διαφορετικοί συντελεστές για κάθε περίοδο. Στην περίπτωση αυτή, ο υπολογισμός της προσαύξησης γίνεται ξεχωριστά για κάθε χρονικό διάστημα απασχόλησης και σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις του κάθε νόμου.

Άμεσα από τον επόμενο μήνα

Αξιοσημείωτο είναι ότι το συμπληρωματικό ποσό της σύνταξης που προκύπτει από την εργασία μετά τη συνταξιοδότηση υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στα χρόνια απασχόλησης του συνταξιούχου μετά την αποχώρησή του από την εργασία. Εφόσον η αίτηση υποβληθεί στην πλατφόρμα, η προσαύξηση στην κύρια και επικουρική σύνταξη θα εφαρμοστεί άμεσα από τον επόμενο μήνα, προσφέροντας στους συνταξιούχους την πολυπόθητη οικονομική ενίσχυση για την επιπλέον εργασία που έχουν προσφέρει.

Η νέα διαδικασία ενδέχεται να φέρει ανακούφιση σε πολλούς συνταξιούχους, καθώς με τη συνεχιζόμενη εργασία τους μετά τη συνταξιοδότηση αυξάνουν τη σύνταξή τους, κάτι που μπορεί να ανακουφίσει τους οικονομικά πιεσμένους συνταξιούχους σε δύσκολες οικονομικές περιόδους.

Pin It on Pinterest