Έρευνα: Πώς επηρεάζεται η υγεία μας ανάλογα με τον αριθμό των δέντρων σε μια γειτονιά

O φυσικός πράσινος χώρος συνοδεύεται από πολλά οφέλη και σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, μπορούμε να προσθέσουμε στη λίστα και την ψυχική υγεία. Στην έρευνα, μία ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών βρήκε ότι όσο περισσότερα δέντρα υπάρχουν στους δρόμους μιας γειτονιάς, τόσο λιγότερα αντικαταθλιπτικά συνταγογραφούνταν στους κατοίκους – στη Γερμανία τουλάχιστον.

Για την έρευνα, η ομάδα μελέτησε τις συσχετίσεις ανάμεσα στον αριθμό των δέντρων σε μια δεδομένη περιοχή και στον αριθμό των συνταγογραφούμενων καταθλιπτικών, για να βρουν αν ο «καθημερινός» (δηλαδή ο κοντινός) πράσινος χώρος μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική υγεία.

Αξιολόγησαν δεδομένα περίπου 10.000 κατοίκων σε μια Γερμανική πόλη για να υπολογίσουν τις συνταγές αντικαταθλιπτικών και στη συνέχεια τις συνέκριναν με τον αριθμό (και τα είδη) των δέντρων στους δρόμους της πόλης. Και φάνηκε καθαρά ότι όσοι είχαν περισσότερα δέντρα σε απόσταση μέχρι και 100 μέτρων από το σπίτι τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν αντικαταθλιπτικά.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως αυτά τα ευρήματα ίσχυαν ιδιαίτερα για τις περιθωριοποιημένες ομάδες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό στάτους (οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης). Αυτό προσθέτει στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση του πράσινου σε μια γειτονιά συνιστά μια καλή επένδυση στη δημόσια υγεία και είναι αρκετά οικονομική.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ψυχολόγο και κύρια συντάκτρια της έρευνα Melissa Marselle, οι ειδικοί μηχανισμοί πίσω από τον λόγο που τα δέντρα σε αστικές περιοχές είναι ωφέλιμα δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως – αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες.

«Υπάρχουν δύο εξηγήσεις βασισμένες στη θεωρία και σε προηγούμενες έρευνες: η φυσική δραστηριότητα και η ψυχολογική ανάταση», εξηγεί η ίδια. Το στρες και η κακή λειτουργία της προσοχή αποτελούν παράγοντες κινδύνου της κατάθλιψης. Και πρότερες έρευνες έχουν βρει ότι η θέαση δέντρων και άλλης βλάστησης μπορεί να μειώσει το στρες. Η θέα της φύσης μπορεί επίσης να ενισχύσει τις γνωστικές διεργασίες.

Για να το θέσουμε απλά: Η φύτευση περισσότερων δέντρων σε αστικές περιοχές φαίνεται να αποτελεί έναν απλό και οικονομικό τρόπο μείωσης του στρες των κατοίκων και έτσι μπορεί να μειώσει το άνοιγμα της ψαλίδας στο πεδίο των ανισοτήτων υγείας ανάμεσα σε οικονομικές διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ