Εργασίες συντήρησης στην κρήνη της πλατείας Σύμης και στην κρήνη του Ι.Ν. Αγ. Αναστασίας στην πόλη της Ρόδου

Έναρξη εργασιών συντήρησης στην κρήνη της πλατείας Σύμης (κρήνη του Ταρσανά) και στην κρήνη του Ι.Ν. Αγ. Αναστασίας στην πόλη της Ρόδου, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/2704/43881 – ΦΕΚ 830/Β/1995 με φορέα προστασίας την ΥΝΜΤΕ Δωδεκανήσου.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, κατόπιν εγκεκριμένης μελέτης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΥΠ.ΠΟ.Α. για το έτος 2021 με φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου.

Η κρήνη της πλατείας Σύμης (κρήνη του Ταρσανά) είναι μια επιτοίχια κρήνη δημόσιας χρήσης οθωμανικής περιόδου, εντοιχισμένη σε εσοχή εξωτερικού τοίχου κτίσματος (σημερινά γραφεία ΔΕΗ). Σε ρυθμό οθωμανικού μπαρόκ, έχει διακοσμημένη ράχη από λευκό μάρμαρο, κρουνό σε σχήμα κεφαλής δράκου και διπλή μαρμάρινη ημικυκλική γούρνα. Άνωθεν της λευκής μαρμάρινης ράχης της κρήνης και μέσα σε ένα πλαίσιο διακοσμημένο με ανάγλυφα σχέδια υπάρχει η επιγραφή “ΜΑΣΑΛΛΑΧ” στην παλιά οθωμανική γραφή που σημαίνει ΘΕΟΣ ΦΥΛΑΞΕΙ. Δύο λευκοί κιονίσκοι κοσμούν εκατέρωθεν τη ράχη της κρήνης.

Η κατάσταση διατήρησης της κρήνης επέβαλε την άμεση λήψη σωστικών μέτρων συντήρησης, λόγω της εκτεταμένης διάβρωσης του σιδερένιου σωλήνα που είχε προκαλέσει πρόσφατα διάρρηξη του μαρμάρινου κρουνού, αλλά και άλλων φθορών που παρατηρούνται στην επιφάνεια και τη δομή του μαρμάρου. Οι επεμβάσεις συντήρησης αποσκοπούν στην εξυγίανση του μαρμάρου, τη σταθεροποίηση και προστασία της επιφάνειας και την αποκατάσταση των ασυνεχειών της, καθώς και την ανάδειξη των αισθητικών αξιών του μνημείου.

Σε συνεννόηση και συνεργασία με τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποκατασταθεί η δυνατότητα ασφαλούς λειτουργίας της κρήνης.Η κρήνη της Αγ. Αναστασίας είναι εντοιχισμένη στον εξωτερικό περίβολο του Ι.Ν. Αναστασίας Φαρμακολύτριας, δίπλα από την κεντρική αυλόθυρα του ναού, επί της συμβολής των οδών Κουρβουαζιέ και Αγίας Αναστασίας στη Ρόδο. Πρόκειται για επιτοίχια κρήνη δημόσιας χρήσης της Οθωμανικής Περιόδου (1904), νεοκλασικού ρυθμού. Έχει μαρμάρινη ράχη την οποία πλαισιώνουν δύο ανάγλυφοι πεσσοί στα πλαϊνά και γείσο στη στέψη της, ενώ ένα επιπλέον ανάγλυφο αέτωμα κοσμεί το ανώτερο μέρος. Η γούρνα είναι λίθινη με καμπυλόσχημη εξοχή, ενώ στηρίζεται και πλαισιώνεται από κτιστό επίμηκες πεζούλι που την ενσωματώνει. Η κρήνη βρίσκεται σε λειτουργία.

Η συντήρηση της κρήνης δρομολογήθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα της Ι.Μ. Ρόδου μέσω της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ι.Ν. Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας πόλεως Ρόδου και στοχεύει κυρίως στον καθαρισμό της έντονης κρούστας αλάτων, την εξυγίανση του μαρμάρου και την αποκατάσταση της απορροής των υδάτων, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΡ.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός ενός μήνα, ενώ ταυτόχρονα δρομολογείται και η συντήρηση της κρήνης στην εσωτερική αυλή του Πανεπιστημίου Αιγαίου (πρώην Σχολή Χωροφυλακής), επίσης χαρακτηρισμένη ως μνημείο.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώShare

Pin It on Pinterest

Share This